ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ ΜΑΤΣ: Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟ στη Λεωφόρο, η 4άρα στην Αϊντχόφεν και η πίκρα στην Κοπεγχάγη (vids, pics)

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός έδωσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό εντός έδρας αγώνα, ενώ επίσης 7 Δεκεμβρίου έχει θριαμβεύσει 4-1 επί της Αϊντχόφεν και έχει ηττηθεί 3-1 στην Κοπεγχάγη.

Σημαντική για την ευρωπαϊκή Ιστορία του Παναθηναϊκού  ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου καθώς σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια  έδωσε τον παρθενικό του εντός έδρας  αγώνα στην κορυφαία διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου», το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Την  έβδομη ημέρα του τελευταίου μήνα του έτους 1961 το «τριφύλλι» βρέθηκε λοιπόν ενώπιον της πρώτης μεγάλης διεθνούς πρόκλησης στη μετέπειτα λαμπρή του πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φιλοξενούσε την… μικρούλα και επίσης στο ευρωπαϊκό της ντεμπούτο Σπαρτάκ Χράντετς Κράλοβε η οποία είχε κάνει την έκπληξη και κατέκτησε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα στην Τσεχοσλοβακία την περίοδο 1959-60. Έτσι εξασφάλισε την παρθενική παρουσία της στην Ευρώπη (και μοναδική στον εν λόγω θεσμό) όπου η… τύχη έφερε αντίπαλο στον β’ γύρο του Πρωταθλητριών τον επίσης πρωτάρη Παναθηναϊκό ο οποίος με τη σειρά του είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας την προηγούμενη περίοδο για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού (ο πρώτος τίτλος της αθηναϊκής ομάδας μετά από επτά χρόνια). Ήταν ο 2ος εκπρόσωπος της χώρας μετά τον Ολυμπιακό ο οποίος είχε λάβει μέρος τη σεζόν 1959-60 αλλά αποκλείστηκε  στον πρώτο γύρο από την Μίλαν (2-2 στον Πειραιά, ήττα 3-1 στο Μιλάνο).

Τεχνικός των «πρασίνων» ήταν ο Χάρι Γκέιμ που τον είχε οδηγήσει στην προηγούμεν τους επιτυχία (το αθηναϊκό πρωτάθλημα την περίοδο 1952-53). Είχαν αρχικά κληρωθεί με την ρουμανική CCA, τη σημερινή Στεάουα Βουκουρεστίου, η οποία αποσύρθηκε κι έτσι η ελληνική ομάδα χωρίς αγώνες προκρίθηκε στο β’ γύρο (φάση των «16») και βρέθηκε αντιμέτωπη με την Χράντετς η οποία είχε επίσης περάσει δίχως να δώσει παιχνίδια στην προηγούμενη φάση.

