EURO 2020: Ο «κέρβερος» Βάτσλικ και οι τερματοφύλακες των προημιτελικών

Το sportday.gr αναλύει τους τερματοφύλακες των 8 ομάδων της προημιτελικής φάσης. Ποιος έχει το 4 στα 4, τί λένε οι αριθμοί, ποιος είναι το μεγάλο φαβορί.

Μια από τις γενικές αλήθειες του ποδοσφαίρου είναι το ότι οι ομάδες ξεκινούν από τον “άσσο”. Ελάχιστες είναι οι ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη διάκριση χωρίς να έχουν πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά τους. Το φετινό Euro δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και οι 8 τερματοφύλακες έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην μέχρι τώρα πορεία των ομάδων τους.

ΓΙΑΝ ΖΟΜΕΡ: Ο «δήμιος» των Γάλλων

Ο Γιαν Ζόμερ είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της Μπουντεσλίγκα τα τελευταία χρόνια, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάρει τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα «σπίτι» του, απολαμβάνοντας την τυφλή εμπιστοσύνη του Πέτκοβιτς.

Ο Ελβετός τερματοφύλακας διανύει ένα εξαιρετικό EURO με αποκορύφωμα την ηγετική του εμφάνιση κόντρα στους Γάλλους, αποκρούοντας το τελευταίο πέναλτι του Κιλιάν Εμπαπέ. Τα στατιστικά του δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό. Ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων στο 85%, 11 αποκρούσεις και 12 επιτυχημένες έξοδοι δείχνουν την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 32χρονος γκολκίπερ.

Αν οι Ελβετοί θέλουν να περάσουν το εμπόδιο των Ισπανών, θα πρέπει να έχουν σε μεγάλη μέρα τον τερματοφύλακά τους καθώς οι «Φούριας Ρόχας» στα τελευταία παιχνίδια είναι σε δαιμονιώδη επιθετική φόρμα. Σε περίπτωση που ο Ζόμερ συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις, οι Ελβετοί μπορούν να ονειρεύονται το κάτι παραπάνω.

ΟΥΝΑΪ ΣΙΜΟΝ: Από μοιραίος έγινε ωραίος

Το στιγμιότυπο στο ημίχρονο του αγώνα με την Κροατία όπου ο Νταβίντ Ντε Χέα είναι ο πρώτος που πηγαίνει να εμψυχώσει τον άτυχο Βάσκο γκολκίπερ μετά το τραγικό του λάθος στο πρώτο γκολ των Κροατών είναι μια από τις πιο έντονες στιγμές που μπορεί να βιώσει ένας τερματοφύλακας. Το γεγονός ότι ο Σιμόν είδε τους συμπαίκτες του και, κυρίως, τον δεύτερο τερματοφύλακα (που είναι ο μεγαλύτερος του ανταγωνιστής) να τον στηρίζουν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά στα γνωστά του υψηλά επίπεδα.

Ο Βάσκος γκολκίπερ της Μπιλμπάο κάνει ένα μεστό τουρνουά. Στη φάση των ομίλων δεν είχε ιδιαίτερη πίεση γι’ αυτό και έχει πραγματοποιήσει μόλις 5 επεμβάσεις. Όμως, το ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων είναι στο 95% ενώ έχει πραγματοποιήσει και 13 επιτυχημένες εξόδους. Με 2 ανέπαφες εστίες, έχει συμβάλλει και αυτός στην φετινή πορεία των Ισπανών. Η σημαντικότερη στιγμή του, η απίστευτή του απόκρουση στα πρώτα λεπτά της παράτασης του αγώνα με την Κροατία που κράτησε στο παιχνίδι τους «Φούριας Ρόχας»,  δίνοντας το σύνθημα αντεπίθεσης.

