PREMIER LEAGUE: Αμύθητες περιουσίες και ιδιοκτήτες από κάθε άκρη της γης!

Το sportday.gr καταγράφει έναν προς έναν τους επιχειρηματίες όλων των ομάδων της Premier League – Οι νέοι επενδυτές και οι άγνωστοι ιδιοκτήτες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη

Σαουδάραβες πρίγκιπες στη Νιούκαστλ, Σέρβος μεγιστάνας στη Σαουθάμπτον, Τσέχος δισεκατομμυριούχος στη συνιδιοκτησία της Γουέστ Χαμ. Η Premier League ήταν πάντα ελκυστική για επενδύσεις, όμως τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον ξένων επενδύσεων στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει γιγαντωθεί. Χαρτογραφώντας κανείς την ανθρωπογεωγραφία των ιδιοκτητών των είκοσι ομάδων της Premier League, θα βρει από Αιγύπτιους μέχρι Ουαλούς, από Ρώσους μέχρι Αμερικανούς. Από τηλεοπτικούς… σεφ και πρώην… πορνογράφους, μέχρι τζογαδόρους, ιδιοκτήτες στοιχηματικών ανταλλακτηρίων και επενδυτικά γκρουπ. Αλλά κυρίως, θα συναντήσει μπροστά του αμύθητες περιουσίες, επιχειρηματικές πορείες που καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου και φυσικά νούμερα που.. ζαλίζουν!

ΑΡΣΕΝΑΛ – ΣΤΑΝ ΚΡΟΕΝΚΕ

 

Η περιουσία του Σταν Κροένκε, ιδιοκτήτη της Άρσεναλ, υπολογίζεται στα 10,7 δις. δολάρια. Στον Αμερικανό επιχειρηματία ανήκει η εταιρία “Kroenke Sports & Entertainment”, η οποία ασχολείται με real estate και εκτός από την Άρσεναλ, έχει υπό την σκέπη της τέσσερα γήπεδα (Emirates, Ball Arena, SoFi Stadium και Dick’ s Sporting Goods Park) δύο ομάδες esports, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, ένα ιντερνετικό κανάλι, 19 περιοδικά και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στον Κροένκε ανήκει, επίσης, και η εταιρία Walmart, η οποία ιδρύθηκε το 1952, και διευθύνει εμπορικά κέντρα.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ – ΝΑΣΙΦ ΣΑΟΥΙΡΙΣ, ΟΥΕΣ ΕΝΤΕΝΣ

Η προσωπική περιουσία του Νασίφ Σαουίρις υπολογίζεται στα 8,3 δις. δολάρια. Πρόκειται για τον πιο πλούσιο Αιγύπτιο, ο οποίος πέρυσι κατέλαβε τη 297η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes. Του ανήκει ο έλεγχος της κατασκευαστικής εταιρείας Orascom Construction, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επίσης κατασκευαστικής Besix, με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ από το 2015, μέσω της εταιρείας NNS Holding Sarl Luxembourg, έχει σημαντικό μερίδιο στην Adidas AG.Συνιδιοκτήτης του Αιγύπτιου στην Άστον Βίλα είναι ο Αμερικανός Γουέσλεϊ Ρόμπερτ Έντενς, ο οποίος έχει μερίδιο μετοχών και στους Μιλγουόκι Μπακς. Η δική του περιουσία υπολογίζεται στα 2,5 δις. δολάρια και η κύρια από τις πολλές δραστηριότητές του είναι η επενδυτική εταιρία Fortress Investment Group.

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ – ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΕΝΧΑΜ

Ο Μάθιου Μπένχαμ έχει ανταλλακτήριο στοιχημάτων. Διαθέτει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πτυχίο οικονομικών, κάτι που τον βοήθησε να γίνει κάποια στιγμή αντιπρόεδρος στη Bank Of America. Το 2001 αποφάσισε από τα οικονομικά να περάσει στο πεδίο της ανάλυσης αθλητικών γεγονότων, αναπτύσσοντας μαθηματικά μοντέλα. Του ανήκει, πλέον, το ανταλλακτήριο “Matchbook”, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα το ύψος της περιουσίας του, έστω και κατά προσέγγιση, καθώς όλα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του…

ΜΠΡΑΪΤΟΝ – ΤΟΝΙ ΜΠΛΟΥΜ

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τόνι Μπλουμ, ο οποίος απέκτησε λεφτά ως παίκτης του στοιχήματος, των ιπποδρομιών και του πόκερ, έχει σήμερα περιουσία 1,3 δις. δολάρια. Διαθέτει την εταιρεία “Starlizard”, η οποία ειδικεύεται στις στοιχηματικές συμβουλές, διαθέτοντας ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που του παρέχουν δεδομένα για όλα τα πρωταθλήματα. Πλέον, έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ασχολείται, επίσης, με real estate κι επενδυτικές εταιρείες.

