Γιώργος Χελάκης: Ο Ολυμπιακός άντεξε στην... κατηφόρα και βρήκε τις λύσεις

Οι Πειραιώτες πήραν τη νίκη επειδή ήταν πιο αποτελεσματικοί, είχαν τον εξαιρετικό Ορτέγκα κι έκαναν εύστοχες αλλαγές.

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα απ’ το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-0 του Παναιτωλικού, αλλά το τελικό σκορ δεν αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Το γκολ του Ρόκα έδωσε από νωρίς το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», όμως στη συνέχεια οι γηπεδούχοι πήραν την πρωτοβουλία κι άρχισαν να απειλούν με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. Hομάδα του Ιμανόλ Αλγουαθίλ δυσκολευόταν ν’ ανακόψει τις επιθέσεις τους, οι οποίες κατέληγαν με ανησυχητική ευκολία μέσα στην περιοχή της. Εκεί, ωστόσο, βρισκόταν ο εκπληκτικός Ορτέγκα, που με τις καθοριστικές επεμβάσεις του κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό σε ένα διάστημα κατά το οποίο το γήπεδο έμοιαζε να κατηφορίζει επικίνδυνα εις βάρος του.

Ο Παναιτωλικός δεν περιορίστηκε σε μία απλή προσπάθεια να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες, είχε δοκάρι και θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει, όσο το σκορ παρέμενε στο 0-1. Ο Μπάσι κι ο Μανρίκε σπατάλησαν σημαντικές δυνατότητες, ενώ η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού δεν ενέπνεε την απαιτούμενη ασφάλεια. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί έδωσαν τις μάχες τους, αλλά η ομάδα συνολικά δεν κατάφερνε να περιορίσει τις επιθέσεις των γηπεδούχων πριν αυτές φτάσουν σε επικίνδυνη ζώνη.

Aν ο Ορτέγκα δεν βρισκόταν σε τόσο μεγάλη ημέρα κι οι παίκτες του Παναιτωλικού είχαν καλύτερες τελικές επιλογές, η εξέλιξη του αγώνα θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική.

Το πρόβλημα ξεκινούσε απ’ τη μεσαία γραμμή, που δεν λειτουργούσε ανασταλτικά, αλλά και απ’ τη χτυπητή αδυναμία του Γκουστάβο Σα να κρατήσει την μπάλα και ν’ ανταποκριθεί στα δημιουργικά του καθήκοντα. Σε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη καμπή, οι αλλαγές του Ζότα και του Τσικίνιο αποδείχτηκαν καθοριστικές.

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν παίκτες που θα του επέτρεπαν ν’ ανακτήσει την ισορροπία του, να κρατήσει περισσότερο την μπάλα και να σταματήσει να δέχεται τη μία επίθεση μετά την άλλη. Οι δύο παρεμβάσεις βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να ανασυνταχθούν και να περιορίσουν την πίεση του Παναιτωλικού. Ο Τσικίνιο, μάλιστα, έδωσε τη χαριστική βολή στους γηπεδούχους, διαμορφώνοντας το 2-0 σε κομβικό σημείο.

Το γκολ του Πορτογάλου με την ασίστ του συμπατριώτη του, Ζότα Σίλβα,έβαλε τέλος στην αγωνία και επιβεβαίωσε ότι οι λύσεις απ’ τον πάγκο μπορούν να αποδειχτούν εξίσου σημαντικές με την αρχική ενδεκάδα. Hνίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήρθε στο τέλος μιας απαιτητικής εβδομάδας που περιλάμβανε το «αιώνιο» ντέρμπι και την ευρωπαϊκή δοκιμασία στη Μασσαλία.

Ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς χάρη στην αποτελεσματικότητά του, στον εξαιρετικό Ορτέγκα και στις εύστοχες αλλαγές. Δεν μπορεί, όμως, να αγνοήσει τα διαστήματα στα οποία έχασε τον έλεγχο κι επέτρεψε στον αντίπαλο να δημιουργεί διαρκώς κινδύνους. Το αποτέλεσμα ήταν το ζητούμενο κι ήρθε, αλλά η εμφάνιση υπενθύμισε ότι η ουσία χρειάζεται να συνοδεύεται από μεγαλύτερη αγωνιστική σταθερότητα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News