Ερίκ Καντονά: Ο άνθρωπος που θα γινόταν «βασιλιάς» του Μάντσεστερ

Στις 6 Δεκεμβρίου 1992 ο ρους της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαξε. Ο Ερίκ Καντονά έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της, στο γειτονικό ντέρμπι κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Μόνο άγνωστος δεν ήταν ο παίκτης με το Νο 12, που έκανε ντεμπούτο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως αλλαγή, στο ματς της 6ης Δεκεμβρίου 1992 κόντρα στη συμπολίτισσα Σίτι.

Ο Ερίκ Καντονά, ο οποίος πήρε τη θέση του τραυματισμένου Ράιαν Γκιγκς με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου σ’ εκείνο το ντέρμπι στο Όλντ Τράφορντ, είχε οδηγήσει μερικούς μήνες νωρίτερα τη Λιντς στην κατάκτηση του τίτλου, εις βάρος της ομάδας του Άλεξ Φέργκιουσον, που είχε οδηγήσει την «κούρσα» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα είχαν γίνει ξαφνικά. Ο Γάλλος επιθετικός είχε αρχίσει εντυπωσιακά τη σεζόν 1992-93 και μάλιστα είχε σημειώσει το παρθενικό χατ τρικ στην ιστορία της νεότευκτης Premier League (στον θρίαμβο επί της Τότεναμ με 5-0). Όλα έδειχναν ότι ήταν ικανός να οδηγήσει τη Λιντς σε έναν ακόμα τίτλο, όμως η πληθωρική προσωπικότητά του δεν άργησε να έρθει σε ρήξη με τον προπονητή, Χάουαρντ Γουίλκινσον.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός ο λόγος που προκάλεσε την ξαφνική μετακίνησή του στο Ολντ Τράφορντ. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να ευχαριστούν για την αλλαγή του ρου της ιστορίας τον μακαρίτη Τρέβορ Φράνσις, ο οποίος ως μάνατζερ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ αρνήθηκε πεισματικά τις προτάσεις της ομάδας τους για την παραχώρηση του επιθετικού του, Ντέιβιντ Χερστ. Ύστερα από το τρίτο «όχι» που εισέπραξε ο Φέργκιουσον παρότι είχε αυξήσει την προσφορά του στα 3,5 εκατομμύρια λίρες, κατάλαβε ότι έπρεπε να στραφεί αλλού.

Και πάλι, όμως, η ιδέα για την αγορά του Καντονά, δηλαδή του κορυφαίου παίκτη της βασικής αντιπάλου για τον τίτλο, προέκυψε από σπόντα! Ο πρόεδρος της Λιντς, Μπιλ Φόδερμπι, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρτιν Έντουαρντς, για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του για πιθανή παραχώρηση του Ντένις Έργουιν. Ο Έντουαρντς απάντησε ότι δεν συζητούσε την πώληση του Ιρλανδού δεξιού μπακ και πάνω στην κουβέντα ρώτησε για τον επιθετικό της Λιντς, Λι Τσάπμαν.

Ο Φέργκιουσον ήταν φυσικά ενήμερος για όλες αυτές τις συνομιλίες και δεν δίστασε να ζητήσει πιεστικά από τον πρόεδρό του να κάνει μια διερευνητική κρούση στον Φόδερμπι για τον Καντονά. Είχε προσέξει ότι ο Γουίλκινσον είχε αφήσει εκτός αποστολής τον Γάλλο από το τελευταίο παιχνίδι με την Άρσεναλ και προφανώς είχε πληροφορηθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, είναι αδύνατο», ήταν η αυθόρμητη απάντηση του προέδρου της Λιντς, ο οποίος όμως έκανε δεύτερες σκέψεις μόλις κατέβασε το ακουστικό. Δεν τον προβλημάτιζε μόνο η ρήξη στις σχέσεις του Καντονά με τον προπονητή του, αλλά και το ότι θα έπρεπε να του καταβάλει 500.000 λίρες μέχρι το τέλος της σεζόν, παρότι μπορεί να μην αγωνιζόταν.

Μόλις μία ώρα αργότερα, λοιπόν, ο Φόδερμπι τηλεφώνησε στον Έντουαρντς και απάντησε καταφατικά στην πρόταση ύψους 1,2 εκατομμυρίων λιρών για τον Καντονά. Έτσι απλά! «Ήταν η πιο γρήγορη συμφωνία που έχω πετύχει ποτέ μου», είπε πολλά χρόνια αργότερα ο Φέργκιουσον, ο οποίος είχε δει στο πρόσωπο του 26χρονου Γάλλου τον ηγέτη που θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά στην κορυφή την ομάδα του, που είχε να στεφθεί πρωταθλήτρια από το 1969.