ΜΠΕΡΝΛΙ – ALK CAPITAL

Η ALK Capital είναι επενδυτική εταιρεία, με έδρα στην Αμερική, που ειδικεύεται στον αθλητισμό και τα Media. Επικεφαλής του ελέγχου του 84% της Μπέρνλι είναι ο managing partner της, Άλαν Πέις. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της ομάδας του MLS, Real Salt Lake, έναν άνθρωπο που είχε εργαστεί σε επενδυτική τράπεζα στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2019, οπότε και μπήκε στην ALK Capital. Όσον αφορά τη δυναμική της εταιρείας, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 2 δις δολάρια!

ΤΣΕΛΣΙ – ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Ρώσος μεγιστάνας, με υπολογιζόμενη περιουσία τα 14, 6 δις δολάρια, είναι εκείνος που έχει τον απόλυτο έλεγχο της Τσέλσι. Από τις πιο γνωστές του δραστηριότητες, είναι η επενδυτική εταιρεία Millhouse Capital, η πολυεθνική Evraz, που ειδικεύεται στην κατασκευή χάλυβα και φυσικά η ενασχόληση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον ρωσικό στρατό, όμως η αλήθεια είναι ότι, όπως για πολλούς Ρώσους, έτσι και γι’ αυτόν, ένα πέπλο μυστηρίου το πως έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο.

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ – ΣΤΙΒ ΠΑΡΙΣ, ΤΖΟΣΟΥΑ ΧΑΡΙΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΛΙΤΣΕΡ

Το 2010 ο Στιβ Πάρις έσωσε την Κρίσταλ Πάλας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, αναλαμβάνοντας, ως επικεφαλής επιχειρηματικού, consortium, τα ηνία του συλλόγου. Από τον Δεκέμβριο του 2015 στην ομάδα του προστέθηκαν οι Τζόσουα Χάρις και Ντέιβιντ Μπλίτσερ, ως συνιδιοκτήτες, με ποσοστό 18% έκαστος. Η κύρια ενασχόληση και των τριών είναι η επενδυτική εταιρία Tag Worldwide, με 2,800 εργαζομένους σε 13 χώρες και αξία 5,7 δις!

ΕΒΕΡΤΟΝ – ΦΑΡΧΑΝΤ ΜΟΣΙΡΙ

Ο 66χρονος σήμερα Ιρανός, Φαρχάντ Μοσίρι, αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2016 το 49,9% των μετοχών της Έβερτον, αφού πρώτα είχε πουλήσει στον Αλισέρ Ουσμάνοφ το μερίδιο που είχε στην Άρσεναλ! Κατά το παρελθόν έχει περάσει από διάφορες εταιρείες (GNE Group, Europe Steel Limited, Metalloinvest) και πλέον είναι πρόεδρος στην USM Holdings, ρωσική εταιρεία με χαρτοφυλάκιο στα μέταλλα, τις εξορύξεις, τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογίες του διαδυκτίου. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,9 δις δολάρια.

ΛΙΝΤΣ – ΑΝΤΡΕΑ ΡΑΝΤΡΙΤΣΑΝΙ

Το 2017 ο Ιταλός Αντρέα Ραντριτσάνι αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Λιντς. Η κύρια ενασχόλησή του ήταν η πώληση αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν ο ιδρυτής της MP & Silva, με έδρα τη Σιγαπούρη, αλλά έχονβτας 20 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ασχολήθηκε ενεργά με πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League, της UEFA, της F1, της La Liga και του NBA στην Ασία, ενώ το 2015 ίδρυσε την επενδυτική Aser Ventures και την Eleven Sports Network, που διαθέτει τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική του υπολογίζεται στα 4 δις. δολάρια.