Το πρώτο ματς στις 6 Νοεμβρίου στο «Βσεσπορτόβνι» του Χράντετς Κράλοβε παρουσία περισσότερων από 25 χιλιάδων θεατών βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με δραματικό τρόπο, καθώς στο 89’ η μπάλα μετά από κόντρα στους Μιχάλη Βουτσαρά κα  Νίκο Τζουνάκο έφθασε στον σέντερ φορ των Τσεχοσλοβάκων, Μπέντρικ Σόνκα ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να την στείλει στα δίκτυα της ανυπεράσπιστης εστίας του Παναθηναϊκού για το τελικό 1-0.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ομάδα» «ήταν μια άτυχη στιγμή, όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν». Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης: «Έντεκα τριφύλλια πάνω στο χορτάρι του Χράντετς, που κινούντο σε δαιμονιώδη ρυθμό, έχουν αιχμαλωτίσει τις σκέψεις των Τσέχων φιλάθλων για τη ρεβάνς των Αθηνών. Ο φόβος για τον αποκλεισμό της τσεχοσλοβακικής πρωταθλήτριας, ύστερα από το φτωχό 1-0 του Κράλοβε και την άριστη εμφάνιση του Παναθηναϊκού, απλώθηκε σε σεβαστές διαστάσεις». Ενώ καταλήγει με τη θέση «η 7η Δεκεμβρίου ζεσταίνει από τώρα τις ελπίδες των πρασίνων».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα στο γήπεδο της Λεωφόρου θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά ευρωπαϊκό παιχνίδι σε επίπεδο συλλόγων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ματς πρωταθλήματος της αθηναϊκής ομάδας κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών για την 11η αγωνιστική αναβλήθηκε κατόπιν εντολής της ΕΠΟ, προκειμένου οι «πράσινοι» να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την διεθνή τους αποστολή. Στο πλευρά τους όλες τις ελληνικές ομάδες  που απέστειλαν στα γραφεία του συλλόγου ευχές για καλή επιτυχία, με εκείνη του Νίκου Γκούμα της ΑΕΚ να ξεχωρίζει: «Φίλοι μας είμαστε βέβαιοι για τον θρίαμβό σας», ενώ και ο Βασίλης Ανδριανόπουλος εκ μέρους του Ολυμπιακού επίσης απέστειλε ανάλογο ευχετήριο μήνυμα. Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε στην «Αθλητική Ηχώ» πως οι παίκτες είναι έτοιμοι από κάθε άποψη για τον μεγάλο αγώνα και καλούσε τους φίλους της ομάδας να παρευρεθούν μαζικά στο γήπεδο και να την στηρίξουν. Κάλεσμα στο οποίο υπήρξε καθολική ανταπόκριση από τους φιλάθλους που εξάντλησαν τα εισιτήρια τα οποία κόστιζαν τα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόντα ποσά των 50 και 100 δραχμών. Στους φιλοξενούμενους ο τεχνικός Γίρι Ζάστερα, πρώην σέντερ μπακ της Σπάρτα Πράγας, βασικό στέλεχος της εθνικής Τσεχοσλοβακίας, που είχε αγωνιστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1934, είχε δηλώσει επίσης στην «Αθλητική Ηχώ» «οι Έλληνες είναι γρήγοροι και έχουν καλή τεχνική κατάρτιση, μας περιμένει δύσκολη μέρα αλλά πιστεύω ότι τακτικά υπερτερούμε».

Με  σύσσωμη την Ελλάδα στο πλευρό του, και σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής και σχετική ευοίωνη πρόβλεψη από… μέντιουμ, ο Παναθηναϊκός έχοντας το επιπλέον δέλεαρ το γεγονός ότι στον επόμενο γύρο αντίπαλος εκείνου που θα έπαιρνε το εισιτήριο θα ήταν η Μπαρτσελόνα, αισθανόταν αισιοδοξία ότι μπορούσε να αποκλείσει την Χράντετς ενώ οι φήμες ότι ο σκόρερ του πρώτου αγώνα, Σόνκα, δεν θα αγωνιζόταν στη ρεβάνς φούντωναν τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας. Ο τελευταίος έδωσε τελικά το «παρών» και στο 2ο παιχνίδι στο οποίο το «τριφύλλι» υπό την παρότρυνση περισσότερων από 20 χιλιάδων, φίλων του στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έπρεπε να νικήσει με πάνω από ένα γκολ διαφορά, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και προβλεπόταν και τρίτος αγώνας σε ουδέτερη έδρα για να λυθούν οι μεταξύ των αντιπάλων διαφορές σε περίπτωση ανάλογων αποτελεσμάτων στα δύο παιχνίδια. Παρά τις προσπάθειες των «πρασίνων» το παιχνίδι τέλειωσε δίχως γκολ και οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν τελικά εκείνοι που αντιμετώπισαν στην επόμενη φάση την Μπαρτσελόνα  η οποία  θριάμβευσε 4-0  στο «Καμπ Νου» και  απέσπασε ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας  και πέρασε στα ημιτελικά του θεσμού.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

Παναθηναϊκός: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Ανδρέου, Λινοξυλάκης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Νεμπίδης, Πυτιχούτης, Πανάκης, Δομάζος, Μπενάρδος.

Σπαρτάκ Χράντετς Κραλόβε: Γίντρα, Κόμανεκ, Χλέντικ, Στέρμπα, Πίτσμαν, Μιχάλεκ, Τσέρνι, Ποκόρνι, Μάλικ, Ζίκαν, Σόνκα.