Οι Ισπανοί έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να φτάσουν στα ημιτελικά, από εκεί που δεν τους υπολόγιζε κανείς. Για να πετύχουν, όμως, την πορεία που ονειρεύονται, θα πρέπει να είναι τόσο αποδοτικοί όσο τα δύο τελευταία τους παιχνίδια με Σλοβακία και Κροατία και ταυτόχρονα, πολύ πιο προσεκτικοί στα μετόπισθεν. Αν στο επόμενο παιχνίδι δούμε τον Ουνάι Σιμόν της παράτασης του αγώνα με τους Κροάτες, τότε οι Ισπανοί θα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

ΤΙΜΠΟ ΚΟΥΡΤΟΥΑ: Ικανός να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου

Ο Βέλγος γίγαντας της Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της «Βασίλισσας» δίνοντας μια ακόμη ελπίδα στους φίλους των «Κόκκινων Διάβολων» πως κάτι καλό πρόκειται να γίνει σε αυτό το EURO. Μέχρι στιγμής, όπου χρειάζεται είναι εκεί, κάποιες φορές και με τη βοήθεια της τύχης. Όπως ακριβώς στο τελευταίο ματς με την Πορτογαλία, όπου μαζί με τη βοήθεια των δοκαριών του κατάφερε να κρατήσει την εστία του απαράβατη.

Ο Βέλγος έχει κρατήσει 3 φορές την εστία του ανέπαφη, έχει πραγματοποιήσει 12 επεμβάσεις ενώ έχει στη φαρέτρα του και 13 επιτυχημένες εξόδους, στοιχείο που είναι ένα από τα καλύτερα στο παιχνίδι του. Τέλος, συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας του με ποσοστό μεταβιβάσεων της τάξης του 89%. Δεν έχει μια κορυφαία στιγμή, όπως οι δύο προαναφερθέντες, πράγμα που ίσως το δούμε στη συνέχεια.

Μια συνέχεια πολύ απαιτητική καθώς ακολουθεί ο προημιτελικός με την Ιταλία. Το πιθανότερο είναι πως όσο πιο κοντά φτάνουμε στον μεγάλο τελικό, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί ο Βέλγος γίγαντας καθώς εκτός του ότι δυσκολεύουν οι αντίπαλοι και αυξάνεται η πίεση, η άμυνα του Βελγίου δεν είναι φτιαγμένη από ατσάλι. Θα μπορέσει ο Βέλγος να ανταπεξέλθει στην πίεση και να οδηγήσει τους Βέλγους στην κατάκτηση του τροπαίου; Τότε το όνομά του θα επανέλθει για τα καλά στις συζητήσεις περί του κορυφαίου τερματοφύλακα του πλανήτη.

ΤΖΙΑΝΛΟΥΙΤΖΙ ΝΤΟΝΑΡΟΥΜΑ: Άξιος συνεχιστής του ονόματος «Τζιανλουίτζι»

Τζιανλουίτζι μέχρι στιγμής είναι ένας και μοναδικός, και δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο νέος, όμως, έχει βάλει πλώρη για να μας θέσει ένα ερώτημα που δύσκολα πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει. «Μήπως υπάρχει καλύτερος Τζιανλουίτζι από τον έναν και μοναδικό;». Αυτή τη στιγμή, ασφαλώς και όχι. Όμως αν ο Ντοναρούμα καταφέρει να οδηγήσει τους Ιταλούς στην κατάκτηση ενός μεγάλου τροπαίου μετά το Μουντιάλ του 2006, σίγουρα θα βάλει το όνομά του στην κουβέντα.

Όπως και ο Κουρτουά, έτσι και ο Ντοναρούμα έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 3 περιπτώσεις. Έχει πραγματοποιήσει 4 μόλις επεμβάσεις δείχνοντας το ότι η ιταλική άμυνα δεν έχει δεχθεί τεράστια πίεση, όμως ο ίδιος έχει συμβάλλει σε αυτό καθώς έχει πραγματοποιήσει 15 επιτυχημένες εξόδους. Το ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεων του βρίσκεται στο 88%.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει ο Ντοναρούμα και η Ιταλία έχει όνομα. Και λέγεται Ρομέλου Λουκάκου. Ασφαλώς και οι Βέλγοι έχουν ένα βαθύ ρόστερ, όμως η απώλεια των Αζάρ και Ντε Μπρόινε αλλά και η καταπληκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Λουκάκου, τον κάνουν την βασική πηγή κινδύνου για την εστία του «Τζίτζιο». Στο φετινό Καμπιονάτο, δεν κατάφερε να τον σταματήσει, θέλει να τον σταματήσει τώρα. Θα τα καταφέρει;

