ΖΕΡΑΡ ΠΙΚΕ: « Η γεμάτη… βάσανα ζωή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»
Με αφορμή τα σημερινά 35α γενέθλια του Καταλανού κεντρικού αμυντικού της Μπαρτσελόνα ξεδιπλώνουμε το κουβάρι της σχέσης του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τόσο πριν όσο, στη διάρκεια αλλά και μετά την καριέρα του στην αγγλική ομάδα
Μπορεί παππούς του να ήταν ένας … Μπερναμπέου και το ίνδαλμα της νεότητας του ο Φερνάντο Ιέρο όμως ο Ζεράρ Πικέ που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια στη Βαρκελώνη αφενός μεν δεν έχει την παραμικρή άλλη στενή σχέση με την Ρεάλ Μαδρίτης και αφετέρου το ποδοσφαιρικό του γίγνεσθαι-είναι ανήκει μεν κύρια στην Μπαρτσελόνα αλλά και ένα διόλου ευκαταφρόντητο τους κομμάτι, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Και αυτή τη «διαβολική» αγγλική διάσταση της καριέρας του σπουδαίου Καταλανού κεντρικού αμυντικού της ομάδας της Βαρκελώνης θα βάλουμε στο μικροσκόπιο ελέω γενεθλίων του.
Μπάρτσα από τα… γεννοφάσκια αλλά «κόκκινος διάβολος» στα 16
Θα χρειαστεί προηγούμενα να ξεκινήσουμε από τα… γενοφάσκια του που τον έφεραν από νωρίς στους «μπλαουγκράνα». Βλέπετε μπορεί το επώνυμο της μητέρας του Μονσεράτ Μπερναμπέου που είναι επικεφαλής της μονάδας παθήσεων σπονδυλικής στήλης του Ινστιτούτου Γκούτμαν, να θυμίζει πάνω απ’ όλους τον θρυλικό διοικητικό ηγέτη της «βασίλισσας» της Ευρώπης όμως ο πατέρας της Αμαδόρ Μπερναμπέου, ήταν όχι μόνον μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας αλλά παράλληλα … ευυπόληπτος Καταλανός που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη Μπάρτσα. Της οποίας ήταν μάλιστα, τω καιρώ εκείνω, αντιπρόεδρος.
Λογικό και επόμενο το πρώτο του εγγόνι να ενταχθεί στην οικογένεια του αθλητικού γίγαντα της πρωτεύουσας της Καταλωνίας. Σχεδόν πριν ακόμα εκείνο πρωτοδεί το φως της μέρας. Ο παππού του είχε περάσει απ’ όλες τις διευθυντικές θέσεις της Μπαρτσελόνα. Ήταν ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του συλλόγου στις συνόδους κορυφής της Λίγκα και της UEFA. Ένα από τα σημαντικά γρανάζια για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού που τις επόμενες δεκαετίες επρόκειτο να γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται όχι απλά ισπανικό και ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο μπραντ. Και φυσικά με ενθουσιασμό θεώρησε… χρέος του να εγγράψει τον εγγονό του στον λατρεμένο σύλλογο που εκείνος υπηρετούσε πιστά. Δεν ήταν διόλου εύκολο εκείνα τα χρόνια να γίνει κάτι τέτοιο αλλά όπως είναι κατανοητό τα εμπόδια για τον γιό του δικηγόρου, Ζοάν Πικέ και εγγονό μιάς σημαντικής οικογένειας της Βαρκελώνης ήταν για τον σκοπό αυτό …ανύπαρκτα. Στα 10 του χρόνια το νέο της μέλος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Στο ποδόσφαιρο φυσικά που από μικρό παιδί τον είχε μαγέψει. Και στο οποίο σύντομα, παρά το όχι και τόσο εύκολο ξεκίνημα του δόθηκε η δυνατότητα να εμπλουτίσει με τις δεξιότητες του σε μία σπουδαία αθλητική οικογένεια. Ο μικρός Πικέ αποδείχτηκε από νωρίς πολύ καλός. Τα σωματικά του προσόντα συνδυασμένα με μια φυσική (ή πολιτισμική ή και τα δύο) ευστροφία τον ανέδειξαν γρήγορα.
