Δημήτρης Σαραβάκος: Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι που έφερε τη σφραγίδα του

Στις 9 Νοεμβρίου 1985 ο Δημήτρης Σαραβάκος χάρισε στον Παναθηναϊκό τη νίκη επί του Ολυμπιακού και του έδωσε τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Λίγα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό διεξήχθησαν σε τόσο τεταμένο κλίμα όπως εκείνο της 9ης Νοεμβρίου 1985, που βρήκε νικητές τους «πράσινους» με 2-1.

Ήταν η πρώτη κόντρα των δύο «αιωνίων» ύστερα από την επεισοδιακή μετακίνηση των Νίκου Σαργκάνη και Νίκου Βαμβακούλα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, ενώ το άσχημο ξεκίνημα που είχαν πραγματοποιήσει οι «ερυθρόλευκοι» είχε προσδώσει χαρακτήρα τελικού στον αγώνα, που διεξήχθη στην κοινή, τότε, έδρα του ΟΑΚΑ.

Και οι «πράσινοι», όμως, ήθελαν να σπάσουν την αρνητική παράδοση, που τους ήθελε χωρίς νίκη επί του μεγάλου τους αντιπάλου από τον Ιανουάριο του 1980. Φρόντισε τελικά γι’ αυτό το μεγάλο αστέρι τους, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ και επιβεβαίωσε εκείνο το βράδυ ότι ήταν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής της εποχής.

Ο θαυματουργός «μικρός», ο οποίος αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό από το 1984, άφησε για πρώτη φορά τόσο έντονο το αποτύπωμα του σε ντέρμπι «αιωνίων». Κι αν στο πρώτο γκολ η άμυνα του Ολυμπιακού θύμιζε… παιδική χαρά, στο δεύτερο φανερώνεται η οξυδέρκεια και η εκτελεστική δεινότητα του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή.

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τις αδυναμίες του. Και μπορεί να διαμαρτύρεται δίκαια για το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του στο 55’ (με το σκορ στο 0-1) σε χέρι του Βαμβακούλα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε πείσει ότι μπορούσε να φτάσει στη νίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε το δεύτερο γκολ όταν έπαιζε πια με αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ούτε είναι τυχαίο ότι ο κακός, εκείνη τη μέρα, Μίλος Σέστιτς, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του στο 87’, σε χέρι του Νίκου Καρούλια. Ο Σαργκάνης ψάρεψε τον διεθνή Γιουγκοσλάβο εξτρέμ και απέκρουσε, πανηγυρίζοντας μάλιστα μπροστά στους οπαδούς της παλιάς του ομάδας.

Στο 90’ ο Ολυμπιακός μείωσε με νέο πέναλτι (που κακώς σφυρίχτηκε), το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Αναστόπουλος, αλλά στην Ιστορία έμεινε εκτός από τον Σαραβάκο, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, για τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την αποβολή του στο 71’.

Ο Αργεντινός άσος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για σκληρό φάουλ στον Τάκη Λεμονή και την ώρα που οι παίκτες των δύο ομάδων κόντευαν να έρθουν στα χέρια, βγήκε από το τσούρμο και πήγε και έδωσε το χέρι του στον διαιτητή, Βαγγέλη Γιαννακουδάκη. Μία σπάνια κίνηση ήθους, από έναν άνθρωπο που δεν είχε περάσει και λίγα τα προηγούμενα χρόνια, για το γνωστό θέμα της ιθαγένειας (για το οποίο ήταν ο τελευταίος που έφταιγε).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μεγάλη ένταση που υπήρχε πριν το ντέρμπι (το οποίο διεξήχθη Σάββατο και μεταδόθηκε εκτάκτως από την ΕΡΤ) δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Κι ας γέμισαν οι κερκίδες του ΟΑΚΑ από 75.000 οπαδούς και των δύο ομάδων, αφού ο τυπικά φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός πήρε το 30% των εισιτηρίων. Μόνο κάποιες αποδοκιμασίες προς τους δύο «αλλαξοπιστήσαντες» ακούστηκαν, αλλά στη συνέχεια όλους τους απορρόφησε η συναρπαστική εξέλιξη του αγώνα.

