ΑΕΚ: Το επεισοδιακό ντέρμπι στην Τούμπα το 1966 και ο... τραγουδιστής Παπαϊωάννου
Για δύο λόγους είναι επίκαιρο το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1, που είχε διεξαχθεί στις 2 Ιανουαρίου 1966. Για τις έριδες μεταξύ των δύο «Δικεφάλων» μετά τον αγώνα, αλλά και για την παρουσία του Μίμη Παπαϊωάννου δίπλα στον… Στέλιο Καζαντζίδη!
Το τοξικό κλίμα που επικρατεί στις μέρες μας μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με αφορμή όσα συνέβησαν μετά τον πρόσφατο αγώνα Κυπέλλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έχει τις ρίζες του μόνο στο 2018.
Ένα από τα παλαιότερα ντέρμπι μεταξύ των δύο «Δικεφάλων» που στιγματίστηκε από επεισόδια καταγράφηκε στις 2 Ιανουαρίου 1966, στο γήπεδο της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1, όμως ο αγώνας άρχισε και τελείωσε με ένταση, κυρίως λόγω των παραπόνων που είχαν οι παίκτες της Ένωσης από τον διαιτητή Πανάκη.
Αποκορύφωμα ήταν η φάση του δεύτερου λεπτού των καθυστερήσεων, η οποία δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί σήμερα. Η ΑΕΚ είχε κερδίσει κόρνερ το οποίο εκτέλεσε ο Κώστας Νικολαΐδης, όμως την ώρα που η μπάλα βρισκόταν στον αέρα ο ρέφερι σφύριξε τη λήξη του αγώνα και λίγες στιγμές αργότερα ο Μίμης Παπαϊωάννου σκόραρε με κεφαλιά.
Το γκολ ήταν κανονικό αλλά δεν μέτρησε αφού ο αγώνας είχε λήξει και οι παίκτες της Ένωσης περικύκλωσαν τον διαιτητή για την απόφασή του να μην αφήσει την τελευταία φάση να εξελιχθεί. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάκη Χασήρ στην «Αθλητική Φωνή», οι διαμαρτυρίες τους ήταν χλιαρές σε σχέση με εκείνες στη φάση του 4′, όταν ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με τον Ονούφριο Χαραλαμπίδη.
Οι παίκτες της ΑΕΚ υποστήριξαν ότι ο σκόρερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ και μάλιστα ο Τάσος Βασιλείου κι ο Αλέκος Ιορδάνου χειροδίκησαν εναντίον του επόπτη γραμμών, Ταβέλη. Η προσπάθεια άλλων παικτών (κυρίως των γηπεδούχων) να προστατεύσουν τον επόπτη είχε ως αποτέλεσμα να γενικευθεί η σύρραξη, με τη συμμετοχή παραγόντων και των δύο ομάδων. Ο αγώνας διακόπηκε για περίπου πέντε λεπτά, αλλά συνεχίστηκε χωρίς να συμβεί τίποτα. Και βέβαια δεν έγινε ούτε λόγος για αποβολή των παικτών που χτύπησαν τον επόπτη.
Η ΑΕΚ ήταν συντριπτικά ανώτερη σε εκείνο το ματς κι έχασε πολλές ευκαιρίες, με κορυφαία μια κεφαλιά του Ιορδάνου στο δοκάρι στο 63′. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, Τάκης Μουσελεμίδης, πραγματοποίησε σωρεία επεμβάσεων, λύγισε όμως στο 86′ όταν μετά από απόκρουση σε κεφαλιά του Ιορδάνου είδε τον Παπαϊωάννου να στέλνει από κοντά την μπάλα στα δίχτυα του.
Στο πλευρό του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας
Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ κατήγγειλαν ότι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ θύμιζε κόλαση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το θέμα, πάντως, δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις. Άλλωστε, το μεγάλο «αστέρι» της Ένωσης είχε κι άλλα πράγματα στο μυαλό του, εκτός απ’ το ποδόσφαιρο.
Στις αρχές εκείνης της περιόδου ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις του στην ΑΕΚ, όντας χολωμένος με τη διοίκηση για την άρνησή της να του δώσει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεδομένου ότι η διοίκηση δεν δέχθηκε να αυξήσει τις αποδοχές του, αποφάσισε να αξιοποιήσει το ταλέντο του στο τραγούδι και εντάχθηκε στο σχήμα του Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας, που πραγματοποιούσε περιοδεία στη Δυτική Γερμανία για τους Έλληνες μετανάστες.
Ο Καζαντζίδης, γνωστός για τα ενωσίτικα αισθήματά του, μεσολάβησε ώστε ο Παπαϊωάννου να επιστρέψει στην ΑΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1965. Η διοίκηση δέχθηκε να αυξήσει τις αποδοχές του και του υποσχέθηκε ότι θα του έδινε μεταγραφή το καλοκαίρι του 1966 εάν προέκυπτε νέα πρόταση από ομάδα του εξωτερικού. Μάλιστα, υπογράφτηκε και συμβολαιογραφική πράξη που προέβλεπε την καταβολή ποινικής ρήτρας ύψους 500.000 δρχ. (αστρονομικό ποσό για την εποχή) εάν η Ένωση αρνούνταν να τον παραχωρήσει.
Ήταν γραφτό, ωστόσο, ο Παπαϊωάννου να παραμείνει στην ΑΕΚ μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1979. Δεν άφησε, όμως, ούτε το τραγούδι μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Αμέσως μετά το ντέρμπι της 2ας Ιανουαρίου 1966 στην Τούμπα, επανεντάχθηκε στο σχήμα του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας που εμφανιζόταν πλέον στο κέντρο διασκέδασης «Φαληρικόν».
