Νίκος Σαρίδης: Ο Μάρτιος είναι μακριά...
Στους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν έως τα δύο παιχνίδια με τη Σκωτία, πολλά μπορεί να συμβούν, από φορμαρίσματα/ντεφορμαρίσματα μέχρι τραυματισμοί. Γραφει ο Νίκος Σαρίδης.
Αν τα μπαράζ διεξάγονταν τώρα, θα ξέραμε τουλάχιστον τους εννέα απ’ τους έντεκα που θα κατέβαζε ο Στιβ Κλαρκ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σκωτίας.
Ειδικά στην άμυνα, η σύνθεση είναι αδιαπραγμάτευτη: στο τέρμα ο Γκόρντον, o γκολκίπερ της Χαρτς, που στο τέλος του έτους θα κλείσει τα 42.
Στα δεξιά ο Ράλστον της Σέλτικ. Στο κέντρο της άμυνας ο Σούταρ, που τον είδαμε πρόσφατα με τη Ρέιντζερς κόντρα στον Ολυμπιακό, μαζί με τον Χάνλι της Σέλτικ. Α
πλώς στο Καραϊσκάκη τον είχαμε δει στο πόστο του δεξιού στόπερ, ενώ στην εθνική ομάδα παίζει ως αριστερός. Στη θέση του αριστερού μπακ, ποιος άλλος, ο Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ και κεντρικοί χαφ ο Γκίλμορ της Νάπολι κι ο ΜακΛιν της Νόριτς.
Εξω δεξιά η φανέλα είναι καπαρωμένη απ’ τον 19χρονο Ντόουκ, που ανήκει στη Λίβερπουλ, αλλά αγωνίζεται δανεικός στη Μίντλεσμπρο, ενώ για το «10» ο ΜακΤομινέι της Νάπολι παίζει χωρίς αντίπαλο.
«Ανοιχτές», επομένως, θα ήταν οι θέσεις του φορ και του αριστερού εξτρέμ. Στην κορυφή της επίθεσης δεν υπάρχει σταθερός παίκτης, ενώ φαβορί για το αριστερό «φτερό» είναι ο Κρίστι της Μπόρνμουθ. Μέχρι τον Μάρτιο, όμως, που είναι να κονταροχτυπηθεί η Ελλάδα με τους «χαϊλάντερς», ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.
Τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αυτό ισχύει και για τις δύο ομάδες. Στους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν έως τα δύο παιχνίδια με τη Σκωτία, πολλά μπορεί να συμβούν, από φορμαρίσματα/ντε- φορμαρίσματα μέχρι τραυματισμοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εν έτει 2024 δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ των ομάδων.
Τον Ντόουκ, για παράδειγμα, ο Τσιμίκας όχι απλώς τον έχει ακουστά ως «next big thing» των Σκωτσέζων, αλλά τον έχει αντιμετωπίσει κιόλας, καθώς έχουν κάνει προπόνηση μαζί στη Λίβερπουλ.
Οπως αντίστοιχα ξέρει ο Ντόουκ ποιον πρόκειται να βρει απέναντί του. Ακόμη κι αν δεν είχαν συναντηθεί, πάντως, οι δυο τους, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς ο καθένας μπορεί να βρει ένα σωρό πληροφορίες για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή κι οποιαδήποτε ομάδα θελήσει ν’ αναζητήσει. Φυσικά κι έχει ελπίδες η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα πλέι οφ, για την άνοδο στη League A του Nations League, αλλά από μόνη της η αυτοπεποίθηση του προπονητή και των διεθνών δεν φτάνει. Δεν είναι παίξε-γέλασε η διαδικασία.
Μπορεί η Σκωτία να μην έχει ποτέ της προκριθεί σε νοκ άουτ παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στο Euro και να ’ναι πάντοτε το… ταβάνι της οι όμιλοι, αλλά δεν γίνεται να παραβλέψεις ότι πηγαίνει συχνά σε μεγάλες διοργανώσεις, οπότε ως Ελλάδα δεν πρέπει να την υποτιμάς.
Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν πριν από μήνες έχασες σε διπλό μπαράζ απ’ τη Γεωργία, μία εθνική ομάδα που έως τότε δεν είχε πάει ποτέ σε μεγάλο τουρνουά; Αυτά προς το παρόν. Περισσότερα και ουσιαστικότερα για την αναμέτρηση με τους Σκωτσέζους θα έχουμε να πούμε όταν θα πλησιάζουν τα δύο παιχνίδια (στις 20 Μαρτίου στην Ελλάδα και στις 23 στη Σκωτία).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί