ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑ ΣΤΗΝ "EXPRESS": «Αυτοί έδιωξαν τον Ζαγοράκη από την ΕΠΟ!»

«Κεραυνοί» του Άγγελου Χαριστέα στην βρετανική “Express” για την ΕΠΟ, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους λόγους που οδήγησαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην παραίτησή του από την Ομοσπονδία

H συνεχιζόμενη κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο βούρκο της πλήρους απαξίωσης, αποκτά για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια διεθνείς διαστάσεις.
Η «μαφιόζικη» επίθεση σε δικαστή, μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ (η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση), άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου για όσα απίστευτα συμβαίνουν στο Πάρκο Γουδή και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το «παραποδόσφαιρο» για να επιβάλλει τους δικούς του νόμους στο «κανονικό ποδόσφαιρο».

Είναι, μάλιστα, τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων που το θέμα απασχολεί και κορυφαίες ευρωπαϊκές ιστοσελίδες, όπως η βρετανική Express, που σε σημερινό της άρθρο φιλοξενεί συνέντευξη – καταπέλτη του Άγγελου Χαριστέα για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο άνθρωπος που το 2004 οδήγησε με τα γκολ του την εθνική μας ομάδα στην κατάκτηση της κορυφής του ποδοσφαιρικού της Ολύμπου, μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την ΕΠΟ, τις συνθήκες που επικρατούν στο Πάρκο Γουδή, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη σε παραίτηση από τον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναλυτικά το περιεχόμενο των δηλώσεων του Άγγελου Χαριστέα έχει ως εξής: 

«Κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα στην ΕΠΟ. Είναι ντροπιαστικό αυτό που γίνεται στην Ελλάδα»

«Η ΕΠΟ ( Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) έβγαλε ως πρόεδρο τον πρώην συμπαίκτη μου στην Εθνική Ελλάδος, Θοδωρή Ζαγοράκη. Σχεδόν το 99% από όσους τον ψήφισαν τον διάλεξαν διότι πίστευαν ότι θα αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα πραγματοποιηθούν αλλαγές υπό τις οδηγίες  της FIFA και της UEFA.
Όμως σχεδόν έξι μήνες αργότερα, ο Ζαγοράκης επέλεξε να εγκαταλείψει την ΕΠΟ. Τώρα βρισκόμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν και πριν. Έχουμε μία κατάσταση στην οποία ένας, δύο, τρεις ή τέσσερις σύλλογοι στην Ελλάδα είναι σε καλό επίπεδο ενώ οι υπόλοιπες παλεύουν να επιβιώσουν οικονομικά.
Μάλιστα, τα πράγματα σήμερα είναι ίσως σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τις εκλογές. Κάποιες ομάδες δεν μπορούν να πάρουν καινούργιους παίκτες καθώς δεν έχουν χρήματα.
Ο Ζαγοράκης δεν είχε ελεύθερη βούληση και αυτός πιστεύω πως ήταν ένας από τους λόγους που είπε αντίο. Δεν θέλω να είμαι μέρος όλου αυτού.
Κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα και γι αυτό δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να έχουμε καλές σχέσεις ώστε να εξελίξουμε τους νέους παίκτες. Ξέρετε, προσπαθούμε περισσότερο να ελέγξουμε τους διαιτητές, και τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο, παρά το ίδιο το ποδοσφαιρο.Ορισμένα σωματεία αποφασίζουν ποιος πρόκειται να είναι ο πρόεδρος και επίσης τον κόσμο γύρω από αυτόν. Και τα υπόλοιπα σωματεία βρίσκονται εκεί για να παρακολουθούν την ταινία».

«Η ΟΥΕΦΑ πρέπει να πιέσει και να βάλει δικούς της ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Σε ερώτηση γιατί η ομοσπονδία δεν θέλει άτομα με περισσότερη ποδοσφαιρική γνώση στις τάξεις της:

«Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω. Εργάστηκα σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ελλάδας, τον ‘Άρη Θεσσαλινίκης με επιτυχία. Μερικοί άλλοι ποδοσφαιριστές έχουν εργαστεί στον Παναθηναίκό, στην ΑΕΚ, επίσης με επιτυχία. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνουν την ευκαιρία σε έναν η περισσότερους από εμάς, να ηγηθούμε της ΕΠΟ.

Στις τελευταίες εκλογές πέντε έξι πρώην παίκτες από την Εθνική ομάδα του 2004 υποστήριζαν τον Ζαγοτράκη δημοσίως. Ήμασταν υποψήφιοι για την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδία στις τελευταίες εκλογές αλλά δεν πήραμε τις ψήφους για να εκλεγούμε. Απλά ήθελαν να βάλουν ένα μεγάλο όνομα στη θέση του προέδρου χωρίς καμία εξουσία, να φτιάχνει κανόνες ή να εισάγει ιδέες στην ομοσπονδία. Νομίζω ότι από ευθύς εξ αρχής όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήθελαν να δώσουν δύναμη στον Ζαγοράκη.

Νομίζω ότι η UEFA πρέπει να πιέσει και να βάλει τους δικούς της ανθρώπους και κονόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαφορετικά δεν θα αλλάξουμε ποτέ και δεν θα βελτιώσουμε ποτέ το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ορισμένες φορές χρειάζεσαι ανθρώπους που όχι μόνο γνωρίζουν αλλά και σέβονται τους κανόνες αλλά γνωριζουν το ποδόσφαιρο.

Όμως η UEFA χρειάζεται καθαρούς ανθρώπους με καλή επικοινωνία για να φέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα καλύτερο επίπεδο. Είναι περίπολοκο αλλά την ίδια στιγμή πολύ ξεκάθαρο, ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Έτσι, μόνο οι διεθνείς ομοσπονδίες μπορούν ριζικά να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα παρεμβαίνοντας. Στα κορυφαία κλαμπ της Ελλάδας το επίπεδο είναι πάρα πολύ κακό.

Αν το συγκρίνεις με άλλες χώρες, σαν την Ολλναδία ή την Πορτογαλία και μεγάλες χωρες σαν την Γερμανία, την Ιταλία, ή την Γαλλία, είναι ντροπιαστικό. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι βήματα πίσω. Η πρότασή μου είναι πολύ ξεκάθαρη. Έχω ήδη πει ανοιχτά στην Ελλάδα, ότι χρειάζεται να αλλάξουν όλη τη δομή.

Η εκλογική διαδικασία δεν λειτουργεί, 50 ή 100 άτομα, χωρίς διόλου ποδοσφαιρικό background αποφασίζουν το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι τρελό και ο τρόπος που εκλέγουμε τον πρόεδρο είναι πολύ άσχημος. Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, τον τρόπο που εκλέγουμε τον νέο πρόεδρο και μετά να προσπαθήσουμε να επιχειρήσουμε να χτίσουμε κάτι καινούργιο». 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News