ΣΑΜΠΝΑΜ ΜΟΜΠΑΡΕΖ: «Το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν έχει σχεδόν τελειώσει»

Η ποδοσφαιρίστρια και αρχηγός της Εθνικής ομάδας γυναικείου ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν μιλά στο Sky Sports για την επόμενη μέρα που ξημερώνει για τις γυναίκες Αφγανές.

Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Καμπούλ μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν σκορπώντας το τρόμο στους πολίτες. 

Η δραματική αυτή εξέλιξη καθιστά τη ζωή των γυναικών στη χώρα δύσκολη καθώς θα πρέπει να υποστούν σκληρούς περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τις αθλήτριες καθώς είδαν τα όνειρά τους να σβήνουν όπως συνέβη με τη Ζάκια Χουντανταντί η οποία δεν κατάφερε να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε να δραπετεύει μαζί με άλλους στην Αυστραλία με τη χώρα να εξασφαλίζει τη μεταφορά τους με ασφάλεια.

Η ποδοσφαιρίστρια και αρχηγός της εθνικής γυναικών, Σαμπνάμ Μομπάρεζ, η οποία βρίσκεται στις ΗΠΑ, ήρθε σε επαφή με τις συμπαίκτριές της στην Αυστραλία εκφράζοντας έντονα την ανησυχία της,«Είναι πολύ αβέβαιη, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή, ήταν μια τραυματική εμπειρία το φύγουν και να αφήσουν πίσσω τις οικογένειές τους»  και στη συνέχει απρόσθεσε:

«Αντιμετωπίζουν αυτή τη κατάσταση χρόνια και χρόνια, κάθε μέρα. Και ακόμα  έχουν πάθος για το παιχνίδι. Πριν από τους Ταλιμπάν, ήταν τόσο γενναίες και στα μάτια μου ήταν ήρωες χωρίς να φορούν κάπα. Τώρα δεν μπορούν καν να ενεργήσουν με αυτό».

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν δημιουργήθηκε το 2007 και θεωρήθηκε πολιτική πράξη εναντίωσης προς τους Ταλιμπάν οι οποίοι απαγορεύουν την ανάμειξη των γυναικών στο ποδόσφαιρο.

Η FIFPro δημιούργησε μια καμπάνια που συγκεντρώνει χρήματα για τις Αφγανές γυναίκες για να συνεχή υποστήριξη για να τις βοηθήσουν να εγκατασταθούν και να επαναπροσανατολιστούν, να ξεπεράσουν το τραύμα που έχουν βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες και να ξαναχτίσουν οι ζωές τους.

Η Μομπαρέζ επιθυμεί να δεί τις γυναίκες του Αφγανιστάν να ζουν ελεύθερες αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί αυτό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News