ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ VS ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ: Η αλήθεια των αριθμών για τους προπονητές της ΑΕΚ

Πόσο διαφορετική είναι η ΑΕΚ με τον Αργύρη Γιαννίκη σε σχέση με τις μέρες του Βλάνταν Μιλόγεβιτς; Το sportday.gr συγκρίνει τη στατιστική απεικόνιση των δύο περιόδων

Λένε, πως η στατιστική στο ποδόσφαιρο είναι ένας εύσχημος τρόπος για να παρουσιάσεις τη δική σου αλήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που προκύπτουν μέσα από την άκαμπτη ματιά των αριθμών και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η ΑΕΚ αλλάζει σημαντικά στην εποχή Γιαννίκη, συγκριτικά με τα ματς που είχε στην περίοδο του Μιλόγεβιτς. Κάτι που φαίνεται από τα απόλυτα αποτελέσματα, καθώς η Ενωση έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, όταν είχε τρεις σε πέντε παιχνίδια με τον Σέρβο.

Βέβαια, κάποιος θα πει άλλοι αντίπαλοι, διαφορετικές συνθήκες, άλλα μέτρα και σταθμά. Αλήθεια είναι. Αλλά αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας ξεκάθαρος τρόπος να δεις τα νέα στοιχεία που έχει ήδη δώσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Γιαννίκης. Μια ομάδα πολύ πιο αποτελεσματική, εξαιρετικά κυνική, με πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στην άμυνα. Εμείς, βάλαμε στο τραπέζι τα νούμερα των δύο περιόδων και σας παρουσιάζουμε το απόλυτο crash test.

ΓΚΟΛ: Η ΑΕΚ του Μιλόγεβιτς είχε 10 γκολ ενεργητικό και 5 παθητικό σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Με τον Γιαννίκη σκοράρει πολύ πιο εύκολα, καθώς έχει ήδη πανηγυρίσει οκτώ φορές, ενώ έχει δει την εστία της να παραβιάζεται μόνο σε δύο περιπτώσεις.

ΑΣΙΣΤ: Θρίαμβος του Γιαννίκη και εδώ. Αν και με δύο ματς λιγότερα, η ΑΕΚ στην περίοδο του Ελληνα τεχνικού έχει έξι ασίστ, όσες δηλαδή είχε και στα πέντε ματς με τον Σέρβο. Αρα, σημαίνει πως η ΑΕΚ βρίσκει λύσεις μέσα από ομαδική προσπάθεια.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ: Σημείο που η ΑΕΚ πρέπει να δουλέψει και άλλο. Επί Μιλόγεβιτς οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 64 τελικές, με ταβάνι τις 18 στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό. Με τον Γιαννίκη, κόντρα στον Αρη υπήρξε ο μικρότερος απολογισμός (5) και στο σύνολο είναι 27.

ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Αν και έχει δύο ματς λιγότερα, ήδη με τον Γιαννίκη η ΑΕΚ έχει φτάσει στις μισές τελικές προσπάθειες που είχε επί Μιλόγεβιτς (17 έναντι 34).

ΣΟΥΤ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Η ΑΕΚ συνολικά είναι μια ομάδα που δεν σουτάρει συχνά πυκνά μακριά από το κουτί. Το επιχείρησε 18 φορές στην εποχή Μιλόγεβιτς, το έχει κάνει 7 με τον Γιαννίκη. Αξιοσημείωτο, πως δεν είχε ούτε μια στο ματς με τον Αρη.

ΚΕΦΑΛΙΕΣ: Η ΑΕΚ ψάχνει τρόπο να αξιοποιήσει στατικές φάσεις και φέτος παίρνει γκολ σε αυτό το κομμάτι. Με τον Μιλόγεβιτς είχε 12, με τον Γιαννίκη έχει φτάσει στις τρεις, με εντυπωσιακό πως είναι μία ανά παιχνίδι.

ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ: Για να έχει μια ομάδα υψηλές φιλοδοξίες πρέπει να μάθει πρώτιστα να αμύνεται σωστά. Με τον Γιαννίκη η ΑΕΚ έχει φτάσει ήδη τις 24 αποκρούσεις, όταν είχε όλες κι όλες 15 με τον Μιλόγεβιτς και κόντρα στον Αρη έφτασε ρεκόρ με 12.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Ακόμα ένα στοιχείο αμυντικής λειτουργίας που έχει βελτιωθεί αισθητά επί Γιαννίκη. Η ΑΕΚ έχει σε τρία ματς 48 επεμβάσεις σε αντίπαλες επιθέσεις, ενώ είχε 60 στην περίοδο του Σέρβου και είχε ρεκόρ στο Βόλο με 23.

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: Ο Γιαννίκης ζητά πίεση ελεγχόμενη, γιατί ξέρει πως η φυσική κατάσταση των παικτών του θέλει δουλειά. Η ΑΕΚ στα τρία ματς έχει 48, ενώ είχε 107 στην προηγούμενη περίοδο, με ταβάνι τις 31 στην Τούμπα.

ΦΑΟΥΛ: Η ΑΕΚ δείχνει πως προσπαθεί να γίνει πιο σκληρή ως ομάδα. Εχει φτάσει ήδη στα 61 φάουλ, όταν στην πρότερη εποχή είχε 81. Τα περισσότερα συνολικά εκ νέου στο Βόλο, όπου οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν τα 27.

ΛΑΘΗ: Το ζήτημα για κάθε ομάδα είναι να περιορίσει τα εύκολα λάθη. Γίνεται προσπάθεια στη νέα εποχή, με την ΑΕΚ να έχει 88, όταν στα πέντε προηγούμενα ματς έφτασε στα 189. Πάντως, τα περισσότερα έγιναν κόντρα στον Ατρόμητο και ήταν 45.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News