ΖΟΣΕ ΜΠΟΤΟ: Η... πρώτη μέρα στη δουλειά και το δείπνο με τον Λουτσέσκου

Συναντήσεις, γνωριμίες, απορίες, σχεδιασμοί και όλα όσα… πρόλαβαν να γίνουν από την ώρα που ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες ημέρες, ο ΠΑΟΚ, τα Μέσα και οι φίλαθλοι έχουν «συμπεριφερθεί» στον Ζοσέ Μπότο σα… μεταγραφή αεροδρομίου. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης (28/12), τον 55χρονο Πορτογάλο περίμεναν αρκετοί δημοσιογράφοι στο αεροδρόμιο και εκείνος βρέθηκε στην άλλη πλευρά. Συνήθως, οι αθλητικοί διευθυντές είναι εκείνοι που φωτογραφίζονται δίπλα σε κάποιον που βγαίνει από την αίθουσα αφίξεων ενός αεροδρομίου, και του ζητάει να στηθεί για ένα κλικ των φωτογράφων και ένα πλάνο των τηλεοπτικών συνεργείων. 

Αυτή τη φορά, ήταν ο Μπότο που στήθηκε, έβγαλε τη μάσκα για τις ανάγκες τις φωτογραφίας, έσφιξε τη γροθιά και σήκωσε τον αντίχειρα, συμπεριφερόμενος σα μεταγραφή αεροδρομίου. Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον ίδιο, όπως πρωτόγνωρος είναι και ο ρόλος που έχει αναλάβει. Την επόμενη μέρα, ο ΠΑΟΚ με κάθε επισημότητα και με ειδοποίηση «breaking news» γνωστοποίησε τη συμφωνία του με τον Μπότο για τη θέση του αθλητικού διευθυντή, για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Μπότο έδωσε το στίγμα του με τις πρώτες κουβέντες… 

Μια λεπτομέρεια είχε να κάνει και με το τυπικό των ανακοινώσεων, όμως ΠΑΟΚ και Σαχτάρ τα βρήκαν σε όλα για τα χρήματα του «σπασίματος» του συμβολαίου του Πορτογάλου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το αναμενόμενο τελετουργικό. Ο νέος Αθλητικός διευθυντής πρόλαβε να δει τόσο την προπόνηση του ΠΑΟΚ Β όσο και αυτή της πρώτης ομάδας, με την παρουσίασή του στους ποδοσφαιριστές να φέρνει και την πρώτη τοποθέτηση – πρόθεση του Μπότο. 

«Θα με βλέπετε συχνά, μου αρέσει να έρχομαι στις προπονήσεις και πάντα θα είμαι ανοικτός σε όποιον θέλει να μου μιλήσει. Όχι εδώ, γιατί είναι ο ιερός χώρος για τους προπονητές και τους παίκτες, αλλά στο γραφείο μου. Θα είμαι δίπλα σας συνεχώς». Μπορεί κάποιος να προσπέρασε τις τοποθετήσεις του, σκεπτόμενος πως «έλα, όλοι τα ίδια λένε». Ας δούμε όμως και μια λεπτομέρεια. Ο Μπότο οριοθέτησε τον χώρο του. Ξέρει ότι η προπόνηση είναι το «βασίλειο» του προπονητή. Και ίσως και να γνωρίζει πως ο Λουτσέσκου δεν θέλει «τρίτους» στα πόδια του, ειδικά μέχρι να νιώσει οικεία.

Το δείπνο Μπότο – Λουτσέσκου

Ο Ζοσέ Μπότο ήδη πρόλαβε να περάσει, την πρώτη του μέρα στη δουλειά, τόσο από τις εγκαταστάσεις της Σουρωτής όσο και από αυτές της Νέας Μεσημβρίας, εκεί που προπονούνται η δεύτερη και η πρώτη ομάδα αντίστοιχα. Να έχει μια πρώτο εικόνα για μέρους θα…στείλει τους παίκτες που θα προσεγγίσει να έρθουν. Και αυτό το πρώτο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με το γεύμα του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Που; Εκεί που ο Ρουμάνος τεχνικός συνέφαγε με τον πρόεδρο της Ρουμανικής ομοσπονδίας και άρχισε να βουίζει ο τόπος πως ο Λουτσέσκου ετοιμάζεται να πηδήξει από το καράβι, να παραιτηθεί από τον ΠΑΟΚ και να γυρίσει στην πατρίδα του. 

(Ο Λουτσέσκου έχει ένα αγαπημένο μέρος για φαγητό. Και όπως αποδεικνύεται, ούτε τότε είχε να κρύψει κάτι, ούτε και τώρα. Η διαφορά είναι πώς τότε, άφησε άλλους να χειριστούν επικοινωνιακά τη συγκεκριμένη συνάντηση και μετά έδειξε το πόσο εκνευρίστηκε για το αποτέλεσμα)

Και, τι είπαν σε αυτή τη συνάντηση; Για μεταγραφές; Το πρώτο που τους… ένοιαζε ήταν να αρχίσουν να συγχρωτίζονται. Να προσπαθήσουν να καταλάβουν ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου. Μη ξεχνάτε πως είναι δυο άνθρωποι που καλούνται να συνεργαστούν και μέχρι τώρα, ο ένας έχει ακούσει ένα σωρό για τον άλλον, αλλά δεν είχαν κάνει ούτε μια χειραψία.

Αν έχετε δει αστυνομικά έργα, είναι σα να υπάρχει μια ομάδα έρευνας εξιχνίασης ενός φόνου. Η έρευνα έχει βαλτώσει και μια μέρα να έρχεται ένας νέος επικεφαλής. Σε αυτές τις ταινίες, οι παλιοί κοιτάνε κάπως τον καινούργιο, ο οποίος συνήθως, η πρώτη του ατάκα καινούργιου είναι το «ας τα δούμε όλα από την αρχή, ίσως κάτι να μας ξεφεύγει…». Ας το αφήσουμε αυτό.

Ο Μπότο δεν έρχεται ούτε για να εντυπωσιάσει, ούτε για να κλέψει την παράσταση, ούτε για επιβληθεί. Έρχεται για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να κινηθεί ο ΠΑΟΚ. Ποια είναι αυτή; Πως θα το πετύχει; Ποιο είναι το πρώτο μπάτζετ; Ερωτήματα που μέχρι στιγμής έχουν θεωρητική απάντηση. Μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει κάποια πρόθεση παρουσίασης ή συνέντευξης Τύπου. Στο ζουμί όμως.

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη κάνει μια μεταγραφική προεργασία, με περιπτώσεις παικτών που είναι ανοικτές. Ο Ζοσέ Μπότο δεν έρχεται για να ξανασβήσει και να ξαναγράψει τα πάντα. Έρχεται για να συντονίσει την προεργασία που έχει γίνει, να βάλει νέα δεδομένα στο τραπέζι, να οργανώσει τον μηχανισμό που καταλήγει στη Μαρία Γκοντσάρεβα και τον Ιβάν Σαββίδη. Και, η αλήθεια είναι πως αυτό, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ακούγεται ως το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Πορτογάλου. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News