ΑΕΚ - «Eγκαίνια στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας με Μπαρτσελόνα, Καραμανλή και τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου» (vids, pics)

Επέτειος σήμερα των 60 χρόνων από τον εγκαινιασμό των νέων κερκίδων και του χλοοτάπητα στο μέχρι το 2005 σπίτι της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η 3η Ιανουαρίου 1962 αποτελεί μια ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία όχι μόνον της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και τη χώρας μας.

Η αθηναϊκή ομάδα έδωσε φιλικό παιχνίδι με την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο του εγκαινιασμού των νέων κερκίδων και του καινούργιου χλοοτάπητα του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν ένα  εξαιρετικό αθλητικό κόσμημα που φτιάχτηκε από την αγάπη, το μεράκι και τα χρήματα ανώνυμων και επώνυμων ενωσιτών  και  μάλιστα δίχως οικονομική βοήθεια της πολιτείας. Το σπουδαίο γεγονός και το μεγάλου ενδιαφέροντος φιλικό παρακολούθησαν 38 χιλιάδες φίλαθλοι (κόπηκαν περίπου 32.000 εισιτήρια σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής) και όχι μόνον.

Ανάμεσα τους  τόσο ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής  όσο και ο διάδοχος του θρόνου και  μετέπειτα  βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος μαζί με την σύζυγο του πριγκίπισσα Σοφία. Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 40 δραχμές το απλό και 60 το αριθμημένο. Πριν την έναρξη του αγώνα η ΑΕΚ τίμησε τους παλιούς διεθνείς της ποδοσφαιριστές (Ρίμπας, Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Μαρόπουλος, Κανάκης, Πούλης, Κωνσταντινίδης κ.α.).

 

Οι ποδοσφαιριστές της  μεγάλης ομάδας της Βαρκελώνης και της ΑΕΚ εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ελληνική και την ισπανική σημαία αντίστοιχα ενώ  πριν από την έναρξη, οι αρχηγοί των δύο ομάδων προσέφεραν ανθοδέσμες στην Πριγκίπισσα Σοφία.

Για την Ιστορία το ματς τέλειωσε 6-0 υπέρ των Καταλανών που είχαν σκόρερ τους Περέδα (4’και 48′) Εβαρίστο (27′), Κότσις (38′), Τζενσάνα (46΄) και  Ζάλντουα( 65′) ενώ η σύνθεση ΑΕΚ ήταν οι : Σεραφείδης (Φακής) Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος) Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης) Σταματιάδης (Δεμίρης) Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος.

 

Η Ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ

Το ποδοσφαιρικό σπίτι της ΑΕΚ είχε θεμελιωθεί στις 4 Mαρτίου του 1937 από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η ομάδα, που δύο χρόνια αργότερα θα κατακτούσε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της.
Είχε στο μεταξύ εγκαταλείψει τα γήπεδα του Pουφ και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που χρησιμοποιούσε ως έδρα της ενώ το 1929 είχε πάρει με ενέργειες του προέδρου της και υπουργού της κυβέρνησης Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Σπανούδη, το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της έκτασης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την εγκαινίασε και επίσημα στις 2 Νοεμβρίου του 1930 στο ισόπαλο 2-2 φιλικό με τον Ολυμπιακό. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1934 παραχωρήθηκαν και επίσημα τα 26.621, 50 τετραγωνικά μέτρα στον προσφυγικό σύλλογο ως αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας που μέχρι τότε είχε καταβληθεί από τους ανθρώπους της. Αρχικά οι εξέδρες ήταν μικρές, βρίσκονταν στις δύο πλευρές στο κέντρο του γηπέδου και δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερες από 3.000 θέσεις. Σχεδόν με το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 δημιουργήθηκαν  επιπλέον 1.500, εκεί που βρισκόταν η θύρα 3. Tο 1950 ολοκληρώθηκε η περιμάνδρωση και η κατασκευή της μεγάλης κερκίδας μήκους 63 μέτρων στην οδό Καππαδοκίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 ανέλαβε ο Νίκος Γκούμας και στις 3 Ιανουαρίου του 1962 η AEK εγκαινίαζε τον χλοοτάπητα, αλλά και τις νέες εξέδρες του γηπέδου της χωρητικότητας πλέον 40.000 θεατών μαζί με τους όρθιους.