ΛΕΣΤΕΡ – ΑΪΑΒΑΤ ΣΡΙΒΑΝΤΑΝΑΠΡΑΜΠΑ

Πρόκειται για τον γιο του αείμνηστου Βιχάι Σριβανταναπράμπα, του ανθρώπου δηλαδή που οδήγησε τη Λέστερ στην κατάκτηση της Premier League το 2016. Ο Βιχάι έφυγε από τη ζωή το 2018 και άφησε στον Αϊαβάτ όχι μόνο τη Λέστερ, αλλά και την εταιρεία King Power, η οποία ασχολείται με travel retail κι έχει στην κατοχή της duty – free καταστήματα κι εμπορικά κέντρα. Η αμύθητη περιουσία του φτάνει τα 7, 7 δις!

 ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΤΖΟΝ ΧΕΝΡΙ, ΤΟΜΑΣ ΒΕΡΝΕΡ

 

Τον Οκτώβρη του 2010, η Λίβερπουλ πουλήθηκε στην επενδυτική εταιρεία Fenway Sports Group Holdings έναντι 300 εκάτ. λιρών. Ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης εταιρείας, με δυναμική 3,6 δις. δολαρίων, είναι οι Τζον Χένρι και Τόμας Βέρνερ. Στην ίδια εταιρεία ανήκουν επίσης, Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins, το Fenway Park και το Anfield!

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ – ΜΑΝΣΟΥΡ ΜΠΙΝ ΖΑΓΙΕΝΤ ΑΛ ΝΑΧΙΑΝ

Από τον Σεπτέμβρη του 2008, η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στην εταιρεία Abu Dhabi United Group Investment and Development Limited έναντι 200 εκάτ. λιρών. Τη σεζόν 2013 – 2014 δημιουργήθηκε η εταιρεία City Football Group, προκειμένου να διευθύνει τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο της Abu Dhabi United Group, στην οποία και ανήκει. Ουσιαστικά, είναι ιδιοκτησία του Σεΐχη Μανσούρ ή αλλιώς του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, με αμύθητη περιουσία που φτάνει τα 20 δις δολάρια!

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΛΕΪΖΕΡ

Από τον Σεπτέμβρη του 2003, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανήκει στην οικογένεια Γκλέιζερ. Αρχικά, στον Μάλκομ, ο οποίος το 2014 έφυγε από τη ζωή κι εν συνεχεία στους γιους του Τζοέλ και Αβραάμ. Είναι ιδιοκτήτες, ανάμεσα σε άλλα, της “Zapata Corporation” και της κτηματομεσιτικής εταιρείας First Allied Corporation, με έδρα την Αμερική, από όπου και κατάγονται. Τους ανήκουν, επίσης, οι Tampa Bay Buccaneers, ομάδα του NFL, ενώ η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται στα 4,7 δις.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ – ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από την ημέρα που η Νιούκαστλ πέρασε στα χέρα των σαουδαράβων. Τυπικά, στην επενδυτική εταιρεία Public Investment Fund, πρακτικά στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, Διάδθρίνου της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος ασχολείται κυρίως με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα του ανήκει και ο πετρελαϊκός γίγαντας της Aramco. Η δυναμική που φέρνει στη Νιούκαστλ αγγίζει τα 430 δις δολάρια (!), πολλαπλάσια σε σχέση με αυτή της Μάντσεστερ Σίτι για παράδειγμα, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς για ποιον λόγο έγινε τόσος θόρυβος, όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Νιούκαστλ.

ΝΟΡΙΤΣ – ΝΤΕΛΙΑ ΣΜΙΘ, ΜΑΪΚΛ ΓΟΥΙΝ – ΤΖΟΟΥΝΣ

Η Ντέλια Σμιθ και ο σύζυγός της Μάικλ Γουίν – Τζόουνς, αμφότεροι Ουαλοί, είναι οι ιδιοκτήτες της Νόριτς. Η Ντέλια Σμιθ είναι σεφ και παρουσιάστρια στην βρετανική τηλεόραση, με μία από τις από διάσημες εκπομπές μαγειρικής, ενώ ο Μάικλ Γουίν – Τζόουνς είναι εκδότης και συγγραφέας. Σε σχέση με τους μεγιστάνες της Premier League, οι δυο τους μοιάζουν πιο… γήινοι, καθώς η περιουσία τους φτάνει τα 30 εκάτ. λίρες.

