Αρχικά, απομακρύνονται όλες οι ομάδες που έχουν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων τους στα προκριματικά, καθώς έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους και δεν έχουν κάτι επιπλέον να διεκδικήσουν.
Από τις υπόλοιπες ομάδες, δηλαδή όσες δεν κατέλαβαν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στους ομίλους των προκριματικών, επιλέγονται οι τέσσερις που βρίσκονται ψηλότερα στη σχετική κατάταξη, με βάση τα εξής κριτήρια:
- Νικητές των 14 ομίλων του Nations League με σειρά κατηγορίας (Α, Β, Γ, Δ)
- Σειρά κατάταξης ομάδων Α’ κατηγορίας που δεν κέρδισαν τον όμιλό τους
- Σειρά κατάταξης ομάδων Β’ κατηγορίας που δεν κέρδισαν τον όμιλό τους
Ας σταθούμε εδώ, καθώς η Εθνική είχε την καλύτερη συγκομιδή ανάμεσα στις ομάδες της Β’ κατηγορίας που δεν κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους.
Έτσι, στη διαδικασία για την ανάδειξη των τεσσάρων επιλαχουσών ομάδων, η «γαλανόλευκη» έχει μπροστά της τους 14 νικητές των ομίλων όλων των κατηγοριών του Nations League, καθώς και τις 12 ομάδες της Α’ κατηγορίας που δεν τερμάτισαν στην κορυφή των ομίλων τους.
Νικητές ομίλων
Α’ κατηγορία
Ισπανία
Γερμανία
Πορτογαλία
Γαλλία
Β’ κατηγορία
Αγγλία
Νορβηγία
Ουαλία
Τσεχία
Γ’ κατηγορία
Ρουμανία
Σουηδία
Β. Μακεδονία
Β. Ιρλανδία
Δ’ κατηγορία
Μολδαβία
Σαν Μαρίνο
Οι 12 της Α’ κατηγορίας
Ιταλία
Ολλανδία
Δανία
Κροατία
Σκωτία
Σερβία
Ουγγαρία
Βέλγιο
Πολωνία
Ισραήλ
Ελβετία
Βοσνία
Ακριβώς έτσι προκύπτει και η θέση “προτεραιότητας” της Ελλάδας, η οποία είναι η 27η.
Δεν υπάρχουν ούτε θεωρητικές ελπίδες
Δεδομένου ότι η Μολδαβία και το Σαν Μαρίνο δεν έχουν μαθηματικές πιθανότητες να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των προκριματικών ομίλων τους, ενώ παράλληλα είχαν κατακτήσει τους ομίλους τους στο Nations League, γίνεται σαφές ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει δύο από τα τέσσερα «wild cards».
Από τις υπόλοιπες 24 ομάδες που βρίσκονται πάνω από την Εθνική στην κατάταξη για τα υπόλοιπα δύο εισιτήρια, θα έπρεπε τουλάχιστον 23 να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των προκριματικών ομίλων τους.
Αυτό όμως είναι ανέφικτο, καθώς υπάρχουν 12 όμιλοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς περιλαμβάνουν τρεις ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα από την Ελλάδα.
9ος όμιλος: Ιταλία, Νορβηγία, Ισραήλ
10ος όμιλος: Βέλγιο, Ουαλία, Β. Μακεδονία
Επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιο από τα τέσσερα εισιτήρια που δίνονται μέσω Nations League να καταλήξει στη γαλανόλευκη.