ΝΤΑΒΙΝΟ ΒΕΡΧΟΥΛΣΤ: Ο ήρωας της Ριζούπολης είναι ήρωας της ζωής

Οι μάχες στο γήπεδο, ακόμα και με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη για τη Super League, είναι αμελητέα ποσότητα για τον Βέλγο τερματοφύλακα του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήξερε ότι ο Νταβίνο Βέρχουλστ ήταν πρόβλημα. Στις 30 Οκτωβρίου του 2020, οι Αθηναίοι ηττήθηκαν στο Φάληρο 2-0 από τον Ολυμπιακό, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός εξήρε την απόδοση του τότε 32χρονου (με γενέθλια ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης) Βέλγου τερματοφύλακα. Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, ο Βέλγος έγραψε μία ωραία ιστορία, από εκείνες των προσωρινών ηρώων του Σαββατοκύριακου, αυτήν τη φορά της Τετάρτης, που περιφέρονται, δυνητικά, πάνω σε ασπίδα στη συνοικία τους. Ο Βέρχουλστ κράτησε το 0-0 σε σημείο που τα ρεπορτάζ τον φέρουν ως κύριο επιχείρημα για τους δύο αφησμένους βαθμούς του Ολυμπιακού, απέναντι, μάλιστα, σε μία ομάδα η οποία, λίγο πριν την αναμέτρηση, ανακοίνωσε κρούσματα κορονοϊού. Μα, και σε ένα συγκρότημα που έχει 8 βαθμούς σε 13 ματς και μπορεί να είναι ουραγός, αλλά από τον Ατρόμητο απέχει ένα βαθμό με δύο παιχνίδια λιγότερα, από τη Λαμία τρεις και τον Ιωνικό έξι αντιστοίχως, με τρία παιχνίδια λιγότερα.

Επιπλέον, με τον Κώστα Κότσαρη ως κύριο υπεύθυνο, είχε, μέχρι το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τρία «λευκά» παθητικά στο πρωτάθλημα, τα δύο με τον Άρη στο «Βικελίδης» και τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Ριζούπολή, ενώ έχει αναγκάσει σε απώλεια βαθμών, μέσα στην έδρα του, και την ΑΕΚ, με εκείνο το 2-2 στο παιχνίδι της 6ης Νοεμβρίου 2021, για την 9η αγωνιστική της Super League.

 

Νεκρανάσταση!

Σαν έτοιμος από καιρό

Ο γεννημένος στο Μπέβερεν πορτιέρε έκανε μια… προσομοίωση της ιστορίας του Νάιτζελ Σπινκ, του τερματοφύλακα της Άστον Βίλα που, στις 26 Μαΐου του 1982, στο «Ντε Κούιπ» του Ρότερνταμ, μπήκε στη θέση του Τζίμι Ρίμερ στο 9’ και με τις αποκρούσεις του οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, με το 1-0 επί της Μπάγερν. Εκείνο το παιχνίδι θα μείνει για πάντα «ο τελικός του Νάιτζελ Σπινκ», ένα μοναδικό παράσημο στην καριέρα του, και μπορεί ένα ματς πρωταθλήματος, και μάλιστα μεσοβδόμαδο, να μην είναι ακριβώς της ίδιας εμβέλειας, πάντως οι… ταξίαρχοι στους καφενέδες, μία λέξη που μπορεί να αποτυπωθεί μόνο τραγουδιστά, θα μνημονεύουν τον Βέλγο τους μήνες που έρχονται, αφού για τον Απόλλωνα αυτός ο βαθμός μπορεί να αποδειχθεί κάτι σημαντικό στην οικονομία εργασίας.

Από την άλλη μεριά, το 0-0 και η εμφάνιση του Βέλγου γκολκίπερ στέκουν αυτόφωτα και αυταπόδεικτα, ως παράδειγμα και υπόδειγμα αυταπάρνησης. Ο Βέρχουλστ βγήκε από τη… ναφθαλίνη λόγω… κοριών, καθώς είχε να παίξει στο πρωτάθλημα από τις 19 Σεπτεμβρίου και την ήττα 3-1 από τον Βόλο για τη δεύτερη αγωνιστική στη Ριζούπολη (στην πρώτη συμμετοχή του ο Απόλλων ηττήθηκε 4-0 από τον Παναθηναϊκό), ενώ η ομάδα του με εκείνον κάτω από τα δοκάρια έπαθε στραπάτσο και στο Κύπελλο, καθώς στις 3 Νοεμβρίου ηττήθηκε 1-0, με το γκολ του Μανώλη Καλλέργη στο 90’, από την Κηφισιά, την ίδια ομάδα που κράτησε τον Πανιώνιο, σε ένα δραματικό φινάλε, στην Γ’ Εθνική, και αποκλείστηκε.

