Σκωτία-Αγγλία: Ο πρώτος διεθνής αγώνας, μόνο ποδοσφαιρικός δεν ήταν

Στις 30 Νοεμβρίου 1872 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας που αναγνώρισε η FIFA. Για το «ποδοσφαιρικός», βέβαια, μην παίρνετε όρκο. Θα καταλάβετε γιατί, αν διαβάσετε τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο το μουντό απόγευμα στη Γλασκώβη.

Τα τελευταία χρόνια που χάρη στα social media έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία του πρώτου αγώνα εθνικών ομάδων με αντιπάλους τη Σκωτία και την Αγγλία , πολλοί σχολιάζουν ειρωνικά το αποτέλεσμα: «Πώς είναι δυνατόν να έληξε 0-0 ένα ματς στο οποίο κάθε αντίπαλος έπαιζε με έξι ή επτά επιθετικούς;»

Προφανώς δεν περιμένετε σοβαρή απάντηση. Mπορούμε να συνεισφέρουμε μόνο με κάποιες πληροφορίες από αγγλικά μέσα για τους κανονισμούς με τους οποίους είχε διεξαχθεί εκείνο το παιχνίδι στο Χάμιλτον Κρέσεντ, μια αλάνα όπου παιζόταν κρίκετ στη συνοικία του Πάρτικ. Να ξέρετε, λοιπόν, ότι το ποδόσφαιρο του 1872 δεν είχε μεγάλη σχέση με το σημερινό.

Και, όχι, δεν αναφερόμαστε στον τόπο διεξαγωγής του αγώνα, που δεν ήταν κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ούτε στην… κορδέλα που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια, για να υποκαταστήσει το οριζόντιο. Ούτε καν στα μακριά παντελόνια που φορούσαν οι παίκτες των δύο ομάδων ή στις επικαλαμίδες που δεν φορούσαν – επειδή, πολύ απλά, δεν είχαν επινοηθεί.

Η μεγάλη διαφορά αφορούσε τους κανονισμούς. Τι σόι ποδόσφαιρο μπορεί να είχε παιχτεί πριν από 152 χρόνια, μπροστά σε 4.000 θεατές, που προφανώς εγκατέλειψαν τα εγκόσμια χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ποτέ ότι είχαν γίνει μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος;

Με τα χέρια μέχρι τη σέντρα

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κατ’ αρχάς, οι τερματοφύλακες δεν φορούσαν διαφορετική στολή απ’ τους υπόλοιπους δέκα συμπαίκτες τους. Και απολάμβαναν μεγαλύτερες ελευθερίες απ’ τους σημερινούς συναδέλφους τους, μια και τους επιτρεπόταν να αγγίζουν την μπάλα με τα χέρια μέχρι και τη γραμμή του κέντρου.

Καλύτερα κι απ’ το μπακότερμα που παίζαμε μικροί δηλαδή. Άλλωστε, δεν είχε οριοθετηθεί ακόμα η μεγάλη περιοχή, γι’ αυτό και δεν είχε επινοηθεί ακόμα ούτε το πέναλτι.

Για την απουσία της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε καν. Όλοι (οφείλετε να) γνωρίζετε ότι εισήχθησαν στο άθλημα σχετικά αργά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές, που ήταν λίγο προγενέστερη προσθήκη, αν και στην Αγγλία τις αποδέχθηκαν πολύ αργότερα.

Πάντως, σε εκείνο το ματς του 1872 οι τερματοφύλακες και των δύο ομάδων αντάλλαξαν ρόλους στο δεύτερο ημίχρονο με κάποιον επιθετικό συμπαίκτη τους. Για τη Σκωτία, ο αρχηγός Ρόμπερτ Γκάρντνερ, ο οποίος ήταν και εκλέκτορας της ομάδας, πέρασε μπροστά κι έστειλε στο τέρμα τον Ρόμπερτ Σμιθ. Για την Αγγλία, άλλαξαν θέσεις ο Ρόμπερτ Μπάρκερ και ο Γουίλιαμ Μέιναρντ.

