ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Άφιξη του Βασίλη Χατζηπαναγή – Γιατί δεν πήγε στον Ολυμπιακό

Στις 22 Νοεμβρίου 1975, μετά τα μεσάνυχτα, στη Θεσσαλονίκη οι φίλοι του Ηρακλή υποδέχθηκαν τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον «Νουρέγιεφ της μπάλας» που ήθελε ο Ολυμπιακός.

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1975 όταν έφτασε στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον Ηρακλή δύο εβδομάδες αργότερα. Έμελε να αποδειχθεί ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και για πολλούς ο κορυφαίος. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ.

Γεννήθηκε στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Ουζμπεκιστάν), στις 26 Οκτωβρίου 1954. Ο πατέρας του, Κυριάκος ήταν Ελληνοκύπριος από την Άχνα Αμμοχώστου, ενώ η μητέρα του ήταν Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τη Δυναμό Τασκένδης σε ηλικία 17 ετών και το 1972 πήγε στην Παχτακόρ μέχρι το 1975 που ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Το France Football και ο Ολυμπιακός

Λίγο πριν έρθει στον Ηρακλή, είχε κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση στο εμφατικό 5-0 απέναντι στην Κυπελούχο Ευρώπης Ντινάμο Κιέβου που προερχόταν και από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου. Το France Football έκανε ξεχωριστό αφιέρωμα για τη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Χατζηπαναγής θεωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ως ο δεύτερος καλύτερος ακραίος επιθετικός πίσω από τον Όλεγκ Μπλαχίν. Η πρώτη ελληνική ομάδα που εκδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον για τον Χατζηπαναγή ήταν ο Ολυμπιακός. Το 1975 μάλιστα είχε στείλει στα γραφεία της Παχτακόρ (και την σοβιετική ομοσπονδία) επίσημο έγγραφο με το οποίο ζητούσε τον ποδοσφαιριστή, προσφέροντας 10 εκατομμύρια δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, αλλά στη Σοβιετική Ένωση οι μεταγραφές δεν ήταν συνηθισμένη υπόθεση. Ο Ηρακλής είχε ήδη κάνει τις μεθοδικές κινήσεις του για να τον αποκτήσει, ενώ στη Θεσσαλονίκη ζούσε η γιαγιά του και δύο θείες του.

Η υποδοχή και η πρώτη παράσταση

Ήταν 22 Νοεμβρίου 1975 μετά τα μεσάνυχτα όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον 1.000 άτομα είχαν πάει στον σταθμό των τρένων για να υποδεχτούν έναν παίκτη για τον οποίον ήδη η φήμη του είχε ταξιδέψει. Έκανε το ντεμπούτο του την Κυριακή, στις 7 Δεκεμβρίου του 1975 όταν στο γήπεδο της Βέροιας, όπου έδωσε την πρώτη του παράσταση. Στον Ηρακλή έκανε μεγάλη καριέρα και ήταν σπεσιαλίστας στα γκολ από κόρνερ σημειώνοντας εννέα, επίδοση ρεκόρ.

Το Κύπελλο

Εντυπωσιακή υπήρξε η συνεισφορά του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Ηρακλή το 1976. Ο επονομαζόμενος και «Βάσια» άφησε την σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον αποκαλούσαν και «Νουρέγιεφ της μπάλας». Με τον Ηρακλή το 1984-85 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, επικρατώντας στο διπλό τελικό της ρουμανικής Αργκές Πιτέστι με 1-3, 4-1.

Η ντρίμπλα στον Στυλιανόπουλο και το 6-0 επί του ΠΑΟ

 

Δύο χαρακτηριστικά κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ήταν αναμφίβολα η τριπλή ντρίμπλα του στον Παναγιώτη Στυλιανόπουλο της ΑΕΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια και η εμφάνισή του σε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όταν ο Ηρακλής υποχρέωσε τον αθηναϊκό σύλλογο στη βαρύτερη ήττα της ιστορίας του με 6-0.

Την τελευταία του επίσημη εμφάνιση με τον Ηρακλή έκανε στις 26 Οκτωβρίου 1990, την ημέρα των 36ων γενεθλίων του, στον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βαλένθια. Όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή του Χατζηπαναγή σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η μεταγραφή και η Εθνική

Ο «Έλληνας Μαραντόνα» είχε συμβόλαιο που τον εμπόδιζε να πάρει μεταγραφή για άλλες ομάδες, παρά ίσως την επιθυμία του. Το 1984 κλήθηκε και αγωνίστηκε στη Μικτή Κόσμου εναντίον της αμερικανικής ομάδας Νιου Γιορκ Κόσμος, σε φιλανθρωπικό αγώνα που έγινε στις 22 Ιουλίου 1984 στο Νιού Τζέρσεϊ, στο Στάδιο των «Τζάιαντς», ενώπιον 40.000 θεατών, από τους οποίους 15.000 Ελληνοαμερικανοί ομογενείς.  Πριν έρθει στην Ελλάδα είχε συμμετοχές στις σοβιετικές εθνικές ομάδες ελπίδων και εφήβων καθώς και στην Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1976 κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων Ελλάδος, με την οποία αγωνίστηκε στις 3 Μαρτίου 1976 σε φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία στο Βόλο (σκορ 3-2). Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μετείχε στο Βαλκανικό Κύπελλο Ελπίδων που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Έπαιξε και στους τρεις αγώνες της εθνικής με Βουλγαρία (0-0), Ρουμανία (2-1) και στον τελικό με την Γιουγκοσλαβία (0-1) και ήταν από τους διακριθέντες. Το ίδιο έτος κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος, στο φιλικό παιχνίδι με την Πολωνία στις 6 Μαΐου 1976, που έγινε στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας (σκορ 1-0). Όμως, επειδή είχε ήδη αγωνιστεί σε επίσημες συναντήσεις με τις «μικρές» εθνικές της Σοβιετικής Ένωσης δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί σε άλλο ματς της Εθνικής Ελλάδας. Η ΕΠΟ, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έκανε ποτέ τις σωστές κινήσεις για να πείσει την ΦΙΦΑ ότι ο Χατζηπαναγής έστω κι αν είχε παίξει στην ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, έπρεπε να αγωνιστεί κανονικά στην Εθνική Ομάδα της Ελλάδας. Αγωνίστηκε ξανά, τιμής ένεκεν, στις 14 Δεκεμβρίου 1999 σε ηλικία 45 ετών, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι που έδωσε προς τιμήν του η Εθνική Ελλάδας με την Γκάνα (σκορ 1-1), στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε την μεγάλη πικρία του που δεν κατάφερε να αγωνιστεί με τη εθνική Ελλάδας λέγοντας σε συνέντευξή του: «Η μεγάλη μου πίκρα ήταν ότι δεν έπαιξα στην εθνική ομάδα, που είναι ο καθρέφτης για κάθε παίκτη, ενώ και με τον Ηρακλή δεν μπορέσαμε να αγωνιστούμε στην Ευρώπη».

