Ολυμπιακός: Αμα σώζεις τον Βέλντε και τον Γιάρεμτσουκ, μάλλον είσαι ο Μεντιλίμπαρ

Ο «ποδοσφαιράνθρωπος» Μεντιλίμπαρ είναι στην Ελλάδα για να αλλάξει τον τρόπο που ο φίλαθλος προσεγγίζει το ποδόσφαιρο. Είτε μιλάμε για τις μεταγραφές, είτε για τον Βέλντε και τον Γιάρεμτσουκ.
«Ποδοσφαιράνθρωπος» στην αργκό του σπορ δε λέγεται απλά ο «άνθρωπος του ποδοσφαίρου». Ποδοσφαιράνθρωπος είναι αυτός που προσθέτει ή αλλάζει «κάτι» στο οργανωμένο χάος του αθλήματος. Είτε βάζει ένα λιθαράκι, είτε έναν… βράχο.
Ο ποδοσφαιράνθρωπος, λοιπόν, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήρθε στην Ελλάδα για να αποδειχθεί ριζοσπάστης. Με όπλο, ή μάλλον ασπίδα, την άμεση επιτυχία του, να αλλάξει μέχρι και τη νοοτροπία του Ολυμπιακού και κατ’ επέκταση του Ελληνα φιλάθλου. Να βγάλει… το σπαθί από τον βράχο, αφού μιλάμε για έναν λαό ξεροκέφαλο, σε μεγάλο βαθμό κολλημένο.
Ο Βάσκος δεν έχει σόσιαλ. Δε διαβάζει ή τουλάχιστον λειτουργεί σα να μη διαβάζει Τύπο και σχόλια από άσχετους και «σχετικούς». Τι κι αν δρα στη χώρα -και δη στην ομάδα- που αγαπούν το κουτσομπολιό των μεταγραφών περισσότερο από το ίδιο το ποδόσφαιρο, ο νόμος του δε γίνεται να μην περάσει: «Τρεις και πολλοί σας είναι».
Η νοοτροπία του, βλέπετε, δεν αφορά μόνο το ανελέητο αγωνιστικό στυλ που υπηρετεί η ομάδα του. Στο άμεσο, που ποτέ δεν… τρέλαινε τους Ολυμπιακούς, αλλά σκληρό, που πάντα τους πώρωνε. «Σφραγίδα Μεντιλίμπαρ» βρίσκει κανείς σε όλο το σύνολο μαζί και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Περισσότερο από όλους, στα αουτσάιντερ του ρόστερ.
Φάκελος Βέλντε
Λένε πως όσο ψηλότερα φτάσεις στο ξεκίνημα, τόσο πιο απότομη θα είναι η πτώση. Η πολλά υποσχόμενη παρουσία του Βέλντε στην προετοιμασία έθεσε τον πήχη σε ένα ύψος που ο Νορβηγός δεν μπόρεσε ούτε καν να πλησιάσει στους πρώτους μήνες της σεζόν.
Ούτε στον Μεντιλίμπαρ άρεσε η εικόνα του και φρόντιζε να του το δείχνει. Μεταξύ πάγκου και εξέδρας βρισκόταν ο Σκανδιναβός εξτρέμ, που στα μάτια του Ελληνα οπαδού είχε ήδη τελειώσει. Στα μάτια το Βάσκου, ένα χαρτί με τέτοια στοιχεία δε θα μπορούσε να καεί από την πρώτη παρτίδα, απλά επειδή τα φύλλα στο τραπέζι δεν του ταίριαζαν.
Με τα καλά και τα κακά του, ο Βέλντε βελτιώθηκε, γιατί ποτέ δεν άκουσε απειλές από τον προπονητή του, ο οποίος απλά του έδειχνε τον δρόμο. Σήμερα, Φλεβάρη, δεν έχει μεταμορφωθεί στο απόλυτο «ερυθρόλευκο» εξτρέμ. Ισως αυτό να μη γίνει ποτέ, για λόγους πολλούς και διάφορους. Προχθές, όμως, ξεκίνησε βασικός στο «Καραϊσκάκης» σε κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι και από την εξέδρα δεν ακούστηκε παράπονο.
