Νίκος Σαρίδης: Πόσο... μοιάζουμε των Σκωτσέζων

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, καταπώς λένε, η πρώτη ελληνοσκωτσέζικη μονομαχία, αυτή δηλαδή που θα γίνει την Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, θα κρίνει πολλά.

Bλέποντας κανείς τις αρχικές ενδεκάδες στο χθεσινό «Ολντ Φερμ» (όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται το  ντέρμπι της Γλασκώβης), πιο πολλή ώρα έκανε να βρει όλες τις φυλές που ήταν διάσπαρτες στο χορτάρι του «Σέλτικ Πάρκ», παρά τους Σκωτσέζους. Τρεις, όλοι κι όλοι, οι αυτόχθονες: ο ΜακΚόουαν στην πλευρά των γηπεδούχων και οι Σούταρ, Μπάρον στη μεριά της Ρέιντζερς.

Να μη γκρινιάζουμε, δηλαδή, για τον αφελληνισμό των πρωταγωνιστών του ημέτερου πρωταθλήματος και γενικότερα για την ξενολαγνεία των 14 ομάδων της Super League. Aνάλογη είναι η κατάσταση και στον βρετανικό βορρά, τουλάχιστον σ’ επίπεδο κορυφής.

Οσο για την εθνική ομάδα της Σκωτίας, στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι της, τον περασμένο Νοέμβριο στην Πολωνία, στο βασικό σχήμα συμμετείχαν μόλις τρεις απ’ τις τοπικές ομάδες: ο τερματοφύλακας Γκόρντον της Χαρτς, ο Σούταρ κι ο Ράλστον της Σέλτικ. Τα ίδια, πάνω – κάτω, με τα της δικής μας εθνικής ομάδας.

Επίσης, αν γκρινιάζουμε εμείς για το πρωτάθλημά μας, επειδή δεν διεξάγεται με τον παλιό, καλό, παραδοσιακό τρόπο (δύο γύροι και τέρμα), αλλά έχει δύο ταχυτήτων πλέι οφ, καθώς και πλέι άουτ, στη Σκωτία να δεις: Πρέμιερσιπ με 12 ομάδες και 38 αγωνιστικές. Σε πρώτη φάση διεξάγονται τρεις γύροι των 11 αναμετρήσεων. Στη συνέχεια, μετά την 33η αγωνιστική δηλαδή, γίνεται split για την τελευταία φάση του πρωταθλήματος. Οι ομάδες χωρίζονται στα δύο, διατηρώντας τους βαθμούς τους. Οι 6 πρώτες παίζουν μεταξύ τους στις 5 τελευταίες αγωνιστικές για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ oι 6 τελευταίες κοντράρονται για την αποφυγή του υποβιβασμού κι ένα καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία. Η τελευταία ομάδα υποβιβάζεται απευθείας, η προτελευταία δίνει αγώνα παραμονής με την ομάδα που θα έχει επικρατήσει στα πλέι-οφ της δεύτερης κατηγορίας Τσάμπιονσιπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν η πρώτη της δεύτερης εξάδας (η 7η της γενικής κατάταξης) συγκεντρώσει στο τέλος περισσότερους βαθμούς από την τελευταία της πρώτης εξάδας (6η στη συνολική βαθμολογία) δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Format για… φίλημα, δηλαδή!

Στο δε ranking της ΟΥΕΦΑ, η Σκωτία είναι μερικά σκαλοπάτια πιο κάτω απ’ την Ελλάδα σ’ επίπεδο βαθμολογίας συλλόγων, αλλά με δυνατότητα να βελτιώσει τη σούμα της, καθώς η Ρέιντζερς -σε  αντίθεση με τον Ολυμπιακό- συνεχίζει στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ μετά τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσέ. Μπορεί, λοιπόν, να διαφέρουμε πληθυσμιακά (σχεδόν διπλάσιους κατοίκους η Ελλάδα), μπορεί να μην είναι ίδιες οι ποδοσφαιρικές μας διαδρομές μέσα στον χρόνο, μπορεί ν’ απέχουμε περίπου 2.500 μίλια (κι… έτη φωτός ως αθλητική κουλτούρα), αλλά δεν λείπουν κι οι ομοιότητες, οι οποίες και καθιστούν αρκετά αμφίρροπη τη μεταξύ μας αναμέτρηση για τα πλέι οφ του Nations League.

Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, καταπώς λένε, η πρώτη ελληνοσκωτσέζικη μονομαχία, αυτή δηλαδή που θα γίνει την Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, θα κρίνει πολλά για το ποιοί θα χαμογελάσουν στο τέλος. Τις υπόλοιπες ημέρες ίσως να έχουμε να πούμε περισσότερα για το «μπρα ντε φερρ» με τη Σκωτία. Σήμερα, άλλωστε, είναι η πρώτη συγκέντρωση των διεθνών, στο προπονητήριο του Ρέντη, οπότε ας περιμένουμε να δούμε και τα της αγωνιστικής προετοιμασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News