Το σερί της Λίβερπουλ

2020: Η Λίβερπουλ νικά την Λέστερ με 3-0 και φτάνει τα 64 σερί ματς χωρίς ήττα στο Άνφιλντ για το πρωτάθλημα (από τον Μάιο του 2017) βάζοντας τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Μπομπ Πέισλι, που κρατούσε από τον Δεκέμριο του 1980. Μάλιστα, οι πρωταθλητές Αγγλίας έχουν σε αυτά τα 64 ματς 53 νίκες και 11 ισοπαλίες, πετυχαίνοντας συνολικά 169 γκολ.

2013: Ο Νορβηγός γκρανμάστερ στο σκάκι Magnus Carlsen κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι 2013, 8 ημέρες πριν από τα 23α γενέθλιά του. Το 10ο παιγνίδι εναντίον του παγκόσμιου πρωταθλητή Viswanathan Anand από την Ινδία, λήγει ισόπαλο και το συνολικό σκορ διαμορφώνεται σε 6.5 – 3.5, ενώ δεν χρειάζεται να παιχτούν τα υπόλοιπα 2 προγραμματισμένα παιγνίδια. Το ELO του νέου πρωταθλητή είναι 2870 βαθμοί, αλλά ο υψηλότερός του βαθμός, 2872, επετεύχθει τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς και είναι το υψηλότερο στην ιστορία του σκακιού. Ο Garry Kasparov παραμένει στην δεύτερη θέση με 2851 βαθμούς από τον Ιούλιο του 1999.

Ο θάνατος του Ζάτοπεκ

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τσέχος Emil Zatopek. Από τους μεγαλύτερους αθλητές του αιώνα, ο ‘’άνθρωπος-ατμομηχανή’’ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952 κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5000μ., 10000μ. και μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών.

1995: Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Αλέξανδρος Αλεξούδης σκοράρει στο 28” το πρώτο γκολ στον αγώνα με την AaB καταγράφοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Champions League ξεπερνώνοτας τον Andreas Muller της Borussia Dortmund που είχε σκοράρει στο 37” εναντίον της Juventus στις 13/9/1995.

1992: Η Sandra Volker κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο με 28.57.

1986: Ο Wayne Gretzky παίζει στο 575ο αγώνα στο NHL και σημειώνει το 500ό γκολ στον αγώνα Edmonton Oilers – Vancouver Canucks 5-2.

1986: Ο Mike Tyson σε ηλικία 20 ετών και 6 μηνών γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών όταν κερδίζει με νοκ-άουτ τον Travor Berbick στο Λας Βέγκας.

Ο Βερόν του Παναθηναϊκού

1981: Ο αργεντίνος Χουάν Ραμόν Βερόν, ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς του κόσμου, αποχαιρετά τα γήπεδα σε ηλικία 37 ετών παίζοντας στον αγώνα Εστουντιάντες – Ατλέτικο 2-1, έχοντας διαγράψει μία καριέρα είκοσι ετών. Ο Βερόν, που εξαιτίας της ντρίμπλας του, είχε το προσωνύμιο “μπρούχα (bruja)”, δηλαδή “μάγισσα (witch)” αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό τις περιόδους 1972-73 και 1973-74 σημειώνοντας 22 γκολ, ενώ την επόμενη χρονιά, το 1975, απέκτησε στο Μπουένος Άιρες τον υιό του Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, μετέπειτα σταρ της Manchester United.

1977: Το Concorde κάνει την πρώτη του πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1967: Στη διάσκεψη της μαύρης νεολαίας στο Λος Άντζελες, 200 μαύροι αθλητές αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό.

1956: Αρχίζουν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

1950: Το χαμηλότερο σκορ σε σύνολο πόντων (37) στην ιστορία του ΝΒΑ σημειώνεται στον αγώνα Fort Wayne Pistons – Minneapolis Lakers 19-18.

1930: Ο αγώνας Clapton Orient – Brentford είναι ο ένας από τους δύο αγώνες της football league που παίζονται στο Γουέμπλεϊ.

1928: Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η πρώτη παρουσίαση του Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ.

1917: Ιδρύεται το NHL (National Hockey League) στο Μόντρεαλ από τους Montreal Canadiens, Montreal Maroons, Toronto Arenas, Ottawa Senators και Quebec Bulldogs.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News