Champions League: «Αστακός» η Γαλλία για τον τελικό της Παρί – 22.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή
Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται η Γαλλία ενόψει του τελικού του Champions League ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Άρσεναλ, με τις αρχές να ενεργοποιούν ένα τεράστιο σχέδιο ασφαλείας για το βράδυ του Σαββάτου (30/5).
Η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μαζικές συγκεντρώσεις φιλάθλων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στο Παρίσι, όπου αναμένεται να στηθούν σκηνές έντονης γιορτής σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου από την Παρί Σεν Ζερμέν.
22.000 αστυνομικοί σε όλη τη Γαλλία
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των γαλλικών αρχών, συνολικά 22.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρίσκονται επί ποδός, με περίπου 8.000 από αυτούς να αναπτύσσονται μόνο στο Παρίσι και τα προάστιά του.
Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα έντονη σε κεντρικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως τα Ηλύσια Πεδία, οι μεγάλοι σταθμοί μεταφορών, οι τουριστικές περιοχές αλλά και οι χώροι όπου θα στηθούν γιγαντοοθόνες για τη δημόσια προβολή του τελικού.
Οι αρχές σχεδιάζουν αυστηρούς ελέγχους πρόσβασης, αποκλεισμούς δρόμων, εκτεταμένη πεζοδρόμηση και ισχυρή παρουσία ειδικών μονάδων σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης.
Ο φόβος νέων επεισοδίων
Η τεράστια κινητοποίηση δεν είναι τυχαία. Στη Γαλλία παραμένουν ακόμη νωπές οι μνήμες από τα σοβαρά επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στους πανηγυρισμούς της περασμένης χρονιάς, όταν το Παρίσι είχε μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μετά τον ευρωπαϊκό θρίαμβο της Παρί Σεν Ζερμέν.
Τότε, δεκάδες οχήματα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, καταστήματα υπέστησαν ζημιές και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από εκτεταμένα επεισόδια με την αστυνομία.
Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική για την εικόνα χάους που επικράτησε στους δρόμους της πρωτεύουσας και αυτή τη φορά εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει ανάλογες καταστάσεις.
Drones, ειδικές δυνάμεις και αντιτρομοκρατικά μέτρα
Το σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει ανάπτυξη μονάδων CRS, ομάδων ταχείας επέμβασης, εναέρια επιτήρηση με drones αλλά και ενισχυμένη αντιτρομοκρατική παρουσία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί γύρω από το Parc des Princes, όπου χιλιάδες φίλαθλοι της Παρί αναμένεται να παρακολουθήσουν τον τελικό μέσω γιγαντοοθονών.
Παράλληλα, οι αρχές εκφράζουν ανησυχία και για πιθανή δράση οργανωμένων ομάδων ταραξιών, που συχνά εκμεταλλεύονται τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις για λεηλασίες και επεισόδια.
Σχέδιο και για την επόμενη ημέρα
Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο κατάκτησης του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εξετάζεται οργανωμένη παρουσίαση του τροπαίου την Κυριακή στο Champ-de-Mars, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, ώστε οι πανηγυρισμοί να πραγματοποιηθούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον και να αποφευχθούν αυθόρμητες συγκεντρώσεις χωρίς αστυνομική επιτήρηση.
Το βράδυ του Σαββάτου, το Παρίσι θα κινείται σε ρυθμούς Champions League, αλλά ταυτόχρονα και υπό ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα για ποδοσφαιρικό γεγονός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Η επιμονή, η υπομονή, ο Μπαρτζώκας και... ο Αρτέτα!
- Εβάν Γκεσάντ: Ο πρώτος ποδοσφαιρικά με δύο ευρωπαϊκά σε μια σεζόν!
- Καιρός: Άστατος με θερμοκρασίες έως 31 βαθμούς – Πού θα έχει βροχές και καταιγίδες
- ΝΒΑ: Απέσυρε τη συμμετοχή του στο Draft ο Αντρέι Στογιάκοβιτς
- Aρης Μεταγραφές: Στην τελική ευθεία για Φούντα