Με εκείνη τη νίκη ο Παναθηναϊκός πήρε βαθμολογικό και ψυχολογικό προβάδισμα για τον τίτλο του πρωταθλητή, τον οποίο κέρδισε εν τέλει με σχετική άνεση. Θα έκανε, μάλιστα, και το νταμπλ με μία επιβλητική νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου του στον τελικό του Κυπέλλου.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Νοεμβρίου

2021: Ο θρύλος του ποδοσφαίρου σάλας, Ρικαρντίνιο, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της καριέρας του με την εθνική Πορτογαλίας, με την οποία είχε 135 γκολ σε 161 συμμετοχές.

2019: Ο Απόστολος Χαριτωνίδης κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑΜΕΑ του Ντουμπάι, κερδίζοντας τον τελικό της σφαιροβολίας F37 με βολή στα 15.37 μ. Ο Μιχάλης Σεϊτης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. της κατηγορίας Τ64 με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (22.23), ενώ ο Στράτος Νικολαΐδης κερδίζει το χάλκινο στη σφαιροβολία F20 με βολή στα 16.61 μ. (επίσης πανελλήνιο ρεκόρ).

2014: Ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι κερδίζει τον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας με χρόνο 2 ώρες 10:36 που αποτελεί νέο ρεκόρ στην κλασική διαδρομή. Παράλληλα, καταρρίπτεται και το ρεκόρ των συμμετεχόντων που ξεπερνούν τις 35,000. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ιταλός, Στέφανο Μπαλντίνι, με 2 ώρες 10:55, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας. Ο Χριστόφορος Μερούσης είναι ο πρώτος ανάμεσα στους Έλληνες (10ος στην γενική κατάταξη). Στις γυναίκες νικήτρια είναι η Κενυάτισσα Ναόμι Μάγιο με 2 ώρες 41:06 ενώ για δεύτερη φορά μετά το 2011, η Σοφία Ρήγα τερματίζει πρώτη ανάμεσα στις Ελληνίδες (6η στην γενική).

2004: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Έμλιν Χιουζ, πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ και της Εθνικής Αγγλίας.

2000: Ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ χάρη στη νίκη του με 3-0 επί της Ουντινέζε στην παράταση, στη ρεβάνς της Τούμπας. Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός, Πατρίσιο Καμπς, ο οποίος μπαίνει ως αλλαγή στο 65′ και πετυχαίνει δύο τέρματα, στο 73′ και το 102′ (το τρίτο σημειώνει ο Νίκος Φρούσος στο 108′).

1997: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Αργεντινός προπονητής Ελένιο Ερέρα, ο άνθρωπος που εισήγαγε το «κατενάτσιο» στο ποδόσφαιρο. Είχε οδηγήσει την Ίντερ στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών, το 1964 και το 1965.

1996: Ο Εβάντερ Χόλιφιλντ νικά στο Λας Βέγκας τον Μάικ Τάισον με τεχνικό νοκ άουτ στον 11ο γύρο και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη.

1990: Απογοητευμένος από τους συνεχείς τραυματισμούς που δεν του έχουν επιτρέψει να αγωνιστεί πολύ τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, ο Βασίλης Χατζηπαναγής ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη δράση, σε ηλικία 36 ετών.

1985: Ο Σοβιετικός Γκάρι Κασπάροφ αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, επικρατώντας με 13-11 στη Μόσχα του επί δέκα χρόνια κατόχου του τίτλου, Ανατόλι Κάρποφ. Ο Κασπάροφ γίνεται έτσι και ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής του πνευματικού παιχνιδιού, όντας μόλις 22 ετών και 210 ημερών.

1982: Ο Αμερικανός πυγμάχος, Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τα ρινγκ ύστερα από την επέμβαση στην οποία υπονβάλλεται στο αριστερό του μάτι. Το 1984 θα δώσει ένα τελευταίο αγώνα πριν γίνει σχολιαστής αγώνων πυγμαχίας για το NBC.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News