Ολυμπιακός: Ο αποκλεισμός από τη Σεβίλλη με το γκολ του Σούκερ
Στις 31 Οκτωβρίου 1995 ο Ολυμπιακός βίωσε έναν από τους πιο πικρούς αποκλεισμούς της ιστορίας του στην Ευρώπη, στη ρεβάνς με τη Σεβίλλη στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».
Ακόμα και σήμερα που ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο κι έχει καταξιωθεί διεθνώς, η θύμηση του αποκλεισμού από τη Σεβίλλη στις 31 Οκτωβρίου 1995, παρά τη νίκη με 2-1, προκαλεί πίκρα.
Φανταστείτε, λοιπόν, πόση στενοχώρια ένιωσαν εκείνη τη μέρα οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι προέρχονταν κι απ’ τα απανωτά χτυπήματα της οκταετίας των λεγόμενων «πέτρινων χρόνων». Είχαν δει την ομάδα τους να παίζει εξαιρετικά απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, να παίρνει σκορ πρόκρισης στην παράταση, αλλά να τη χάνει με ένα γκολ που πέτυχε ο Νταβόρ Σούκερ με απίθανη εκτέλεση φάουλ στο 110ο λεπτό.
Σε συνδυασμό με την «αυτοκτονία» στο πρώτο παιχνίδι στη Σεβίλλη, όπου η ήττα με 1-0 ήρθε με γκολ-καραμπόλα του Χουανίτο στο 90’+2, αφού προηγουμένως είχαν χαθεί κλασικές ευκαιρίες από τους «ερυθρόλευκους», ο αποκλεισμός δεν χωνευόταν με τίποτα.
Ο Ολυμπιακός είχε λόγους να αισθάνεται και άτυχος και αδικημένος εκείνη τη βραδιά. Άτυχος, επειδή είχε δύο δοκάρια, στο 5′ σε σουτ του Βασίλη Καραπιάλη και ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης, σε σουτ του Ίλια Ίβιτς και πολλές άλλες κλασικές ευκαιρίες χαμένες. Και αδικημένος, για το γκολ που του ακύρωσε ο Σάντορ Πουλ, στο 30ό λεπτό.
Ο Αντρέι Γιουσκόβιακ σκόραρε με ωραία κεφαλιά, όμως ο Ούγγρος διαιτητής (ο οποίος είχε σφυρίξει και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994) το ακύρωσε υποστηρίζοντας ότι η μπάλα είχε περάσει την πλάγια γραμμή πριν ο Κρις Καλαντζής πασάρει με κεφαλιά στον Καραπιάλη, ο οποίος έβγαλε τη σέντρα για το γκολ.
Λόγω έλλειψης διαφωτιστικού ριπλέι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν η απόφαση ήταν σωστή. Ο Πουλ, πάντως, άργησε πολύ να σφυρίξει και το έκανε έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των Σεβιγιάνων – τους βλέπετε να αντιδρούν στην κεντρική μας φωτογραφία, την ώρα που ο Πολωνός στράικερ του Ολυμπιακού πανηγυρίζει.
Δεν φάνηκε να υπάρχει και υπόδειξη από τον βοηθό, ο οποίος άλλωστε βρισκόταν πίσω από τη σέντρα (ήλεγχε την περιοχή των Πειραιωτών) και μακριά απ’ τη φάση. Γεγονός που ενέτεινε την καχυποψία των παικτών και των οπαδών των γηπεδούχων.
Για να λέμε την αλήθεια, βέβαια, υπήρχε οφσάιντ στη φάση του γκολ με το οποίο ο Ολυμπιακός έστειλε το ματς στην παράταση στο 72′. Ο σκόρερ Ηλίας Σαπάνης δεν φαίνεται να καλύπτεται την ώρα που η μπάλα φεύγει από το πόδι του Πέτρου Μαρινάκη. Το γκολ αυτό, ωστόσο, απέδωσε δικαιοσύνη στον αγώνα, με βάση την εικόνα που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Στον έξτρα χρόνο, οι «ερυθρόλευκοι», που είχαν τότε προπονητή τον Σταύρο Διαμαντόπουλο, κέρδισαν πέναλτι μόλις στο τρίτο λεπτό. Ο Χουανίτο κράτησε απ’ τη φανέλα τον Ίβιτς και ο Πουλ δεν μπορούσε να αρνηθεί την εσχάτη των ποινών. Η εκτέλεση του Γιουσκόβιακ δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον τερματοφύλακα Ουνθούε και το 2-0 προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους 30.000 οπαδούς του Ολυμπιακού.