Οι παίκτες, επίσης, δεν έφεραν νούμερα στις φανέλες τους. Για να μπορούν να τους ξεχωρίσουν οι θεατές, φορούσαν κάλτσες διαφορετικού χρώματος.

Τέλος, όλοι οι παίκτες φορούσαν καπελάκια, για λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί. Σε κάποια σκίτσα, οι Εγγλέζοι απεικονίζονται με τραγιάσκες κι οι Σκωτσέζοι με σκουφάκια, σαν εκείνο που φορούσε στον ύπνο του ο… Εμπενίζερ Σκρουτζ!

Κάθε ομάδα με… τον επόπτη της

Πάμε και στη διαιτησία. Ο ανώτατος άρχων του αγώνα ήταν ένας, αλλά καθόταν έξω απ’ το γήπεδο. Τις αποφάσεις, όμως, τις έπαιρναν οι δύο επόπτες (umpires), οι οποίοι δεν ήταν ανεξάρτητοι, αλλά ως εκπρόσωποι της κάθε ομάδας! Κι όποτε οι αποφάσεις τους ήταν διαφορετικές, επενέβαινε ο διαιτητής για να δώσει τη λύση.

Αλλιώτικος ήταν κι ο κανονισμός του κόρνερ. Εάν η μπάλα περνούσε πάνω απ’ την κορδέλα που έπαιζε τον ρόλο του οριζόντιου δοκαριού, θεωρούνταν άουτ ακόμα κι αν την είχε βγάλει έξω αμυνόμενος. Αντίθετα, καταλογιζόταν κόρνερ όταν ο αμυνόμενος έβγαζε την μπάλα έξω από το πλάι των κάθετων δοκαριών, ενώ και τα άουτ (ελεύθερα) εκτελούνταν από τη γωνία. Γράψαμε και πιο πάνω, άλλωστε, ότι δεν υπήρχε μικρή και μεγάλη περιοχή.

Μπέρδεμα, έτσι; Ας τα πείτε, όμως, όλα αυτά σε όσους κατηγορούν το ποδόσφαιρο ότι είναι συντηρητικό και δεν εξελίσσεται.

Κι άλλα περίεργα στον αγώνα

Αν αναλογιστούμε ότι οι Σκωτσέζοι παρατάχθηκαν με σχηματισμό 2-2-6 και οι Άγγλοι με το ακόμα πιο επιθετικογενές 1-2-7 είναι περίεργο ότι το ματς έληξε 0-0. Όσο κι αν οργιάσει η φαντασία, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι είχε δοθεί σκληρή μάχη στη… σκακιέρα της τακτικής κι ότι από σύμπτωση δεν σημειώθηκε κάποιο γκολ.

Πιο κοντά στο να σκοράρει έφτασε η Σκωτία, αφού ένα σουτ του Ρόμπερτ Λέκι βρήκε την ταινία που υποκαθιστούσε το οριζόντιο δοκάρι. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δοκάρι (κανονικό, δηλαδή κάθετο) είχε και η Αγγλία. Τι να πιστέψεις, όμως, και τι όχι;

Το πιθανότερο είναι ότι ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια κλοτσοπατινάδα, η οποία δεν οδήγησε πουθενά. Γι’ αυτό προφανώς η Glasgow Herald άφησε να εννοηθεί την επομένη ότι η ισοπαλία ήταν καλό αποτέλεσμα για τους Σκωτσέζους, μια και είχαν να αναμετρηθούν με αντιπάλους που ο καθένας τους ήταν γύρω στα δέκα κιλά πιο βαρύς!

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Νοεμβρίου

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν και επίτιμο μέλος της ΔΟΕ από το 2002.

2013: Ο 53χρονος οδηγός αγώνων, Λουκάς Γιαννακούλης, σκοτώνεται όταν το αγωνιστικό του αυτοκίνητο, μία Porsche 911, προσκρούει σε δέντρο κατά τη διάρκεια του Ράλι «Παλλάδιο» για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

2011: Ο ΠΑΟΚ νικά την Τότεναμ στο Λονδίνο με 2-1 με γκολ των Σαλπιγγίδη (6′) και Αθανασιάδη (14′) παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο από το 37′, λόγω αποβολής του Σταφυλίδη. Πρόκειται για την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Αγγλία μετά το 3-2 της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι το 1976 και είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στον ΠΑΟΚ την πρόκριση στους «32» του Europa League.