Η «Αθλητική Ηχώ» έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ το οποίο δημοσίευσε στις 5 Ιανουαρίου 1966 και εμφανίζει τον Παπαϊωάννου να τραγουδά παίζοντας μπουζούκι. Ανάμεσα στους θαμώνες του κέντρου ήταν και δύο διεθνείς άσοι του Παναθηναϊκού, ο Τάκης Λουκανίδης κι ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, στο τραπέζι των οποίων κάθισε κάποια στιγμή και ο Βεροιώτης άσος της ΑΕΚ σε απολύτως φιλικό κλίμα. Τότε δεν υπήρχε περίπτωση μια τέτοια συνύπαρξη να παρεξηγηθεί.
Η διπλή καριέρα, πάντως, δεν κράτησε για πολύ. Σύντομα ο Παπαϊωάννου αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο κι έφτασε να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στην Ελλάδα – αν όχι ο κορυφαίος, όπως τον είχε ανακηρύξει το 2000 η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής (IFFHS).
Έμεινε, πάντως, ο ύμνος της ΑΕΚ τον οποίο ερμήνευσε ο ίδιος (με τον Χρήστο Νικολόπουλο να υπογράφει τη μουσική και τον Χρήστο Κολοκοτρώνη τους στίχους) και εξακολουθεί να ακούγεται έως και σήμερα απ’ τα μεγάφωνα της OPAP Arena.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Ιανουαρίου
2020: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης σκοράρει 14 πόντους στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε και γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της EuroLeague ECA (από το 2000/01 κι έπειτα δηλαδή) σε πόντους με 4.157, αφήνοντας πίσω του τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που έχει 4.152.
2018: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στο χωριό Ελιά της Κρήτης, ο εμβληματικός προπονητής του ΟΦΗ, Έγκεν Γκέραντ. Είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Κρήτης το 1985 και παρέμεινε στο πόστο μέχρι το 2000, δημιουργώντας ρεκόρ μακροβιότερης παραμονής στον πάγκο ελληνικής ομάδας. Υπό τις οδηγίες του ο ΟΦΗ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, ενώ το 1986 είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα. Αργότερα εργάστηκε στην ΑΕΚ (ως τεχνικός διευθυντής με προπονητή τον Τόνι Σαβέβσκι), στον ΑΠΟΕΛ, στον Ηρακλή και στην Παναχαϊκή.
2012: Πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών η Έλλη Κωνσταντουδάκη, δικαστική ρεπόρτερ και κόρη του αθλητικού συντάκτη Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη.
1998: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών η τενίστρια Έλεν Γουίλς Μούντι, η οποία είχε κατακτήσει οκτώ φορές το Γουίμπλεντον, επτά το US Open και τέσσερις το Ρολάν Γκαρός.
1997: Ο 30χρονος Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, ο αποκαλούμενος και «Ηρακλής Τσέπης», ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την δράση της άρσης βαρών.
1996: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής, Καρλ Ράπαν. Ήταν ένας από τους εμπνευστές του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου, που έμεινε τελικά στην Ιστορία με το όνομά του (Κύπελλο Ράπαν) και ήταν μια διοργάνωση που διεξαγόταν κάθε καλοκαίρι με μοναδικό σκοπό να προσφέρει αγώνες για τα στοιχηματικά δελτία και να αποφέρει έσοδα στους συλλόγους που συμμετείχαν. Καθοριστική ήταν η συμβολή του και στην τακτική εξέλιξη του ποδοσφαίρου, με τη χρησιμοποίηση τεσσάρων παικτών στην άμυνα, ένας απ’ τους οποίους είχε τον ρόλο του λίμπερο.
1971: Εξήντα έξι νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος που σημειώνεται στο Άιμπροξ της Γλασκώβης, στο φινάλε του ντέρμπι Ρέιντζερς-Σέλτικ. Το κακό προκλήθηκε από τα γκολ που σημειώθηκαν στα τελευταία λεπτά. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, οι οπαδοί των γηπεδούχων έφυγαν προς την έξοδο όταν ο Τζόνστον άνοιξε το σκορ για τη Σέλτικ στο 90′, επέστρεψαν όμως για να πανηγυρίσουν το 1-1 από τον Στέιν στις καθυστερήσεις με συνέπεια πολλοί να ποδοπατηθούν στα σκαλοπάτια της Θύρας 13 του γηπέδου.
1955: Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεθνές τουρνουά πινγκ-πονγκ. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει ιδρυθεί από το 1921 ως τμήμα του ΣΕΓΑΣ αλλά η ομοσπονδία του αθλήματος (ΕΦΟΕΠΑ) θα ιδρυθεί το 1956.
1946: Ο Γάλλος καρτουνίστας Μάριους Ροσιγιόν, γνωστός ως O’Galop, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ευρέως γνωστός επειδή δημιούργησε τον «Bibendum», το «Ανθρωπάκι της Michelin».
1929: Με την υπ’ αριθμόν 1/1929 εγκύκλιό του, ο ΣΕΓΑΣ στέλνει πρόσκληση σε όλες τις βαλκανικές ομοσπονδίες για τη διοργάνωση Παμβαλκανικών Αγώνων Στίβου στην οποία θα ανταποκριθούν η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία.
1876: Ξεκινάει το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της National League από οκτώ συλλόγους (Φιλαδέλφεια, Χάρτφορντ, Βοστώνη, Σικάγο, Σινσινάτι, Λούιβιλ, Σεντ Λούις και Νέα Υόρκη).
1832: Ιδρύεται η πρώτη λέσχη κέρλινγκ στις ΗΠΑ, το Orchard Curling Club.