Έκαναν… θεό τους τον Σούκερ
Η πρόκριση δεν ήταν γραφτό να έρθει και το γκολ του Σούκερ στο 110′ «πάγωσε» το φαληρικό στάδιο. Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, ωστόσο, είναι η κατοπινή… θεοποίηση του Κροάτη επιθετικού από τους φίλους του Παναθηναϊκού.
Τον Νοέμβριο του 1997, αφού στο μεταξύ ο Ολυμπιακός έδωσε τέλος στα «πέτρινα χρόνια» κατακτώντας το πρώτο του πρωτάθλημα μετά το 1987, οι οπαδοί των «πρασίνων» έκαναν κάτι πρωτοφανές. Επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σούκερ, ο οποίος αγωνιζόταν πια στη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε έρθει στην Αθήνα για τον αγώνα με τους «ερυθρόλευκους» για το Champions League. Για να τον ευχαριστήσουν για εκείνο το γκολ στις 31 Οκτωβρίου 1995!
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έδωσαν μια φανέλα της ομάδας τους στον Κροάτη άσο, ζητώντας του να τη φορέσει κάτω από εκείνη της Ρεάλ στον αγώνα που θα διεξαγόταν την επομένη, ώστε να την επιδείξει εάν σκόραρε ξανά εναντίον του Ολυμπιακού! Παρά την εμφανή αμηχανία του, ο Σούκερ πήρε την πράσινη φανέλα στα χέρια, αλλά κανείς δεν έμαθε αν τελικά τη φόρεσε. Το ματς έληξε 0-0.
Το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Η πληροφορία ότι ο Κροάτης επιθετικός είχε συναντηθεί μετά τον αγώνα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργο Βαρδινογιάννη, φούντωσε τις φήμες για ενδιαφέρον του «τριφυλλιού» να τον αποκτήσει. Το «φλερτ» συντηρήθηκε για αρκετά χρόνια, παρότι ήταν ρεαλιστικά απίθανο να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεταγραφή. Ιδίως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όπου ο Σούκερ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ βοηθώντας την Κροατία να φτάσει στα ημιτελικά και εκτόξευσε τα ύψη το κασέ του.
Αν και ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει πριν από εκείνο το Μουντιάλ τον επίσης βασικό στην Εθνική Κροατίας, Αλιόσα Ασάνοβιτς, η περίπτωση του Σούκερ ήταν πολύ πιο δύσκολη. Κι αυτό το γνώριζαν όλοι. Οι οπαδοί της ομάδας, ωστόσο, δεν έπαψαν ποτέ να ελπίζουν. Ήταν το αποκούμπι τους στην περίοδο των «πέτρινων χρόνων» του Παναθηναϊκού, που μόλις είχαν αρχίσει, αλλά λίγοι το είχαν αντιληφθεί.
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Σούκερ επιβεβαίωσε ότι ο Παναθηναϊκός του είχε κάνει όντως προτάσεις, δήλωσε φίλος με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι συγκυρίες (προφανώς οι μεγαλύτερες φιλοδοξίες του) δεν ευνοούσαν την υλοποίηση της μεταγραφής.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 31 Οκτωβρίου
2017: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται ισόπαλος 0-0 με την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε στο «Γ. Καραϊσκάκης», για τη φάση των ομίλων του Champions League.
2015: Ο Λευτέρης Πετρούνιας αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Γλασκώβης και ταυτόχρονα εξασφαλίζει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
2007: Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός κατακτά το τελευταίο Σούπερ Καπ που έχει διεξαχθεί έως και σήμερα επί ελληνικού εδάφους, νικώντας στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Κυπελλούχο ΑΕΛ με 1-0. Το γκολ πετυχαίνει ο Κώστας Μήτρογλου στο 39ο λεπτό.
2002: Στον πρώτο αγώνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ομάδας στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός αποσπά ισοπαλία 1-1 από τη Φενερμπαχτσέ στο «Σουκρού Σαράτσογλου» (το γκολ πετυχαίνει ο Άγγελος Μπασινάς).
2000: Γνωστοποιείται η συμφωνία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας με τον Σουηδό Σβεν Γκόραν Έρικσον για την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας. Είναι η πρώτη φορά που η Αγγλία θα έχει ξένο προπονητή, ύστερα από σχεδόν 130 χρόνια ιστορίας.