ΤΟΜΑΣ ΒΑΤΣΛΙΚ: Στα 32 του πραγματοποιεί το τουρνουά της ζωής του

Αν κάποιος μας έλεγε πριν τη σέντρα του φετινού EURO ότι οι Τσέχοι θα έφταναν μέχρι τα προημιτελικά, με βάσιμες ελπίδες να φτάσουν στα ημιτελικά, έχοντας αποκλείσει τους Ολλανδούς και έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τους τον Τόμας Βάτσλικ, σίγουρα δεν θα τον πιστεύαμε. Αρχικά δεν θα ήμασταν σίγουροι αν θα έπαιζε ο Βάτσλικ ή ο Παβλένκα της Βέρντερ. Ο Γιάροσλαβ Σιλχαβί, όμως, εμπιστεύτηκε τον (δεύτερο) τερματοφύλακα της Σεβίλλης και αισθάνεται πιο δικαιωμένος από ποτέ.

Οι 2 ανέπαφες εστίες, οι 9 επεμβάσεις και οι 10 επιτυχημένες έξοδοι ίσως να μη λένε την αλήθεια καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των επεμβάσεων ήταν καθοριστικές. Μόνο «μελανό» σημείο στην στατιστική του Τσέχου είναι το ποσοστό της τάξης του 64% στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις. Το ποσοστό αυτό, βέβαια, δικαιολογείται καθώς σε σχέση με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες, η ομάδα του δεν χτίζει τόσο πολύ το παιχνίδι από πίσω. Κορυφαία στιγμή του είναι ασφαλώς η μεγάλη επέμβαση στο τετ α τετ με τον Μάλεν, στο ματς με την Ολλανδία. Η απόκρουση αυτή έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η ομάδα του για να φτάσει σε αυτή τη σπουδαία πρόκριση.

Η φετινή Τσεχία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, το οποίο δύσκολα μπορείς να κερδίσεις. Η συνέχεια προβλέπεται ακριβώς η ίδια. Και ο Τόμας Βάτσλικ δεν δείχνει διατεθειμένος να εφησυχαστεί με την παρουσία του στους 8. Είναι, ίσως, η μοναδική του ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία με την εθνική του ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση.

ΚΑΣΠΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ: Μαθημένος σε ποδοσφαιρικά «θαύματα»

Ο Κάσπερ Σμάιχελ είναι ίσως ο μεγαλύτερος ηγέτης της συγκεκριμένης λίστας των 8 γκολκίπερ των προημιτελικών. Θυμίζοντας σε ουκ ολίγες στιγμές τον πατέρα του, ο Κάσπερ είναι πιο έτοιμος από ποτέ. Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στους Δανούς, όμως αφού η κατάληξη ήταν θετική, η ομάδα (με την παρότρυνση του ίδιου του Έρικσεν) μετέτρεψε σε κίνητρο τα γεγονότα της 12ης Ιουνίου και να που βρίσκεται μια ανάσα από τα ημιτελικά.

Τα στατιστικά του Σμάιχελ δεν εντυπωσιάζουν. Μία ανέπαφη εστία, 4 αποκρούσεις και 2 επιτυχημένες έξοδοι. Η ηγετική του παρουσία, όμως είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να δείξει η στατιστική. Όχι μόνο στον Κάσπερ, αλλά σε όλους τους τερματοφύλακες. Οι μεταβιβάσεις του έχουν ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 76%. Τέλος, κορυφαία του στιγμή, δεν είναι άλλη από την ασπίδα προστασίας στον Έρικσεν, καθώς και η παρηγοριά στην γυναίκα του άτυχου συμπαίκτη του, μαζί πάντα με τον έτερο αρχηγό, Σίμον Κιάερ.

Το παραμύθι των Δανών δεν ξεκίνησε καλά, όμως η ιστορία τείνει προς το «Happy End». Μιλώντας ποδοσφαιρικά, η αμυντική λειτουργία της Δανίας συμπεριφέρεται εξαιρετικά στα τελευταία παιχνίδια γι’ αυτό και η φτωχή στατιστική του Σμάιχελ. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, αν ένας τερματοφύλακας αυτής της οχτάδας είναι μαθημένος στα ποδοσφαιρικά «παραμύθια» με ευχάριστη κατάληξη, αυτός είναι αναμφίβολα ο Κάσπερ Σμάιχελ.