1999: Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο όταν νικά με 1-0 την Παλμέιραςστο Τόκιο, χάρη σε γκολ που σημειώνει ο Ρόι Κιν. Η Γιουνάιτεντ κατακτά έτσι το τέταρτο τρόπαιο στη σεζόν ύστερα από το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας και το Champions League.

1994: Ο Άγιος Νικόλαος αποκλείει τον ΠΑΟΚ απ’ τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας, κρατώντας τον στο 0-0 στη ρεβάνς που διεξάγεται στο γήπεδο του Καλού Χωριού. Ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα είχε λήξει ισόπαλος 1-1 με τον Νιγηριανό, Έρνεστ Ίνεχ, να ισοφαρίσει για την ομάδα της Κρήτης στην εκπνοή.

1989: Ο Σπύρος Μαραγκός και άλλοι πέντε ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου (Τόγιας, Καναράς, Παπαπαναγής, Μπερσενί, Κοπιτσής) μένουν ελεύθεροι, μια και η ΠΑΕ της Νέας Σμύρνης καταθέτει εκπρόθεσμα τις μονομερείς ανανεώσεις των συμβολαίων τους. Την επόμενη κιόλας ημέρα ο Παναθηναϊκός επιτυγχάνει συμφωνία με τον Μαραγκό, τον οποίο είχε στο στόχαστρο από το προηγούμενο καλοκαίρι.

1988: Υπογράφεται η απόφαση για το δικαίωμα κάθε ομάδας της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου να έχει και τρίτο ξένο στη δύναμή της.

1986: Ο Ιβάν Λεντλ γίνεται ο πρώτος τενίστας που τα συνολικά κέρδη στην καριέρα του ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

1983: Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σταύρος Νταϊφάς, αναθέτει την τεχνική καθοδήγηση του Ολυμπιακού στον 44χρονο Νίκο Αλέφαντο, αντικαθιστώντας τον Δυτικογερμανό, Χάιντς Χέερ.

1982: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Φίλαθλος» με εκδότη-διευθυντή τον Νίκο Καραγιαννίδη.

1979: Ο Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ημιβαρέων βαρών της επαγγελματικής πυγμαχίας, νικώντας με νοκ άουτ στον 15ο γύρ οτον Γουίλφρεντ Μπενίτεζ.

1956: Η Αυστραλή Μπέτι Κάθμπερτ κάνει το νταμπλ στα χρυσά μετάλλια στα σπριντ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Μετά τα 100 μ. κερδίζει και τα 200 μ. με χρόνο 23.4, αφήνοντας δεύτερη τη Γερμανίδα Κρίστα Στούμπνικ (23.7) και τρίτη τη συμπατριώτισσά της Μάρλεν Μάθιους-Γουίλαρντ (23.8).

1955: Για πρώτη φορά διεξάγεται διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου υπό το φως των προβολέων. Η Αγγλία υποδέχεται την Ισπανία στο Γουέμπλεϊ και τη νικά με 4-1.

1951: Δίνεται η εκκίνηση του πρώτου μεταπολεμικού αγώνα αυτοκινήτου από το Θέατρο Ηρώδου Αττικού, του «Ελληνικού Ράλλυ». Ο Κώστας Σπηλιωτάκης με εξακύλιδρη Jaguar, ξεκινά πρώτος τον αγώνα των δέκα αυτοκινήτων συνολικής διαδρομής 1.923 χλμ. Στο γήπεδο της Κηφισιάς θα τερματίσει πρώτος ο Πέτρος Περατικός με FIAT 1400 με δεύτερο τον Σπηλιωτάκη ύστερα από αγώνα 43 ωρών. Ο αγώνας θα συνεχίσει να διεξάγεται χωρίς διακοπή μέχρι το 1960, οπότε θα εισαχθούν οι ειδικές διαδρομές.

1887: Διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αγώνας σόφτμπολ, ο οποίος στην ουσία είναι ένας αγώνας μπέιζμπολ σε κλειστό γήπεδο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News