ΑΡΣΕΝ ΒΕΝΓΚΕΡ: Ξέρει τι «σκοτώνει» το ποδόσφαιρο και ποια είναι η ελπίδα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αρσέν Βενγκέρ φιλοξενεί το parismatch.

Ο Γάλλος στα 72 του και από τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου στη FIFA, θεωρεί ότι ξέρει καλά ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρει λύση.

Ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ, λέει μεταξύ άλλων: «Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι το πολύ ποδόσφαιρο σκοτώνει το ποδόσφαιρο. Είναι λάθος. Αυτό που καταστρέφει το ποδόσφαιρο είναι πρώτα από όλα τα επαναλαμβανόμενα ταξίδια, οι διαφορές ώρας κάτι που κάνει τους διεθνείς παίκτες να υποφέρουν. Σε έναν κύκλο τεσσάρων ετών, ο Λιονέλ Μέσι, για παράδειγμα, διανύει 350.000 χιλιόμετρα, όταν ο Άγγλος Χάρι Κέιν καλύπτει μόνο 30.000. Είναι άδικο. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να εξορθολογίσουμε το χρονοδιάγραμμα».

Βέβαια όλο αυτό μοιάζει να είναι αντίθετο, ως θέση, με την πρόθεση που έχει εκφραστεί να διοργανώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Πρόκειται για κάτι που θα «φόρτωνε» ακόμα περισσότερο το ημερολόγιο. Ο Αρσέν Βενγκέρ πάντως εξηγεί: «Πρέπει να σημειωθεί ότι 166 από τις 211 χώρες μέλη της FIFA, έχουν ζητήσει να μελετήσoυμε τη σκοπιμότητα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει. Αυτό που θέλω, πάντως, είναι να μειώσω τον αριθμό των αγώνων των συλλόγων, να ομαδοποιήσω τις ημερομηνίες και μετά να δώσω στους παίκτες μια περίοδο ξεκούρασης πριν βρεθούν στους διεθνείς αγώνες, εν προκειμένω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο σεζόν».

Η Αφρική είναι ένα χρυσωρυχείο

Τονίζει επίσης ότι τα λεγόμενα «μικρά» έθνη είναι αυτά που κατά κύριο λόγο ζητούν πιο συχνά Μουντιάλ: «Προφανώς. Γιατί να εμποδίσουμε αυτές τις χώρες να αναπτυχθούν; Όταν ήμουν παιδί, η Γαλλία θεωρούνταν «μικρό» έθνος όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια «ενηλικιώθηκε», χάρη στην πολιτική της στα τμήματα υποδομής. Άλλες χώρες μπορούν να ακολουθήσουν από το παράδειγμά της, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Αφρική είναι ένα χρυσωρυχείο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Γαλλία έχει πάρει δύο Μουντιάλ με αρκετούς Αφρικανούς παίκτες ή παίκτες αφρικανικής καταγωγής, με σπουδές στη Γαλλία. Η ελπίδα βρίσκεται στην εκπαίδευση των παιδιών. Και φυσικά όλα πρέπει να βασίζονται στα αθλητικά ιδεώδη, πάντα. Δεν πιστεύω στην ιδέα ενός… εγωιστικού συστήματος όπου τα χρήματα προηγούνται».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News