«Σειρά» με Μέσι και Φάμπρεγκας
Οι προπονητές τον προόριζαν για αμυντικό χαφ. Ενταγμένος σε ένα λίαν υγιές περιβάλλον τόσο οικογενειακό όσο και ποδοσφαιρικό εντός της Μασία σύντομα μπήκε στην ομάδα Νέων της Μπάρτσα. όπου επικεφαλής στο τεχνικό επιτελείο ήταν ο αείμνηστος Τίτο Βιλανόβα. Και είχε την τύχη να μεγαλώνει ποδοσφαιρικά πλάι σε δύο άλλα σπουδαία λίαν συντόμως σπουδαία ονόματα του δημοφιλέστερου των σπορ. Τους Λιονέλ Μέσι και Σεσκ Φάμπρεγας. Εκεί ήταν που τον εντόπισαν οι κυνηγοί ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν ο φάκελος του 16χρονου Πικέ έφτασε στο γραφείο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο μοναδικός ενδοιασμός ήταν ότι ο έφηβος Καταλανός επρόκειτο να αφήσει σε τόσο τρυφερή ηλικία την ασφάλεια της οικογένειας και το γνώριμο, σχεδόν φυσικό, περιβάλλον της πανέμορφης πολυπολιτισιμικής Βαρκελώνης για να ξενιτευτεί στο μουντό βιομηχανικό Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ ήταν όμως ένας λίαν ελκυστικός ποδοσφαιρικός προορισμός. Και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να απαλλαγεί από τους όποιους αμφισβητίες που έβαζαν μπροστά του την με εμφανή υπονουόμενα ετικέτα «εγγονός του Αμαδόρ». Συμφώνησε να κάνει το τολμηρό ταξίδι ζωής το καλοκαίρι του 2004 αφού πρώτα τα είπαν αρκετά νωρίτερα με την οικογένεια. Ακόμα και ο πανίσχυρος παππούς Αμαδόρ είχε συναινέσει λέγοντας στον εγγονό μια κουέντα η οποία αποδείχτηκε απόλυτα προφητική: «Μια μέρα θα γυρίσεις».
Το μεγάλο άλμα στην αγγλική μεγαλούπολη και την Γιουνάιτεντ
Έτσι ο ανυπόμονος για αυτό το μεγάλο άλμα Πικέ μετακόμισε στη Βορειοδυτική Αγγλία. Για να γίνει συμπαίκτης των Ρόι Κιν, Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς, Ρουντ Φαν Νιστελρόι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρίο Φέρντιναντ και του επίσης νεοφερμένου Γουέιν Ρούνεϊ. Να βιώσει την εμπειρία τού μέλους της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη, μαζί με τους Galacticos της μισητής στους πατριώτες του Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη φανέλα της οποίας όμως αγωνίστηκε το είδωλό του. Δεν ήταν άλλος από τον εμβληματικό αρχηγό της ισπανικής ομάδας Φερνάντο Ιέρο στον οποίο ήθελε να μοιάσει αγωνιζόμενος είτε στην καρδιά της άμυνας (στόπερ – λίμπερο) είτε ως αμυντικός χαφ. Στη μεσαία γραμμή τον δοκίμασε αρχικά στους «κόκκινους διαβόλους» ο μεγάλος τους Σκωτσέζος τεχνικός που όμως άργησε πολύ να του ξαναδώσει την ευκαιρία, μετά το ντεμπούτο του στο Κάρλινγκ Καπ, τον Οκτώβριο του 2004. Παρόλα αυτά το μεγάλο αγγλικό κλαμπ του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2005, όταν έγινε 18 ετών, και βάσει νόμου μπορούσε να θεωρείται κανονικός επαγγελματίας.
Ο ευτυχής επαναπατρισμός στη Σαραγόσα
Το ξεκίνημα στη Γιουνάιτεντ ήταν όμως δύσκολο καθώς η πραγματικότητα στο πρωτάθλημα των Β’ ομάδων στην Αγγλία απείχε παρασάγγας από όσα γνώριζε ο νεαρός από το ισπανικό. Δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στη νέα για εκείνον ποδοσφαιρική πραγματικότητα και το κλαμπ του Μάντσεστερ έκρινε σκόπιμο να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού στη Σαραγόσα. Ελπίζοντας ότι ο επαναπατρισμός έστω στην Αραγωνία θα τον βοηθήσεινα βρει τα γερά του πατήματα και στη συνέχεια να έχει το ρόλο για τον οποίο τον προόριζε ο τεχνικός της πανίσχυρης αγγλικής ομάδας. Εκεί αγωνίστηκε στη θέση που έμελλε σύντομα να διακριθεί. Ήταν σε 18 παιχνίδια ως βασικός και συνέθεσε ένα απόλυτα επιτυχημένο δίδυμο στην καρδιά της ισπανικής ομάδας με τον Αργεντινό διεθνή Γκάμπριελ Μιλίτο.