Πάει να πει ότι ήταν πάνω από δύο μήνες ανενεργός, στη συντριπτική πλειονότητα των παιχνιδιών εκτός αποστολής, οπότε δικαίως απολαμβάνει τα εύσημα που του δίνονται, παρ’ ότι τον περυσινό Μάρτιο, μόλις ένα μήνα αφού ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Απόλλωνα ως το 2023, τα έκανε… μαντάρα: είπε δηλαδή ότι θέλει να πάει σε μία άλλη, πιο ισχυρή ομάδα, στην οποία η παρουσιά του θα γινόταν ακόμα περισσότερο φανερή. Τότε «έκαψε» ένα χαρτί που είχε στο μανίκι, αφού ο λελογισμένος και κορυφαίος παίκτης της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» την προηγούμενη περίοδο έχασε εντελώς τον προσανατολισμό του. Και οι Θεοί αναγκάζονται, όμως, να συμφωνήσουν με το υπερεπείγον της ανάγκης, οπότε ο Βέρχουλστ υπήρξε μέρος μίας ωραίας ιστορίας εντός του αγωνιστικού χώρου στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας του το 2022. Είναι, ούτως ή άλλως, μέρος μιας δραματικής ιστορίας στην ίδια τη ζωή.

 

Η μάχη με τον καρκίνο

Η Έλενα και το ίδρυμα

Δεν είναι απαραίτητο να ισχύει πάντα στην άψη της στιγμής, αλλά ο Νταβίνο Βέρχουλστ μπορεί να αποκρούει την μπάλα σκεπτόμενος τα παιδιά του, ιδίως την κόρη του, Έλενα, που πια είναι 6 χρόνων. Η εμφάνισή του με τον Ολυμπιακό μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη, πιθανώς αφού και ο ίδιος πέρασε μια υπαρξιακή… καραντίνα, πάντως η πιο δύσκολη μάχη της δικής του ζωής ήρθε προ εξαετίας, όταν έπαιζε στη Λόκερεν. Τότε η Έλενα ήταν 8 μηνών και διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι, οι γιατροί απεφάνθησαν ότι οι πιθανότητες ζωής της ήταν αμυδρές και αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό θα αναγόταν στη σφαίρα του εξώκοσμου. Η μικρή είχε ένα πρόβλημα που αρχικά δεν γινόταν να διαγνωστεί, αλλά σε αυτό «βοήθησε» ένα επιληπτικό σοκ. Τότε έπεσαν οι σφυγμοί της και διαπιστώθηκε ο όγκος, ο οποίος ήταν «σαν μπαλάκι του τένις», όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Βέλγος τερματοφύλακας σε συνέντευξή του σε ελληνική ιστοσελίδα.

Ο Βέρχουλστ πάλευε, μαζί με το κοριτσάκι του και μία σύζυγο που ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, με το θηρίο. Στο γήπεδο έβρισκε μια παρηγοριά, στις προπονήσεις έναν τρόπο για να κάνει τη ζωή να συνεχίζεται και στα παιχνίδια ένα υποτυπώδες κίνητρο. Όπως φαίνεται από τη στατιστική του, τη σεζόν 2015-16 έμεινε στον πάγκο από τις 8 Αυγούστου έως τις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά όταν ξαναμπήκε στην ενδεκάδα, δεν βγήκε: έκανε 21 διαδοχικές συμμετοχές ως βασικός και αναντικατάστατος, ενώ στην ήττα 1-0 από την Μπριζ, δηλαδή στο παιχνίδι της επιστροφής του, στις 27 Σεπτεμβρίου, βγήκε μετά το ημίχρονο. Συνολικά, έκανε 24 συμμετοχές στην Jupiler League εκείνη τη χρονιά, αλλά έπειτα από τις τέσσερις αρχικές την επομένη, με την ομάδα του να γνωρίζει τρεις ήττες, έμεινε στον πάγκο, αποδεχόμενος, πάντως, τη στήριξη όλων των Βέλγων φιλάθλων, όπου κι αν έπαιζε η ομάδα του. Ο Βέρχουλστ ομολόγησε ότι οι γιατροί έδιναν στη μικρούλα ως και 10% για να ζήσει, υπήρχε περίπτωση να μείνει φυτό, αλλά η Έλενα αντέστρεψε τους όρους. Ο καρκίνος βρήκε τείχος, σε μια έκπληξη -και μια ιστορία αυταπάρνησης- πολύ ανώτερη από την ισοπαλία του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό.

Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο που αποκρούει την μπάλα για εκείνη -και αυτό είναι διττής σημασίας. Η κόρη του γίνεται ο δέκτης της δικής του ιστορίας στο γήπεδο, αλλά και ο πομπός της έμπνευσής του. Τι σημασία έχουν δύο μήνες εκτός δράσης και μια επείγουσα κλήση για ένα ματς απέναντι σε μια καταφανώς ανώτερη ομάδα όταν ένα κοριτσάκι «χαριεντιζόταν» με το θάνατο για εννιά μήνες και κατάφερε να βγει νικήτρια, χωρίς τώρα, καν, να θυμάται ότι το έκανε;

Ο Βέρχουλστ, πια πατέρας τριών παιδιών, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού, άνοιξε ένα ίδρυμα, το «Komok», το οποίο θέλει να στέκεται δίπλα σε γονείς και παιδιά που περνούν παρόμοιες περιπέτειες. Ο Τιμπό Κουρτουά, συνοδοιπόρος του τα πρώιμα χρόνια στην Γκενκ, δηλαδή από το 2009 έως το 2011, ο Εντέν Αζάρ, αλλά και ο Ισπανός Σεσκ Φάμπρεγας είναι αρωγοί του ιδρύματος, στο οποίο γίνεται σπουδαία δουλειά. Είτε πρόκειται για οθόνες παρακολούθησης στους γονείς είτε για δώρα στα παιδιά, είτε απλώς για ένα χώρο ξεκούρασης που μπορεί να χρησιμεύσει και ως συναισθηματικό καταφύγιο, ο Βέρχουλστ έχει αφήσει φαρδύπλατο το αποτύπωμά του στην αληθινή ζωή -και ό,τι και να του λένε οι μάχες στα γήπεδα, είναι απλώς ένα αστείο. 

 

Οι συμπαίκτες και ο διάσημος αντίπαλος

Το ενδιαφέρον της Άντερλεχτ

Δεν είναι απαραίτητο ότι τα 100.000 ευρώ που προσέφερε η Αντβέρπ στον Απόλλωνα για να αγοράσει τα δικαιώματά του τον Ιανουάριο του 2021 δεν έχουν μετανιώσει στη Ριζούπολη που δεν τα δέχθηκαν αυτό το τετράμηνο σχεδόν απόλυτης απραξίας, πάντως σίγουρα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ισχυρός άντρας της ΠΑΕ Απόλλων, πείστηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι εκείνο το όχι, λίγες μέρες πριν ανανεώσει ο σύλλογος τη συνεργασία του με τον 34χρονο τερματοφύλακα, άξιζε τον κόπο.

Ο Βέρχουλστ, παρ’ ότι έχει κάνει μόνο μία εμφάνιση με την εθνική Ελπίδων του Βελγίου, είναι εγνωσμένης αξίας στην πατρίδα του και σίγουρα θα έβρισκε δουλειά. Άλλωστε το καλοκαίρι του 2020, κατά τη διάρκεια της συμφωνίας με τον Απόλλωνα μετά την οριστική φυγή του από τη Λόκερεν, μια πρόταση που ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι την έμαθε ενώ ήταν στην… παραλία, η Άντερλεχτ φερόταν να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του. Ο Βέρχουλστ έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Βελγίου, με την Γκενκ, στην οποία έπαιζε από το 2007, το 2009 και με τη Λόκερεν την πρώτη από τις εφτά σεζόν του, δηλαδή το 2014. Μάλιστα, στην πρώτη επιτυχία αρωγός ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, ο ούτε 18 Μαΐων τότε Κέβιν ντε Μπρόινε. Θεωρεί τα πρώιμα χρόνια του στην Μπέβερεν (2003-07) και τη διετία στη Σιντ Τρούιντεν (2011-13) ως τις πιο προσοδοφόρες περιόδους στην καριέρα του, ενώ έχει πει ότι ο Ρομέλου Λουκάκου, ως φορ της Άντερλεχτ, είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News