«Διαθέτει το στιλ, το ταλέντο και το θράσος που απαιτείται για να ενθουσιάσει τους οπαδούς μας», είχε πει κατά την ανακοίνωση της μεταγραφής ο Έντουαρντς, την ώρα που οι οπαδοί της Λιντς βρίσκονταν σε σοκ με την κίνηση της διοίκησής τους. Ο Φέργκιουσον, πάλι, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. «Ήθελε τόσο πολύ να υπογράψει σε εμάς όσο πολύ θέλαμε κι εμείς να αποσπάσουμε την υπογραφή του».

Ο μάνατζερ της Γιουνάιτεντ κατέστησε σαφές ότι γνώριζε τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του Καντονά, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1991, ως παίκτης της Νιμ, είχε πετάξει την μπάλα σ’ έναν διαιτητή και αποκάλεσε «ηλίθιο» κάθε μέλος της πειθαρχικής επιτροπής που του επέβαλε ποινή αποκλεισμού από κάθε αγώνα για έναν μήνα. Όπως είχε πει: «Πάντοτε συζητώ με τους συνεργάτες μου προτού κλείσω κάποια μεταγραφή και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας δεν προσπάθησε να ενσπείρει αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη κίνηση».

Και φυσικά δεν περιμένετε από μας για να μάθετε αν δικαιώθηκε ο Φέργκιουσον. Ο Καντονά δεν εξελίχθηκε απλώς στον ηγέτη που αναζητούσε η Γιουνάιτεντ, αλλά στον άνθρωπο που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της, κάνοντας τους οπαδούς της να τον φωνάζουν «βασιλιά».

Η διαφορά φάνηκε από το ντεμπούτο της 6ης Δεκεμβρίου 1992 και τη νίκη με 2-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι, έγινε όμως πολύ πιο αισθητή στη συνέχεια. Πετυχαίνοντας εννέα γκολ σε 22 συμμετοχές, ο Καντονά έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε η Γιουνάιτεντ να κερδίσει άνετα τη μάχη του τίτλου με τις Άστον Βίλα, Νόριτς και Μπλάκμπερν και να επιστρέψει στον θρόνο ύστερα από 23 χρόνια. Ο Φέργκιουσον βρήκε αμέσως τα «κουμπιά» του, τον βοήθησε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του και στήριξε πάνω του το παιχνίδι της ομάδας του.

Η κυριαρχία της Γιουνάιτεντ στο αγγλικό πρωτάθλημα συνεχίστηκε, όμως ο Καντονά δεν ήταν άπληστος. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο κι όχι το κυνήγι των τίτλων (κι ας είχε κερδίσει πολλούς) και το 1997 σόκαρε ξανά το φίλαθλο κοινό με την απόφασή του να εγκαταλείψει τη δράση, επειδή η φλόγα μέσα του είχε αρχίσει να σβήνει.

«Πάντοτε σχεδίαζα να αποσυρθώ ενώ θα βρισκόμουν στην κορυφή και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασα στο απόγειο της καριέρας μου», είχε εξηγήσει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, στο οποίο τόνιζε την επιθυμία του να ασχοληθεί «με άλλα πράγματα».

Η «βασιλεία» του Ερίκ Καντονά κράτησε μόλις τεσσεράμισι χρόνια, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να μετατρέψουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από μια μεγάλη και λαοφιλή αγγλική ομάδα, σε ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά και εμπορικά brand names διεθνώς. Κι όταν κατέκτησε το Champions League το 1999, με την τρελή ανατροπή στον τελικό με την Μπάγερν, όλοι σκέφτηκαν ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς εκείνον.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Δεκεμβρίου

2011: Ο Ολυμπιακός νικά την Άρσεναλ με 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», όμως δεν καταφέρνει να προκριθεί στη φάση των «16» του Champions League μια και την ίδια ώρα η Μαρσέιγ νικά με 3-2 την Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Γερμανία. Την πρόκριση παίρνει, αντίθετα, ο ΑΠΟΕΛ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, παρά την εντός έδρας ήττα με 2-0 από τη Σαχτάρ, αφού είχε δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες στους προηγούμενους αγώνες του.

