EUROPEAN SUPER LEAGUE: Χειραγώγηση υπέρ του εγχειρήματος μέσω των social media

Xιλιάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που διαχειρίζονται “troll” του διαδικτύου, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Super League (ESL) μετά την ανακοίνωση του εγχειρήματος τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με μελέτη από ισπανική συμβουλευτική ψηφιακή εταιρεία.

Η μελέτη από την “Pandemia Digital”, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο El Confidencial, ανέφερε ότι αρκετοί ψεύτικοι λογαριασμοί Twitter ενίσχυσαν το περιεχόμενο υπέρ της ESL και κατά της UEFA μέσα σε 72 ώρες μετά την ανακοίνωση του πρότζεκτ.

Αρχικά, όπως είναι γνωστό, 12 ομάδες είχαν υπογράψει για το ξεκίνημα της διοργάνωσης, πριν αυτή διαλυθεί λίγο αργότερα, όταν και οι έξι αγγλικές ομάδες συν τις Ίντερ, Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης αποχωρήσουν, αφήνοντας Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ως μόνα εναπομείναντα μέλη της.
Σε αντίθεση με το Champions League, όπου οι ομάδες πρέπει να προκριθούν μέσω του εγχώριου πρωταθλήματός τους, οι ιδρυτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Super League εξασφάλιζαν κάθε χρόνο θέση στη νέα διοργάνωση.

Η μελέτη ανέφερε ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια tweets δημοσιεύτηκαν από 272.000 λογαριασμούς σχετικά με την ευρωπαϊκή Super League σε αυτές τις 72 ώρες, η μεγάλη πλειοψηφία κατά της ESL.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη, οι ψεύτικοι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν περισσότερα από 10 tweets ανά δευτερόλεπτο και εντοπίζονται κυρίως στην Ισπανία και τις αραβικές χώρες.
Ένα hashtag (#EstamosContigoPresi) που υποστηρίζει τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, εμφανίστηκε σε 18.000 tweets που δημοσιεύτηκαν από 7.000 λογαριασμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δημιουργήθηκαν πρόσφατα χωρίς ακολούθους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρχαν 3.600 tweets που δημοσιεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες με την ίδια ακριβώς πρόταση: «Η ευρωπαϊκή Super League είναι μια καλή ιδέα και θα φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο».
Τα “troll farm” είναι μια συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης του δημόσιου λόγου χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς.
Το “bot” είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που εκτελεί αυτοματοποιημένες, επαναλαμβανόμενες, προκαθορισμένες εργασίες.
Λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπινους χρήστες και συχνά χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας αφήγησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας ψεύτικα θέματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News