ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ: Εκπρόσωπος μιας χώρας που δεν... υπάρχει

Η παράξενη ιστορία της Σέριφ, η οποία αναφέρεται ως Μολδαβική, ενώ προέρχεται από μια περιοχή που έχει ανακυρήξει την ανεξαρτησία της και έχει δική της κυβέρνηση, νόμους, στατό, αστυνομία και φυσικά σημαία. Την Υπερδνειστερία.

Πώς μπορεί μια ομάδα να εκπροσωπεί μια χώρα, αλλά να μην θέλει να βρίσκεται σε αυτή και κυρίως να γράφει τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της, χωρίς να χρησιμοποιεί ουσιαστικά κανέναν γηγενή ποδοσφαιριστή; Την απάντηση την δίνει η ίδια η ιστορία της Σέριφ Τίρασπολ και κυρίως η περιοχή στην οποία αυτή βρίσκεται.

Μετά την διάλυση της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, αρκετά μέρη του κόσμου φρόντισαν να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους και να αποτελέσουν ανεξάρτητα κράτη. Ανάμεσα σε αυτά και η Υπερδνειστερία. Μια στενή λωρίδα γης, σφηνωμένη ανάμεσα στην Μολδαβία και την Ουκρανία. Πριν από 31 χρόνια, η Υπερδνειστερία, υποβοηθούμενη από Ρώσους, Ουκρανούς και Κοζάκους, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, μετά από πόλεμο που πήρε το όνομα της περιοχής.

Το 1992 και μετά την κατάπαυση του πυρός, η Υπερδνειστερία αναγνωρίστηκε ως (de facto) κράτος με δική της σημαία και εθνόσημο και φυσικά με δική της ουσιαστικά κυβέρνηση, αστυνομία, στρατό, νόμισμα… μέχρι και πινακίδες αυτοκινήτων έχει διαφορετικές.

Άλλωστε με δημοψήφισμα που έγινε το 2006 το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, αποφάσισε ότι θέλει να δημιουργηθεί οριστικά το ανεξάρτηρο κράτος του, καθώς σε καμία περίπτωση δεν νιώθουν Μολδαβοί. Κάτι που μαρτυρά και η ρωσική καταγωγή των περισσοτέρων εξ αυτών.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Τίρασπολη, η αρχαία Τύρας, η οποία ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από την Μίλητο. Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι το κλίμα ήταν άκρως θετικό για τους Κολοβό, Αθανασιάδη και εσχάτως και τον Ευαγγέλου, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους της Σερίφ και ειδικά οι δύο πρώτοι γράφουν συνεχώς ιστορία με την φανέλα της στο Champions League.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News