Το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» όπως προς τιμή του ονομάστηκε δεκαετίες αργότερα βρισκόταν επί των οδών Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Ατταλείας και ήταν επίσης γνωστό ως «Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο ΑΕΚ». Είχε σχήμα πετάλου έως το 1979, όταν επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου κτίστηκε μια διώροφη κερκίδα χωρητικότητας 9.000 θεατών, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο της εποχής εκείνης.  Όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα. Στο κάτω διάζωμα, που ήταν κλειστό και ονομάστηκε «σκεπαστή», συγκεντρώνονταν οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας. Την περίοδο 1985 – 1987 το στάδιο έμεινε κλειστό λόγω έργων και η ΑΕΚ αγωνιζόταν προσωρινά στο ΟΑΚΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 του δόθηκε το όνομα του Γκούμα ο οποίος  είχε  αποκτήσει το προσωνύμιο «Πατριάρχης της ΑΕΚ» για τις επίμονες προσπάθειες του  από το ξεκίνημα της περιόδου 1961-62 με στόχο  την αναρρίχηση της Ένωσης στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με μια σειρά από ενέργειες και χωρίς να φείδεται των απαιτούμενων εξόδων, προσπαθούσε να αναβαθμίσει την θέση της  ομάδας σε όλα τα επίπεδα.  Την προ 1998 περίοδο, κατά την οποία δεν υπήρχαν καθίσματα, η χωρητικότητα του γηπέδου ξεπερνούσε τις 40.000 θέσεις ενώ με την τοποθέτηση  τους μειώθηκε στις 28.729.

 

Ο σεισμός του 1999 και η αντίστροφή μέτρηση για το γκρέμισμα

Την επόμενη χρονιά στον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας το γήπεδο υπέστη σημαντικές ζημιές και για λίγους μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε, ώστε να επισκευαστεί όμως παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των εξεδρών. Η ανακατασκευή ήταν απαραίτητη, αλλά δεν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση, ενώ  παράλληλα αντέδρασε μερίδα των κατοίκων της περιοχής, που προσέφυγαν αργότερα στο ΣτΕ βάζοντας φρένο στο σχέδιο ανάπλασης,  το οποίο προέβλεπε υπόγειο χώρο στάθμευσης και εμπορικά καταστήματα. Συνολικά η ΑΕΚ έδωσε 1.118 παιχνίδια σε αυτό το γήπεδο σε όλες τις διοργανώσεις , κέρδισε τα 856,  στα 158 ήρθε ισόπαλη ενώ ηττήθηκε μόλις 104 φορές.

Το κύκνειο αγωνιστικό άσμα δόθηκε στις 3 Μαΐου του 2003  όταν υποδεχόμενη τον Άρη επικράτησε εύκολα με 4-0 και δύο ημέρες αργότερα  ξεκίνησε η κατεδάφιση από τον Γιάννη Γρανίτσα, με την ΑΕΚ να παραμένει  έκτοτε άστεγη για πολλά χρόνια και να μετακομίζει σε διάφορα γήπεδα της Αττικής (κύρια στο ΟΑΚΑ αλλά και όχι μόνον).

 

Η οδυνηρή για την οικογένεια της ομάδας και τους χιλιάδες φίλους της οδεύει πλέον προς το τέλος με την κατασκευή στο ίδιο μέρος του νέου «κιτρινόμαυρου» ποδοσφαιρικού παλατιού το οποίο φέρει την ονομασία «Αγία Σοφιά».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News