ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Η μετάλλαξη του Φεράν Τόρες

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είδε κάτι που κανείς προηγουμένως δεν πρόσεξε. Ο 21χρονος Ισπανός μπορεί να γίνει σέντερ φορ πρώτης γραμμής. Ο Λουίς Ενρίκε το εκμεταλλεύτηκε. Ο Τσάβι τον θεωρεί απαραίτητο για το… μοντέλο.

Ο Τσάβι Ερνάντεθ επέμεινε. Μπορεί η διοίκηση της Μπαρτσελόνα να του παρουσίασε πολλές επιλογές, μεταξύ αυτών και τον Ντάνι Όλμο, αλλά εκείνος τον Φεράν Τόρες ήθελε. Γιατί, όμως; Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός μπήκε σε μια διαδικασία μετάλλαξης στη Μάντσεστερ Σίτι και στην Εθνική Ισπανίας – από εξτρέμ έγινε σέντερ φορ. Η μαθητεία του υπό δύο τεχνικούς που ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά πιο σημαντική είναι η αλλαγή που παρατηρήθηκε στην πορεία της καριέρας του.

Μέχρι να συνεργαστεί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, όλοι πίστευαν πως είναι καλύτερος με την μπάλα στα πόδια. Ο Καταλανός κατάλαβε πως ο Φεράν Τόρες κινείται εξαιρετικά στο χώρο – τραβάει παίκτες πάνω του, ανοίγει διαδρόμους για όσους έρχονται από τη δεύτερη γραμμή, εκτός του ότι βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Στην Ισπανία για χρόνια θεωρούσαν πως επιτέλους βρήκαν έναν «καθαρό» εξτρέμ. Τώρα, ο Τσάβι βλέπει σ’ αυτόν κάτι από τον Νταβίδ Βίγια. Έναν παίκτη που μπορεί να κινηθεί εντός – εκτός περιοχής να κάνει πολλά σπριντ «καμουφλάζ» για ν’ ανοίξουν οι αντίπαλες άμυνες, να κινηθεί διαγώνια και κάποιον που μπορεί να γίνει εξπέρ στο ξεμαρκάρισμα. Τέτοιο παίκτη η ομάδα του δεν είχε. Παίκτες σαν τον Βίγια, αλλά και τον Πέδρο ήταν από τους αγαπημένους συμπαίκτες του Τσάβι.

Η μετάλλαξη

Ο Φεράν Τόρες, λένε αυτοί που τον γνωρίζουν καλά, πάντοτε θαύμαζε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Από την αρχή της σεζόν, λοιπόν, αποφάσισε να τον μελετήσει πιο επισταμένα. Άρχισε να παρακολουθεί βίντεο και στο σπίτι που είχε στο Μάντσεστερ έδωσε την εντολή για να τοποθετηθεί μια εστία προκειμένου να προσπαθήσει να αναπαράγει τις κινήσεις του Πορτογάλου σούπερ σταρ.

Η τελευταία εικόνα που έχουμε από τον Φεράν Τόρες είναι στον ημιτελικό του UEFA Nations League κόντρα στην Ιταλία. Έβαλε δύο γκολ που αποδεικνύουν την εξέλιξή του. Πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι το 2020 για να καλύψει το κενό του Λιρόι Σανέ. Ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο Γκουαρδιόλα ήξεραν πως έχει την αρετή να παίξει ως σέντερ φορ όπως το απαιτεί ο περίπλοκος τρόπος παιχνιδιού της Σίτι και της Εθνικής Ισπανίας, που βασίζεται στα ίδια στοιχεία που θέλει να θυμίσει ο Τσάβι στους «μπλαουγκράνα».

Οι κινήσεις του για ξεμαρκάρεται ήταν κάτι που δούλεψε πολύ με τον Γκουαρδιόλα. O συγχρονισμός, το προφίλ που πρέπει να έχει και η λήψη αποφάσεων όταν του έρθει η μπάλα. Ο Τόρες όσο έπαιζε στη Βαλένθια ήταν γνωστός για την ταχύτητα και την τεχνική του. Στην τελευταία του σεζόν στις «νυχτερίδες» περισσότερο κι από τα έξι γκολ του ξεχώρισαν οι οκτώ ασίστ του σε 44 συμμετοχές.

Το ένστικτο

Ο Γκουαρδιόλα είδε σ’ αυτόν το… ένστικτο. Γι’ αυτό και ενοχλήθηκε που φεύγει. Ο Τόρες ήταν το «πρότζεκτ» του για να δημιουργήσει ένα «ψεύτικο 9άρι» εν αναμονή του Χάρι Κέιν ή του Έρλινγκ Χάαλαντ ή κάποιου εξπέρ, αν χρειαζόταν. Γιατί στη Σίτι δεν το απέκλειαν να κάνει το… μπαμ και ξαφνικά να βρουν ένα σέντερ φορ με μόλις 23 εκατομμύρια ευρώ – ούτως ή άλλως κελεπούρι.

Ο Τόρες έκλεισε την πρώτη του σεζόν στη Σίτι με 13 γκολ σε 36 ματς και μέχρι να τραυματιστεί στην τρέχουσα είχε τρία σε επτά συμμετοχές. «Τα νούμερα του μιλούν από μόνα τους και ίσως θα έπρεπε να εξετάσει πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να παίξει σέντερ φορ. Έχει το ένστικτο και ξέρει ακριβώς πού θα πάει η μπάλα», είπε ο Γκουαρδιόλα πριν από μερικούς μήνες.

Αυτό το ένστικτο θέλει να εκμεταλλευτεί ο Τσάβι. Στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας που θέλει να χτίσει, η θέση εκκίνησης δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Κι ο Βίγια για παράδειγμα στην καλύτερη εκδοχή της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα (2010-11) άρχιζε από τα αριστερά και κατέληγε στο σημείο του πέναλτι. Ο Τιερί Ανρί έκανε το ίδιο πριν απ’ αυτόν, δημιουργώντας χώρους για να λειτουργήσει ο Ανδρές Ινιέστα κι ο ίδιος ο Τσάβι. Ο Πέδρο έκανε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και η νέα μεταγραφή δεν έχει να κάνει μόνο με την παραγωγικότητα του Φεράν Τόρες, αλλά με το ότι η ικανότητά του να σκοράρει πάει «πακέτο» μ’ αυτό που στην Ισπανία αποκαλούν «llegador» – αυτός που φτάνει.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News