ΖΑΝ ΜΠΑΤΙΣΤ ΓΚΕΓΚΑΝ: «Όταν ο Μέσι υπέγραφε στην Παρί, οι Η.Π.Α και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονταν στη Ντόχα»

Ο ειδικός στη γεωπολιτική του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, αναλύει τη σχέση των συλλόγων με την πολιτική και αναφέρεται στους ιδιοκτήτες της Παρί, στον Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά και στα κίνητρα της απόκτησης του Αργεντινού σταρ από το γαλλικό σύλλογο.

Ο ειδικός στη γεωπολιτική του αθλητισμού, Ζαν Μπαπτίστ Γκεγκάν μίλησε στην «Vanguardia», για την Παρί Σεν Ζερμέν, το Κατάρ, τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τον Λιονέλ Μέσι και αναλύει τους λόγους οδήγησαν την Παρί στην απόκτηση του Αργεντινού σταρ, πέρα ​​από τους αυστηρά αθλητικούς και δεν κρύβει ότι το κύριο κίνητρο είναι να βελτιωθεί η εικόνα του Κατάρ, μέσω του ιδιοκτήτη του γαλλικού συλλόγου. 

Η εξήγησή του για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε αθλητικό, όσο και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο: 

«Η Παρί Σεν Ζερμέν εξακολουθεί να είναι σύλλογος, αλλά με την αγορά των «Qatar Sports Investments» έγινε όργανο στην υπηρεσία της πολιτικής του Κατάρ. Ένα στοιχείο της διπλωματίας μέσω του αθλητισμού, αυτό που ονομάζουμε «soft power», η ικανότητα του Κατάρ να αλλάξει την εικόνα του και να αποκτήσει προοπτική και δύναμη για επενδύσεις, τουρισμό και επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης που χρειάζεται», εξήγησε. 

«Θυμηθείτε το άρθρο της «Guardian» για τους χιλιάδες θανάτους κατά τη διάρκεια των έργων στα γήπεδα. Ίσως να μην έχαναν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά θα επικρίνονταν περισσότερο. Και υπάρχει ένας άλλος παράγοντας, όταν ο Μέσι υπέγραψε στην Παρί, οι Η.Π.Α και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονταν στη Ντόχα», τόνισε ο Γκεγάν. 

«Συνδέθηκα με το Κατάρ. Δεν νομίζω ότι το ένα εξαρτάται από το άλλο, αλλά … Συνέβη επίσης όταν υπέγραψε ο Νεϊμάρ το 2017, εν μέσω της κρίσης στον Κόλπο, της αντιπαράθεσης μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κατηγόρησαν το Κατάρ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ένα τέτοιο γεγονός αλλάζει την ιστορία ενώπιον της κοινής γνώμης. Το ποδόσφαιρο σάς επιτρέπει την «κάθαρση» στη διεθνή εικόνα και τον έλεγχό της. Αυτή είναι η λεγόμενη «soft power». 

Η οπτική του για τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Κιλιάν Εμπαπέ:

«Πρέπει να δούμε αν η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πραγματικά σε θέση να πληρώσει 180 εκ. ευρώ για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Νομίζω ότι όχι. Επιπλέον, μέρος των προσωπικών επιχειρήσεων του Φλορεντίνο Περέζ βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο. Χτίζει και κάνει δημόσια έργα. Αγοράζοντας τον Eμπαπέ και αναγκάζοντας το αφεντικό της Παρί να τον χάσει, θα έκανε εχθρό το Κατάρ.Δεν ήταν καλή απόφαση από επιχειρηματική σκοπιά». 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News