ΜΠΕΠΕ ΜΑΡΟΤΑ: Ο άρχοντας των ευκαιριών

Καθώς η Ίντερ ετοιμάζεται να κλείσει από τώρα τους Ονάνα και Γκίντερ που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, ο Ιταλός παράγοντας αποδεικνύει και πάλι πως ξέρει να κάνει μεταγραφές και με άδειο πορτοφόλι

Με τα χρόνια, τον Μπέπε Μαρότα τον έχουν αποκαλέσει πολλά πράγματα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Πλέον, για τους Ιταλούς είναι ο άρχοντας των ευκαιριών, ο βασιλιάς του μεταγραφικού παζαριού για όποια ομάδα έχει άδειο πορτοφόλι, εκείνος που κινείται πιο γρήγορα για να πάρει ένα «προϊόν» που λήγει και δεν πληρώνει τίποτα.

Αυτή η πλευρά του Μαρότα βγήκε και πάλι στην επιφάνεια τώρα που η Ίντερ κλείνει δύο παίκτες που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και πολλές ευρωπαϊκές ομάδες ενδιαφέρονταν για τις υπηρεσίες τους. Αναφερόμαστε στον τερματοφύλακα του Άγιαξ, Αντρέ Ονάνα, καθώς και στον κεντρικό αμυντικό της Γκλάντμπαχ, Ματίας Γκίντερ.

Μαθημένος στη Βαρέζε κι έπειτα στη Βενέτσια, στην Αταλάντα, στη Σαμπντόρια – τα λεφτά ποτέ δεν ήταν πολλά – αλλά και έπειτα στα πρώτα χρόνια στη Γιουβέντους και τώρα στην Ίντερ. Κανείς δεν ξέρει να κινείται καλύτερα στην low cost αγορά. Μάλιστα, το έκανε και… μόδα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Ποιά είναι, λοιπόν, τα μεγάλα κόλπα του Μαρότα; Η μεταγραφή που ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια γιατί συνέβαλλε τα μέγιστα στην αλλαγή του ιταλικού ποδοσφαίρου είναι του Αντρέα Πίρλο από τη Μίλαν στη Γιουβέντους τη σεζόν 2011-12. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν τον ήθελε στους «ροσονέρι» και ο 32χρονος – τότε – Πίρλο πήγε στους «μπιανκονέρι» όπου δεν τον ήθελε ούτε ο Αντόνιο Κόντε. Ήταν καθαρά επιλογή του Μαρότα. Οι επιτυχίες που ακολούθησαν τον δικαίωσαν περίτρανα.

Οι μεταγραφές ελεύθερων, όμως, για τον Μαρότα δεν ήταν μονάχα το «όχημα» για τις αγωνιστικές επιτυχίες. Παίζουν σημαντικό ρόλο και στα οικονομικά. Καμιά καλύτερη μεταγραφή που να καλύπτει και τους δύο τομείς από εκείνη του Πολ Πογκμπά. Εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις του με τον Μίνο Ραϊόλα πήρε τον Γάλλο ελεύθερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2012-13. Μετά από τέσσερις σεζόν που πρωταγωνίστησε ήρθε η ώρα της πώλησης για 105 εκατομμύρια ευρώ. Με την υπεραξία, η Γιουβέντους «φούσκωσε» τόσο πολύ τους λογαριασμούς της που στη συνέχεια ακολούθησαν τα «λάθη» για τα οποία ερευνάται τώρα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η μεταγραφή του Κίνγκσλεϊ Κομάν: τον πήρε ελεύθερο από την Π.Σ.Ζ. και στη συνέχεια έβγαλε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ από το δανεισμό και την πώλησή του στην Μπάγερν Μονάχου.

Στο ρεζουμέ του Μαρότα βρίσκονται κι άλλες μεταγραφές: ο Ντάνι Άλβες τη σεζόν 2016-17, αφού έφυγε από την Μπαρτσελόνα. Στα 33 του έδειξε πως δεν ήταν «τελειωμένος» όπως θεωρούσε η τότε διοίκηση των «μπλαουγκράνα» και βοήθησε πολύ τη Γιουβέντους και τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δίνοντας εμπειρία, ποιότητα και πολλές λύσεις στην τακτική.

Αφότου πήγε στην Ίντερ, πήρε τον Αλέξις Σάντσες… τζάμπα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ικανοποιημένος ο Αντόνιο Κόντε, ικανοποιημένος κι ποδοσφαιριστής παρόλο που έπαιρνε πέντε εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με το συμβόλαιο που είχε στο «Ολντ Τράφορντ». Βοήθησε, δε πολύ τους «νερατζούρι» να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Το τελευταίο «διαμάντι» που πήρε δωρεάν ήταν ο Χακάν Τσαλχάνογλου. Κινήθηκε πολύ γρήγορα μόλις είδε πως υπήρχαν προβλήματα μεταξύ του Τούρκου μέσου και της Μίλαν. Ο Τσαλχάνογλου, πλέον, είναι από τους κορυφαίους παίκτες της Serie A και από τους πρωταγωνιστές της Ίντερ του Σιμόνε Ιντσάγκι, της πρωταθλήτριας χειμώνα και μεγάλου φαβορί για να κατακτήσει και πάλι το scudetto. Φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε και τον Έντιν Τζέκο, που τον πήρε τζάμπα από τη Ρόμα και έχει 11 γκολ σε 24 συμμετοχές με τους «νερατζούρι», καλύπτοντας επαρκώς το κενό που άφησε ο Ρομέλου Λουκάκου.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News