ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Το τανκ και η αναβολή του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που έγινε με νέο πραξικόπημα

Τι συνέβαινε στα γήπεδα της Ελλάδας όταν το τανκ μπήκε στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973, πώς η χούντα αντιμετώπισε το ποδόσφαιρο και το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που έγινε με νέο… πραξικόπημα.

Ξημέρωμα Σαββάτου, 17 Νοεμβρίου 1973. Δεν ήταν ένα απλό Σάββατο. Στα καφενεία εκείνη την ημέρα δεν θα ήταν θέμα συζήτησης το ποδόσφαιρο και το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που ερχόταν για την 9η αγωνιστική, την επόμενη ημέρα. Άλλωστε το ντέρμπι ήρθε πολύ αργότερα.

Το ξημέρωμα, το τανκ μπήκε στο Πολυτεχνείο. Η δικτατορία εξαπέλυε την αντεπίθεσή της και σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο. Η Ελλάδα δεν αναστέναζε στα γήπεδα εκείνη την ημέρα αλλά μπροστά στα ραδιόφωνα. Εκεί όπου ο ελληνικός λαός άκουγε κρυφά τον ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών και την ιαχή: «Εδώ Πολυτεχνείο».

Στα γήπεδα η Ελλάδα έκανε αρκετό καιρό να αναστενάξει. Η δικτατορία έτρεμε στην ιδέα κάθε συγκέντρωσης. Η Α’ Εθνική κατηγορία είχε τότε 18 ομάδες. Είχαν γίνει την προηγούμενη Κυριακή τα ματς της 8ης αγωνιστικής.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

Εθνικός – Ολυμπιακός 1-1
Ηρακλής – Αρης 0-1
Παναθηναϊκός – Απόλλων 5-0
Καλαμαριά – ΠΑΟΚ 1-2
Καβάλα – Αιγάλεω 1-2
Ολυμπιακός Βόλου – ΑΠΟΕΛ 1-2
Λάρισα – Πανσερραϊκός 1-1
ΑΕΚ – Πανιώνιος 4-1
Παναχαϊκή – Φωστήρας 2-0.

Η βαθμολογία ύστερα από οκτώ αγώνες έδειχνε: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αρης 13 βαθμοί, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ 12, Παναχαϊκή 11, Λάρισα 8, Ηρακλής, Εθνικός, Απόλλων, Πανσερραϊκός, Αιγάλεω 6, Καβάλα, Φωστήρας 5, Απόλλων Καλαμαριάς, Ολυμπιακός Βόλου 4, ΑΠΟΕΛ 3.

Όσον αφορά την 9η αγωνιστική, επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα ήταν το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Όμως η χούντα αποφάσισε την αναβολή των αγώνων. Αναβλήθηκε και ο φιλικός αγώνας Ελλάδα – Ελβετία, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος στις 21/11.

Νέο πραξικόπημα

Η ΕΠΟ του Γιώργου Δέδε πάσχιζε για την επανέναρξη την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Όμως ήταν σε ισχύ η απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των τριών ατόμων. Έτσι οι αγώνες αναβλήθηκαν εκ νέου. Την 25η Νοεμβρίου έγινε νέο πραξικόπημα, αυτό στο οποίο ηγήθηκε ο Δημήτρης Ιωαννίδης ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος αφανώς τη διακυβέρνηση της χώρας, εξ ου και το παρωνύμιο ο «αόρατος δικτάτωρ».

Ο Ιωαννίδης ήταν της άποψης ότι η δικτατορία είχε ανάγκη το ποδόσφαιρο για να μην ασχολείται ο κόσμος με όσα συνέβαιναν. Έτσι, ανακοίνωσε την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1973, έγιναν οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής:

Ολυμπιακός – Απόλλων Καλαμαριάς 5-1
Παναθηναϊκός – Λάρισα 2-1
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-0
Αρης – Εθνικός 2-1
Απόλλων – Ηρακλής 0-0
Πανσερραϊκός – Παναχαϊκή 0-0
Φωστήρας – Καβάλα 0-0
Πανιώνιος – ΑΠΟΕΛ 1-1
Αιγάλεω – Ολυμπιακός Βόλου 0-1…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News