ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Οι συνέπειες ενός οδυνηρού αποκλεισμού

Το ιστορικό ποδοσφαιρικό «Βατερλό» που υπέστησαν οι «μπλαουγκράνα», πέρα από τις άμεσες οικονομικές συνέπειες, σηματοδοτεί και επίσημα την αλλαγή του αγωνιστικού στάτους των άλλοτε πρωταθλητών Ευρώπης.

Το ότι η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να πάρει το επιθυμητό για την ίδια αποτέλεσμα στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου ίσως να μην αποτελεί έκπληξη. Για να φτάσουν οι Καταλανοί στο σημείο αυτό, έγιναν τα γνωστά «εγκλήματα» της διοίκησης Μπαρτομέου. Εξ άλλου το οικονομικό πλέον στις μέρες μας συνδέεται άμεσα με το αγωνιστικό, οπότε ίσως και να μιλάμε για μία κατάσταση αναπόφευκτη. Η πρώτη μεγάλη «καμπάνα» είχε χτυπήσει το Σάββατο με την ήττα από την Μπέτις εντός έδρας. Ήταν κοινό «μυστικό», αλλά το να ακούς τον Τζόρντι Άλμπα να λέει ότι η Μπαρτσελόνα έχασε από έναν άμεσο αντίπαλο (για την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) σημαίνει άμεση αλλαγή στόχων και εξόδου της ομάδας από το γκρουπ των ισχυρών. Εντός και εκτός συνόρων. Ήταν μία ήδη γνωστή συνέπεια της αγωνιστικής καθίζησης, η οποία απλά επιβεβαιώθηκε και στο Μόναχο.

Εδώ είναι η χρονική στιγμή που καταλαβαίνει κανείς ότι ίσως τελικά να μην μπορούσε να κάνει τίποτα ο Ρόναλντ Κούμαν. Τα λόγια του Τσάβι μετά το ματς περιγράφουν ακριβώς την κατάσταση: «Είδα μία πολύ σκληρή πραγματικότητα, την οποία είχα ζήσει παλιότερα ως ποδοσφαιριστής. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, πρέπει να επαναστατήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να επιστρέψει η Μπαρτσελόνα εκεί που της αξίζει. Δεν αξίζει να βρίσκεται στο Europa League. Αυτή είναι η πραγματικότητα, υπάρχει το αίσθημα της αδυναμίας και πρέπει να δουλέψουμε απαιτώντας περισσότερα από τους εαυτούς μας, προκειμένου να ανακτήσουμε την Μπαρτσελόνα που ξέραμε».

Η δεύτερη συνέπεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη. Όσο περισσότερο χρόνο βρίσκεται μία ομάδα εκτός των ισχυρών, τόσο δυσκολότερο είναι να ξαναμπεί στο συγκεκριμένο γκρουπ. Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε για τελευταία φορά την κορυφή της Ευρώπης το 2015. Σε λίγες μέρες μας αφήνει και το 2021. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κλείνει τις πληγές, στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα έτσι. Τα τελευταία χρόνια οι Καταλανοί γνώρισαν επώδυνους αποκλεισμούς, αλλά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σκεφτόμασταν ότι είναι εκεί ανάμεσα στους καλύτερους. Τώρα δεν βρίσκονται καν στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιστρέψουν την επόμενη σεζόν, από τη στιγμή που η συζήτηση στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει να κάνει με το αν μπορέσουν να τερματίσουν εντός ευρωπαϊκών θέσεων. Επομένως το χρονικό διάστημα των δύο ετών για την επιστροφή στο Champions League ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο.

Οι συνέπειες συνεχίζονται και «χτυπάνε» στην αίγλη και στην αναγνωρισιμότητα της ομάδας εντός και εκτός ισπανικών συνόρων. Με πολύ απλά λόγια όσο η Μπαρτσελόνα παραμένει σε… χαμηλές πτήσεις, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αποκτήσει νέους οπαδούς. Με άμεσο αντίκτυπο στην πώληση εμφανίσεων, για να βάλουμε και την οικονομική παράμετρο. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτή η ομάδα και αυτός ο σύλλογος σε ιστορικά επίπεδα, αλλά καλώς ή κακώς για τις νέες γενιές, για τα μικρά παιδιά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η επιτυχία και το καλό ποδόσφαιρο. Και η Μπαρτσελόνα εδώ και καιρό δεν σε κρατάει ενώπιον της οθόνης ή αν είσαι κάτοικος Βαρκελώνης, δεν σε κάνει να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να πας γήπεδο.

Πώς θα μπορούσαν να λυθούν σιγά σιγά όλα τα παραπάνω; Αν μπορούσε η Μπαρτσελόνα να ορθοποδήσει βήμα βήμα σε οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο τα ταμεία της Μπαρτσελόνα δέχθηκαν ένα σοβαρό χτύπημα με τον αποκλεισμό από την Μπάγερν Μονάχου. Αλλά το ακόμα χειρότερο είναι ότι και αυτό ήταν λίγο πολύ γνωστό. Τα 20,2 εκατομμύρια που έχει χάσει, επειδή πλέον δεν μπορεί να φτάσει στα προημιτελικά του Champions League, θα προσπαθήσει να τα αντισταθμίσει έως ένα βαθμό από τα 14,9 εκατομμύρια, αν κατακτήσει το Europa League. Αλλά αυτό το ποσό, αν είναι να έρθει, θα το δουν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα πολύ αργότερα. Το τοπίο σχετικά με τις πολυπόθητες προσθήκες του Ιανουαρίου θολώνει επικίνδυνα και όσο τα πιτσιρίκια της Μασία δεν έχουν δίπλα τους τον απαραίτητο αριθμό παικτών εγνωσμένης αξίας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι γι’ αυτά να έχουν όλη την ευθύνη πάνω τους. Και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Γιατί μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, η λογική λέει ότι η Μπαρτσελόνα θα αργήσει να επιστρέψει στο Champions League, από το οποίο υπολόγιζε να παίρνει κάθε χρόνο συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ, αν έφτανε μέχρι τα προημιτελικά.

Τέλος και σε επίπεδο μάρκετινγκ, χορηγιών και εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα λογικά θα υπάρξει θέμα. Αλλιώς είναι τα πράγματα, όταν η ομάδα πάει καλά και αλλιώς σε περίπτωση που πάει από αποτυχία σε αποτυχία σε όλες τις διοργανώσεις. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι μία σκέψη και μένει να αποδειχθεί ή όχι. Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες του αποκλεισμού από τη νοκ-άουτ φάση μετά από 21 χρόνια είναι οδυνηρές και ίσως η δήλωση τύπου «έτσι έχει η κατάσταση» αποτυπώνει μία σκληρή πραγματικότητα. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News