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΜΠΟΥΣΤΣΑΝ: Ο πιο «γεμάτος» από τους 8

Για πολλά χρόνια, η ενδεκάδα της εθνικής Ουκρανίας ξεκίναγε κατευθείαν από το ποιος παίζει στη θέση 2, καθώς στη θέση 1 υπήρχε ένα όνομα, Αντρέι Πιατόφ. Σε αυτό το EURO, όμως, η κατάσταση αυτή δεν ισχύει. Η διάδοχη κατάσταση, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, έχει φέρει στην εστία της εθνικής τον ταλαντούχο τερματοφύλακα της Ντιναμό Κιέβου. Και ο «διάδοχος» τα πηγαίνει περίφημα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, καλύτερα και από τον «προκάτοχο».

Η στατιστική του είναι η πιο «γεμάτη» από τους 8 τερματοφύλακες των προημιτελικών. Μπορεί να μην έχει καταφέρει να κρατήσει την εστία του ανέπαφη, όμως είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του. Αυτό φανερώνεται από τις 13 επεμβάσεις και τις 19 (!) επιτυχημένες εξόδους του. Το ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεων του βρίσκεται στο 71%. Η καλύτερη στιγμή του είναι, μέχρι στιγμής, η καθοριστική και, ταυτόχρονα, εντυπωσιακή επέμβαση που κάνει στο σουτ του Κουλουσέφσκι στο ματς με τους Σουηδούς.

Οι αριθμοί του Μπούστσαν είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθούν κι άλλο καθώς ακολουθεί το ματς με τους φιλόδοξους Άγγλους, που μετά από καιρό, θεωρούνται εκ τον φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η ομάδα του μεγάλου Αντρέι Σεβτσένκο θέλει να χαλάσει το πάρτι και το τρόπαιο να μην «γυρίσει σπίτι». Για να το καταφέρει, αυτό, όμως, θα πρέπει να δει τον 27χρονο γκολκίπερ του να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη υπέρβαση της μέχρι τώρα καριέρας του.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΙΚΦΟΡΝΤ: «Λιοντάρι» με τα όλα του

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ είναι, μέχρι σήμερα, ο καλύτερος τερματοφύλακας του EURO. Έχει πραγματοποιήσει καταπληκτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα την τελευταία του, χρονικά, κόντρα στη Γερμανία. Είναι γεγονός πως λίγοι περίμεναν τέτοια απόδοση από τον 27χρονο γκολκίπερ, κυρίως λόγο της μέτριας χρονιάς που πραγματοποίησε με την Έβερτον του Κάρλο Αντσελότι. Ειδικά αν δεν τραυματίζονταν Πόουπ και Χέντερσον, μόνο σίγουρη δεν ήταν η παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα του Σάουθγκεϊτ.

Η ιστορία, όμως, γράφεται από τους παρόντες και ο Πίκφορντ στη φετινή διοργάνωση έχει δηλώσει για τα καλά «παρών». Από την πλευρά των αριθμών, η μεγαλύτερη επαλήθευση του γεγονότος αυτού, είναι οι 4 ανέπαφες εστίες σε 4 παιχνίδια, επίδοση που δεν έχει κανένας άλλος τερματοφύλακας. Η στατιστική γράφει 7 αποκρούσεις εκ των οποίων η μία είναι πιο σημαντική από την άλλη, 22 (!) επιτυχημένες εξόδους, σε έναν τομέα που δεν είναι από τους πιο δυνατούς στο παιχνίδι του και τέλος ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων στο 76%. Η καλύτερη του στιγμή ήταν η ασύλληπτη επέμβαση στο μονοκόμματο του Κάι Χάβερτς στον αγώνα με τους Γερμανούς.

Οι Άγγλοι τραγουδούν «It’s coming home». Και το πιστεύουν περισσότερο από ποτέ. Βλέποντας σε τέτοια κατάσταση τον τερματοφύλακά τους, σε μια θέση άλλωστε που τα «Τρία Λιοντάρια» πόναγαν για πολλά χρόνια, μας έχουν κάνει κι εμάς να το πιστεύουμε. Αν συνεχίσει, λοιπόν, ο Τζόρνταν Πίκφορντ τις υψηλές πτήσεις του, τότε πραγματικά, δεν ξέρω πως το τρόπαιο μπορεί να μην «επιστρέψει σπίτι».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News