UEFA: Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται την Τρίτη στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς από τις 09:00 έως τις 13:00 συνεδριάζει στην πόλη η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται την Τρίτη στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς από τις 09:00 έως τις 13:00 συνεδριάζει στην πόλη η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των διοργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η επιλογή των πόλεων που θα αναλάβουν τους ευρωπαϊκούς τελικούς του 2028 και του 2029.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλλαγές που προωθούνται στις προκριματικές φάσεις του Euro και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η UEFA αναμένεται να επικυρώσει ένα νέο format, το οποίο θα αντλεί βασικά στοιχεία από το μοντέλο της League Phase του Champions League.

Η κατεύθυνση είναι προς την εφαρμογή του λεγόμενου «ελβετικού μοντέλου», με ενιαία βαθμολογία και χωρίς να χρειάζεται όλες οι ομάδες να αναμετρώνται μεταξύ τους. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θεωρεί επιτυχημένη την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος στο Champions League, τόσο σε επίπεδο ανταγωνισμού όσο και ως προς το ενδιαφέρον του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία μίας λίγκας 36 εθνικών ομάδων, στην οποία θα βρίσκονται οι 36 κορυφαίες της Ευρώπης. Κάθε εθνική ομάδα θα δίνει έξι παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας, απέναντι σε αντιπάλους διαφορετικής δυναμικότητας. Πριν από την κλήρωση θα σχηματίζονται τρία γκρουπ δυναμικότητας.

Η φιλοσοφία παραπέμπει ευθέως στη σημερινή League Phase του Champions League, όπου οι μικρές βαθμολογικές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις. Παράλληλα, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής έχει προσθέσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διοργάνωση.

Σημαντικό μέρος της συνεδρίασης αφορά και τους διορισμούς των διοργανωτών για τους τελικούς του Champions League, του Europa League, του Conference League και του Champions League Γυναικών για το 2028 και το 2029. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης τα UEFA Super Cup του 2027 και του 2028, καθώς και ο τελικός του Champions League Futsal του 2027.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι κανονισμοί του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών, του Nations League Γυναικών και των προκριματικών της περιόδου 2027

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News