 

Τα άλλα δύο ραντεβού του στο θεσμό στις 7 Δεκεμβρίου

Ο Παναθηναϊκός έχει όμως δώσει άλλα δύο παιχνίδια την ίδια ημερομηνία στη συνέχεια της διαδρομής του θεσμού ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Δεκεμβρίου στο Πρωταθλητριών και μετέπειτα το Champions League ουδέποτε αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός ενώ μόνον σε μία περίπτωση έχει συμβεί κάτι ανάλογο με τον τρίτο εκπρόσωπο μας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, την ΑΕΚ (ήττα 2-0 από τον μετέπειτα θριαμβευτή της διοργάνωσης Άγιαξ στο Άμστερνταμ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του  Δ’ Ομίλου του Champions League τη σεζόν 1994-95 με τα δύο γκολ του Ουλίντα στο 7’ και το 81).

Η 4άρα στην Αϊντχόφεν

Το πρώτο εξ αυτών ήταν επίσης στη Λεωφόρο παρουσία μόλις 11.000 θεατών τη σεζόν 2004-05 όταν για την 6η και τελευταία αγωνιστική σάρωσε 4-1 την Αϊντχόφεν  στο πλαίσιο του 5ου Ομίλου. Η ομάδα του Ζντένεκ Σκάζνι είχε σκόρερ τους Δημήτρη Παπαδόπουλο (29’), Μάρκους Μινχ (45’ πέν, 57’) και Λουτσιάν Σαμαρτεάν (81’) ενώ το γκολ των Ολλανδών, που είχαν άστοχο πέναλτι στο 79’ με τον Μάρκ Φαν Μπόμελ  πέτυχε ο  Νταμάρκους Μπίσλι (38’). Παρά την εμφατική του νίκη ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 3η θέση  με εννιά βαθμούς,  έναν πίσω από τις Άρσεναλ και Αϊντχόφεν οι οποίες πήραν τα ισάριθμα εισιτήρια για την επόμενη φάση της διοργάνωσης ενώ τελευταία με μόλις δύο βαθμούς συγκομιδή ήταν η Ρόζενμποργκ.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μινχ, Μόρις, Κυργιάκος, Μπασινάς, Μάριτς (84΄Μίτου), Κωνσταντινίδης, Γκονζάλες (78΄ Γκούμας), Παπαδόπουλος, Ολισαντέμπε (73΄ Σανμαρτεάν).

ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ: Γκόμες, Λι, Αλεξ (77΄Λάμεϊ), Μπάουμα, Φαν Μπόμελ, Παρκ, Κοκού, Μπίσλι, Φόγκελ, Φαρφάν, Φεχέρ (64΄Φονλάντεν).

 

Πικρό ευρωπαϊκό αντίο στην πρωτεύουσα της Δανίας

Η 3η και τελευταία φορά που η αθηναϊκή ομάδα αγωνίστηκε στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό θεσμό την 7η Δεκεμβρίου ήταν το σεζόν 2010-11 όταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής επίσης, για τον 4ο Όμιλο δίχως όμως βαθμολογικό κίνητρο καθώς ότι και να συνέβαινε εκείνη την ημέρα είχε ήδη αποκλειστεί, γνώρισε την ήττα 3-1 στην Κοπεγχάγη από την ομώνυμη ομάδα τα γκολ της οποίας πέτυχαν οι Μάρτιν Βίνγκααρντ (25’), Γιέσπερ Γκρόνκιερ (50’ πέν) και… Ντζιμπρίλ Σισέ (75’ αυτ). Ενώ το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν να μειώσει στο 90’ με τον Σεντρίκ Καντέ. Με μόλις δύο βαθμούς συγκομιδή ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε πρόωρα την Ευρώπη εκείνη τη σεζόν, ενώ 3η ήταν με έξι η Ρούμπιν Καζάν και τα δύο εισιτήρια για την επόμενη φάση πήγαν στις Μπαρτσελόνα και Κοπεγχάγη που είχαν 14 και 10 αντίστοιχα.

Οι συνθέσεις:

Κοπεγχάγη: Βίλαντ, Πόσπεχ, Ζάνκα, Άντονσον (77′ Οτεσεν), Βεντ, Κβιστ, Κλαουντεμίρ, Μπολάνιος, Βίνγκααρντ, Γκρόνκιερ (87′ Ζοχόρε), Ν’ Ντόι (81′ Σεντίν). 

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Μαρίνος, Βίντρα, Σπυρόπουλος, Λουίς Γκαρσία (77’ Πετρόπουλος), Ζιλμπέρτο Σίλβα (46’ Νίνης), Σιμάο, Σισέ, Χριστοδουλόπουλος (46’ Λέτο). 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News