ΕΡΕΥΝΑ: Ο κορωνοϊός απείλησε με... κραχ τους πρωταθλητές της ευρωπαϊκής ελίτ

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού, KPMG, αποκαλύπτει τα οικονομικά αποτελέσματα των πρωταθλητών των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν μέσα στο 2021 η μόνη πρωταθλήτρια από τα κορυφαία οκτώ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που κατάφερε να καταγράψει κέδρος στον ετήσιο ισολογισμό της. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει η έρευνα του, KPMG, του διεθνούς οργανισμού, με περισσότερους από 236.000 υπαλλήλους σε 145 χώρες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιεί οικονομικούς ελέγχους σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στην ετήσια έκθεσή του, λοιπόν, με την ονομασία “The European Champions Report” καταγράφει τα λειτουργικά έσοδα – έξοδα και τα αποτελέσματα των ισολογισμών των πρωταθλητών Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Τουρκίας και Πορτογαλίας. Και το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σε μία (ακόμη) χρονιά, που ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο επλήγη από την πανδημία του Covid – 19, οι Βαυαροί είναι οι μόνοι πρωταθλητές που κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη! Προφανώς, όχι υψηλά, αφού το καθαρό κέρδος μετά φόρων έφτασε το 1,8 εκάτ. ευρώ, αλλά σε μία τέτοια χρονιά (και χωρίς κόσμο στα γήπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα), ασφαλώς συνιστά σημαντική επιτυχία για το club.

Η Μάντσεστερ Σίτι τα περισσότερα έσοδα

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε λειτουργικά έσοδα 644 εκάτ. ευρώ, τα υψηλότερα ανάμεσα στους οκτώ πρωταθλητές, δηλαδή Μπάγερν Μονάχου, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Άγιαξ Μπεσίκτας, ίντερ και Λιλ. Τα λειτουργικά έσοδα της αγγλικής ομάδας, μάλιστα, ξεπέρασαν τα αντίστοιχα της σεζόν 2018 – 2019, δηλαδή της τελευταίας pre – Covid χρονιάς! Ωστόσο, επειδή ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει τον αναλυτικό ισολογισμό της (δηλαδή και τα έξοδα), κανείς δεν μόρεί να πει με βεβαιότητα τι θα γράψει ο τελικός… λογαριασμός!

Ιστορική ζημιά για την Ίντερ

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Ίντερ, με net spend στα – 245, 6 εκάτ. ευρώ μετά φόρων! Και όλα αυτά σε μία χρονιά που κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 19% στα συνολικά λειτουργικά έσοδα, τα οποία πάντως εξακολουθούν να είναι κατά 20 εκάτ. λιγότερα σε σχέση με την τελευταία σεζόν πριν τον κορωνοϊό. Η βασική αιτία για την οικονομική ζημιά των 245, 6 εκάτ. ευρώ της Ίντερ οφείλεται στην απώλεια εσόδων από τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια που έδωσε, από την αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και στο αρνητικό πρόσημο από τις μεταγραφές, κι ας πούλησε τον Λουκάκου στην Τσέλσι. Τα 245,6 εκάτ. ευρώ ζημιές της Ίντερ είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγράψει ποτέ ιταλικός σύλλογος!

Απώλειες η Ατέτικο Μαδρίτης, μείωση εσόδων για Άγιαξ, Μπεσίκτας

Η Ατλέτικο Μαδρίτης από το 1,8 εκάτ. ζημιές το 2020, πήγε στα 111, 7 εκάτ. ζημιές, καταγράφοντας, κυρίως λόγω της μείωσης κέρδους από το μεταγραφικό παζάρι, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Και όλα αυτά, παρ’ ότι τα λειτουργικά της έσοδα άγγιξαν τα 349, 6 εκάτ. ευρώ, που την τοποθετούν τρίτη στη σχετική λίστα, πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι (644,2) και Μπάγερν Μκονάχου (597,5). Ο Άγιαξ είχε μείωση στα λειτουργικά του έσοδα κατά 37 εκάτ.,σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφωντας πτώση της τάξης του 23%, ενώ αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί της Μπεσίκτας, με 15 εκάτ. ευρώ λιγότερα έσοδα, που σε ποσοστιαία, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μεταφράζεται σε μείωση 21%.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News