2007: Με γκολ του Ίβιτσα Μαϊστόροβιτς στις καθυστερήσεις, ο Πανιώνιος νικά 1-0 την Αούστρια Βιέννης στο «Πράτερ» και αποκτά προβάδισμα πρόκρισης στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

2005: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Φάληρο και ολοκληρώνει με ψηλά το κεφάλι τις υποχρεώσεις του στο Champions League, αν και τερματίζει τελευταίος στον όμιλό του με τέσσερις βαθμούς. Οι Μαδριλένοι ανοίγουν το σκορ με τον Σέρχιο Ράμος (7′), ισοφαρίζει ο Ερόλ Μπουλούτ (50′) και το γκολ της νίκης σημειώνει ο Ριβάλντο τρία λεπτά πριν τη λήξη.

2000: Στον αγώνα Γιούτα Τζαζ-Τορόντο Ράπτορς (98-84) ο Καρλ Μαλόουν των Τζαζ ξεπερνά τους 31.419 πόντους του Γουίλτ Τσάμπερλεν και ανεβαίνει στη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Πρώτος με διαφορά παρέμενε τότε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (38.387).

1999: Αρχίζει στο Αμπερντίν της Σκωτίας το British Open Squash Championship που θα ολοκληρωθεί στις 12 του ίδιου μήνα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αρχαιότερου και πιο σημαντικού θεσμού του σκουός, οι αγώνες δεν διεξάγονται στην Αγγλία.

1998: Το 38χρονο μονοπώλιο της IBM στους Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζεται, όταν ο αγγλογαλλικός όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Sema υπογράφει συμβόλαιο με τη ΔΟΕ προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στις διοργανώσεις που θα διεξαχθούν από το 2002 μέχρι και το 2008, αντί του ποσού των 71 δισ. δραχμών.

1995: Ο Ρόι Τάρπλεϊ αποκλείεται διά βίου από το ΝΒΑ λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

1992: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει με 9-1 τον Εδεσσαϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο με τέσσερα γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και δύο του Χουάν Χοσέ Μπορέλι. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη των «πρασίνων» στα χρόνια της επαγγελματικής Α’ Εθνικής (από το 1979-80 και μετά).

1987: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει με 6-1 τον Ολυμπιακό στο ουδέτερο γήπεδο των Σερρών και τον αφήνει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής με πέντε βαθμούς (όλους από ισοπαλίες).

1984: Το σερί 74 νικών της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, το μεγαλύτερο στην open era του επαγγελματικού τένις γυναικών, παίρνει τέλος όταν η Έλενα Σούκοβα τη νικά με 2-1 σετ (1-6, 6-3, 7-5) στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν.

1972: Με ένα εντυπωσιακό γκολ που πετυχαίνει ο Ρομέν Αργυρούδης με εναέριο τακουνάκι, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και παίρνει προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

1970: Στον αγώνα της Α’ Εθνικής, Φωστήρας-Άρης 2-2, σημειώνονται δύο γκολ στο πρώτο λεπτό! Ο Ρεμούνδος ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους στο 14ο δευτερόλεπτο και ο Λουκανίδης ισοφαρίζει για τον Άρη με μακρινό σουτ, λίγο μετά τη σέντρα.

1964: Η Προοδευτική συντρίβει τον Ολυμπιακό με 3-0 ως τυπικά φιλοξενούμενη στην κοινή έδρα του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης». Ένα γκολ πετυχαίνει ο Παναγιώτης Σκούφος (35′) και τα άλλα δύο ο πρώην «ερυθρόλευκος», Γιαννακός Φραντζής (41′, 64′).

1956: Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης της Ουγγαρίας νικά με 4-0  την αντίστοιχη της Σοβιετικής Ένωσης στο πλαίσιο του ολυμπιακού τουρνουά της Μελβούρνης. Ο αγώνας, ωστόσο, αμαυρώνεται από σοβαρά επεισόδια μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, αφού το κλίμα είναι τεταμένο λόγω της εισβολής των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

1902: Οι Σάγκαρ Μίτσελ και Τζέιμς Κένιον κινηματογραφούν τον αγώνα Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που διεξάγεται στο Turf Moor του Μπέρνλι. Η προβολή όμως θα ακυρωθεί λόγω ήττας της Μπέρνλι με 2-0, ενώ στη συνέχεια η ταινία θα χαθεί. Θα βρεθεί ύστερα από περίπου έναν αιώνα μέσα σε ένα βαρέλι στο υπόγειο ενός καταστήματος στο Λάνκασιρ. Το BBC2 θα την προβάλει στις 14 Ιανουαρίου 2005.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News