1999: Ο Φινλανδός Μίκα Χάκινεν κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 για δεύτερη διαδοχική σεζόν, χάρη στη νίκη του στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν στη Σουζούκα της Ιαπωνίας.
1998: Ο αγώνας πρωταθλήματος ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός διακόπτεται στο 82ο λεπτό με σκορ 1-2, λόγω επίθεσης οπαδών των γηπεδούχων προς τον διαιτητή Παπαπέτρου και τους βοηθούς Φεσσόπουλο και Βλάχο, ύστερα από την (ορθή) απόφαση για ακύρωση του γκολ του Μίρκο Τάκολα, επειδή είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του. Ο «Δικέφαλος» είχε διαμαρτυρηθεί και για το πέναλτι με το οποίο είχε «γράψει» το 1-2 ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Αν κι ο αγώνας διακόπτεται πρόωρα, ο Παπαπέτρου αναφέρει στο φύλλο αγώνα ότι έληξε κανονικά, γεγονός που αποτρέπει βαρύτερη τιμωρία του ΠΑΟΚ.
1993: Πεθαίνει στο Λονδίνο ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Καρέλλας, επί πολλά χρόνια χρηματοδότης του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού και πρώτος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, από το 1979. Ιστορική έχει μείνει η κλήση στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1957, της προσφυγικής ομάδας των διεθνών Ούγγρων άσων που είχαν δημιουργήσει οι Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Σάντορ Γκρόσιτς και από παρανόηση έχει αποδοθεί ως απόπειρα ένταξής του στον πειραϊκό σύλλογο. Στην πραγματικότητα ο Καρέλλας είχε συμφωνήσει να αποκτήσει πέντε νεαρούς Ούγγρους παίκτες της ομάδας τους, κίνηση η οποία επέφερε την αμφιλεγόμενη ποινή αποβολής του Εθνικού από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της σεζόν 1956-57, στο οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πρωτοπόρος.
1984: Η Λαμία, ομάδα Γ’ Εθνικής, νικά 1-0 την ΑΕΚ με γκολ του Γιάννη Μαντζίκου και την αποκλείει από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας.
1973: Για πρώτη φορά αγωνίζονται με τη Μικτή Ευρώπης δύο Έλληνες παίκτες, ο Μήτσος Δημητρίου και ο Άνθιμος Καψής του Παναθηναϊκού, στο φιλικό κόντρα στη Μικτή Αμερικής στη Βαρκελώνη (4-4, 6-7 πέν.).
1960: Ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, παντρεύεται την ανερχόμενη ηθοποιό, Μάρθα Καραγιάννη.
1927: Η ΕΠΟ διαγράφει από το μητρώο της τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, σε συνέχεια των τιμωριών που τους είχαν επιβάλει η ΕΠΣ Πειραιά και η ΕΠΣ Αθηνών, επειδή διοργάνωναν φιλικούς αγώνες χωρίς την έγκρισή τους. Η απόφαση, η οποία κοινοποιείται στη FIFA και χαρακτηρίζεται «βεβιασμένη» από τον Τύπο της εποχής, οδηγεί στη συγκρότηση του τραστ του ΠΟΚ (από τα αρχικά των λέξεων «Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός-Κωνσταντινούπολη»), η οποία θα επισημοποιηθεί λίγο καιρό αργότερα. Η παταγώδης εισπρακτική αποτυχία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της σεζόν 1927-28, υποχρεώνει την ΕΠΟ να ξαναδεχθεί στους κόλπους της τους τρεις συλλόγους του ΠΟΚ έναν χρόνο αργότερα.
1903: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στο τρίτο Χάμπντεν Παρκ, με την Κουίνς Παρκ να επικρατεί της Σέλτικ με 1-0 μπροστά σε 25.000 θεατές. Από το 1906 το νέο γήπεδο θα αποτελέσει τη μόνιμη έδρα της Εθνικής Σκωτίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μουζακίτης: Από τη δικαιοσύνη του Μεντιλίμπαρ σε αυτή του Γιοβάνοβιτς - Εργαλείο του σήμερα, πυλώνας του αύριο
- Ολυμπιακός Παρασκήνιο: Λαχτάρισαν με Ροντινέι!
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Τα διαδοχικά τετ α τετ του μετρ της ψυχολογίας, Ρουί Βιτόρια
- Ντε Λαουρέντις: Μπλεξίματα στη Νάπολι ελέω... Μανωλά
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τα ματς του Champions League και τις ευρωπαϊκές μάχες που έχουν οι Άρης, Περιστέρι, Μαρούσι