Σήμερα, ο Ολυμπιακός υπολογίζει σε έναν ακόμα αξιόλογο ποδοσφαιριστή, που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικός. Εχει επαφή με τα δίχτυα, εσχάτως έχει γίνει πολύ πιο δημιουργικός και γενικά ο μέσος όρος των τελευταίων του επιδόσεων δεν είναι πολύ χαμηλότερος από αυτών του δικαίως καθιερωμένου, Ζέλσον Μαρτίνς. Το αν ο Βέλντε θα παραμείνει μία καλή εναλλακτική ή αν θα εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο, δε το γνωρίζουμε. Ξέρουμε, όμως, ότι ο Μεντιλίμπαρ… έσωσε κάποιον που άλλοι εύκολα θα πετούσαν στον κάδο των αποτυχημένων μεταγραφών. Κι αυτό είναι ένα μέρος της φιλοσοφίας του.

Χαμόγελο… μεγάλη υπόθεση!
Αντίστοιχα κι ο Γιάρεμτσουκ
Είναι… περίεργο αυτό που συνέβη μέσα στη μεταγραφική περίοδο με τον Ρόμαν Γιάρεμτσουκ. Ο Γενάρης μπήκε με τον Ουκρανό… φορτωμένο με βαλίτσες και έφυγε με τον έμπειρο επιθετικό πιο «ενισχυμένο» από ποτέ.
Στο μεσοδιάστημα, ακριβώς στις 15, ο Γιάρεμτσουκ έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν και του Παναθηναϊκού, αφού λίγο νωρίτερα είχε στείλει… αδιάβαστο τον Ινγκασον. Σκόραρε σε ντέρμπι αιωνίων, όμως δεν πανηγύρισε. «Φώναζε» σιωπηλά πως το καθεστώς με το οποίο βρισκόταν στον Ολυμπιακό, δε τον ικανοποιούσε.
Σε 15 μέρες έγιναν πολλά. Ο σύλλογος και ο Μεντιλίμπαρ κέρδισαν έναν… μπαλάτο επιθετικό, που την 30η νύχτα του μήνα πέρασε στη γιορτή επί της Καραμπάγκ, και επικοινωνούσε κάτι εντελώς διαφορετικό. Με το σκορ στο 2-0, είχε την ευκαιρία να βάλει το «κερασάκι» από το μισό μέτρο. Ο τερματοφύλακας είχε άλλη άποψη, κι ο Μπιανκόν πετάχτηκε για να στείλει αυτός τελικά τη μπάλα στα δίχτυα. Ο πανηγυρισμός του Ουκρανού ήταν τόσο γρήγορος και… φυσικός, που μαρτύρησε πολλά.
Οταν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο, λίγο πριν το 80’, συμμετείχε με την καρδιά του στη βαθιά υπόκλιση του φαληρικού γηπέδου στον -απλά αναντικατάστατο- Ελ Καμπί. Χειροκρότησε αληθινά, αγκάλιασε τον συμπαίκτη του και πέρασε στο γήπεδο για να διεκδικήσει ό,τι προλάβαινε. Ηδη έχει πάρει μια νίκη και μάλιστα σημαντική. Ο Μπετανκόρ αποκτήθηκε, αλλά έμεινε στις Σέρρες. Ο Γιάρεμτσουκ χαμογελά κι ο κόσμος, έστω και δειλά, τον χειροκροτά. Είναι μέρος της ομάδας. Ενας ακόμα επιθετικός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το ξεκάθαρο μειονέκτημα και η Μακάμπι οδηγός για το Champions League!
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ζήσατε μία απάτη και είναι απαράδεκτο να αλλοιώνονται οι συνθήκες του αγώνα, εμείς θα προκριθούμε»
- Ρόντινεϊ: «Το κάναμε πέρσι κόντρα στην Μακάμπι, να το κάνουμε και φέτος στο γήπεδό μας»
- NBA: Μυθικός Στεφ Κάρι, τους έκανε όλους να παραμιλάνε
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε το Ολυμπιακός - Παρτίζαν