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ – ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΟΛΑΚ

Εδώ και λίγες ημέρες, η Σαουθάμπτον έχει περάσει στον έλεγχο της Sport Republic του ιδρυτή της United Group (που ανήκει στην επενδυτική εταιρεία BC Partners), η οποία έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα τις Nova και WIND. Πρόκειται για τον Σέρβο δισεκατομμυριούχο, Ντράγκαν Σόλακ, ο οποίος επί της ουσίας απέκτησε το 80% των μετοχών του αγγλικού συλλόγου, έναντι 100 εκάτ. λιρών. Η “μαμά” εταιρεία είναι ένας τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, με τηλεοπτικά αθλητικά δικαιώματα τόσο στα Βαλκάνια, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τα ρεπορτάζ, πάντως, προκύπτει ότι ο όμιλος δεν σχετίζεται με την εξαγορά της Σαουθάμπτον, και πως αποτελεί ιδιωτική επένδυση του Ντράγκαν Σόλακ, του οποίου η προσωπική περιουσία υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

ΤΟΤΕΝΑΜ – ENIC

Η γνωστή και μη εξαιρετέα ENIC, που κάποτε βρισκόταν και στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, είναι εκείνη που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Τότεναμ. Ξεκίνησε σαν επενδυτική εταιρεία, στη συνέχεια μπήκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κι έγινε Holding Company, ενώ μέχρι το 2006 της ανήκε και η Σλάβια Πράγας. Ο Τζο Λιούις κατέχει το 70,6 % της ENIC, ενώ το 29,4 % ανήκει στον Ντάνιελ Λίβι, ο οποίος είναι κι εκείνος που “τρέχει” την Τότεναμ από τη θέση του προέδρου. Η αξία της ENIC υπολογίζεται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ – ΤΖΙΝΟ ΠΟΤΣΟ

Ο Τζίνο Πότσο εκείνος που έχει τον έλεγχο της Γουότφορντ από το 2012. Γιος του Τζιαμπάολο, στον οποίο ανήκει η Ουντινέζε, του Ιταλού επιχειρηματία που του ανήκε η “Freud Tools”, εταιρία που φτιάχνει εργαλεία, μέχρι το 2008, οπότε και την πούλησε στον Ρόμπερτ Μπος. Ο Τζίνο από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το scouting στο ποδόσφαιρο, ανακαλύπτοντας ταλέντα. Πλέον, διαθέτει μια ομάδα περίπου τριάντα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με στόχο να ανακαλύπτουν φτηνά ταλέντα, τα οποία στη συνέχεια μοσχοπουλούν. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 120 εκάτ. δολάρια.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ – ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΑΛΙΒΑΝ

Ο έλεγχος της Γουέστ Χαμ, μέσω ποσοστού 38,8% ανήκει στον Ντέιβιντ Σάλιβαν. Ο 72χρονος σήμερα Ουαλός έγινε εκατομμυριούχος στα 25 του χρόνια, μέσω της… πορνογραφίας! Για πολλά χρόνια του ανήκαν τα μισά περιοδικά ανηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργούσε low – budget ταινίες πορνό, ενώ το 1982 καταδικάστηκε για κέρδη από πορνεία γυναικών, εκτίοντας ποινή 71 ημερών στη φυλακή! Πλέον, του ανήκει η επενδυτική εταιρεία Conegate, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται δεκάδες ακίνητα στο Λονδίνο. Από το 1993 έως το 2009 του ανήκε η Μπέρμιγχαμ, ενώ από το 2010 βρίσκεται στη Γουέστ Χαμ. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει το 1,2 δις. λίρες, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς, ότι το 27 % της Γουέστ Χαμ ανήκει πια στον Τσέχο Ντάνιελ Κρετίνσκι και το 25,1 % στον Άγγλο Ντέιβιντ Γκολντ, η δυναμική της του λονδρέζικου συλλόγου φτάνει τα 5,6 δις. λίρες.

ΓΟΥΛΒΣ – FOSUN INTERNATIONAL

Τον Ιούλιο του 2016 έγινε γνωστό ότι η Γουλβς πέρασε στην κατοχή του κινεζικού επενδυτικού γκρουπ, Fosun International. Τον έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν οι Γκουό Γκουανγκτσάνγκ Λιάνγκ Σινγιούν και Γουάνγκ Κουνμπίν. Η Fosun International διαθέτει αρκετές ετερογενείς δραστηριότητες (επενδύσεις, βαριά βιομηχανία, τουρισμός, τράπεζες, λογισμικά κ.α.) ενώ το 2020 αναδείχθηκε στα Forbes Global 2000 ως 371η επιχείρηση σε όλο τον κόσμο. Η αξία της υπολογίζεται στα 9,14 δις. δολάρια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News