Η γκάφα με την Μπόλτον
Έτσι το 2007, όταν 20χρονος πλέον επέστρεψε στο Μάντσεστερ αισιοδοξούσε ότι αυτή τη φορά ήταν για να μείνει και να πετύχει. Όμως στα τέλη Νοεμβρίου του 2007, σε ένα παιχνίδι με τη Μπόλτον, ένα παιδαριώδες λάθος του έδωσε την ευκαιρία στον Νικολά Ανελκά να πετύχει γκολ σε βάρος της ομάδας του που γνώρισε απροσδόκητη ήττα 1-0. Ήταν ένα τρανό πισωγύρισμα.
Το δεύτερο, μετά από ένα λιγότερο γνωστό περιστατικό στα αποδυτήρια της ομάδας, όταν ο Ρόι Κιν λίγο έλειψε να τον… κατασπαράξει. Ο σερ Άλεξ έδινε οδηγίες, όλη η ομάδα προσηλωμένη στα λεγόμενα του υπέρτατου Σκωτσέζου τεχνικού όταν την απόλυτη σιωπή έσπασε ο χτύπος του κινητού τηλεφώνου του Πικέ! Ο Ιρλανδός κάπτεν της Γιουνάιτεντ, αφού πρώτα έριξε μια ματιά στον προπονητή πλησίασε τον νεαρό Καταλανό και τον… περιέλουσε λεκτικά ενώπιον των συμπαικτών τους και του σιωπηλού στρατηγού της ομάδας που άφησε τον λοχία να κάνει κουμάντο στο πειθαρχικό εκείνο ζήτημα. Ήταν από τις πλέον οδυνηρές εμπειρίες για τον Πικέ στην Αγγλία. Ένα τρανό και σκληρό μάθημα για την ιερότητα των αποδυτηρίων μεγάλης ομάδας. Πλέον δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από το να εγκαταλείψει την αγγλική ομάδα που όχι απλά κατάκτησε για πολλοστή φορά τον τίτλο στην Premier League αλλά και τον Μάιο του 2008 σήκωσε και το τρόπαιο του Champions League με νίκη στα πέναλτι επί της συμπατριώτισσας Τσέλσι στα πέναλτι στον τελικό της Μόσχας τον Μάιο του 2008. Ο Πικέ δεν ήταν καν στην 18άδα.
Μια εβδομάδα αργότερα και ενώ οι πανηγυρισμοί των «κόκκινων διαβόλων» δεν είχαν κοπάσει, υπέγραφε το τετραετές συμβόλαιο της επιστροφής του στη Βαρκελώνη και την Μπαρσελόνα κατόπιν εισήγησης του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο οποίος με τη σειρά του είχε ανταποκριθεί θετικά στην υπόδειξη του Τίτο Βιλανόβα. Έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ ενεργοποιήθηκε η ρήτρα επαναγοράς του από την Γιουνάιτεντ.
Η αντίστροφη μέτρηση όμως είχε αρχίσει από εκείνο το ματς με την Μπόλτον το 2007 σύμφωνα και με τον συμπαίκτη του μεγάλη δόξα της Γιουνάιτεντ και νυν τεχνικό της Ντέρμπι Κάουντι Ρούνεϊ που σε συνέντευξη του στους «Sunday Times» τον Μάιο του 2020 είχε δηλώσει :«Σε εκείνο το ματς τελείωσε η καριέρα του στην Γιουνάιτεντ. Ήταν νέος και τον έκαναν ότι ήθελαν. Είμαι σίγουρος ότι εκείνη την στιγμή ο Φέργκιουσον αποφάσισε ότι σωματικά δεν θα μπορέσει να σταθεί στην Premier League».Ο Πικέ μπόρεσε στην ουσιαστικά τριετία της καριέρας του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ να αγωνιστεί σε μόλις 23 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Στην τελευταία του σεζόν (2007-2008) έπαιξε σε 13 ματς, εξαιτίας της παρουσίας των Ρίο Φέρντιναντ και Νεμάνια Βίντιτς στην καρδιά των μετόπισθεν της.
Η άμεση …εκδίκηση στον τελικό του 2009 και η νικηφόρα επιστροφή στο «Ολντ Τράφορντ» το 2019
Όμως αν και ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του ήταν από τους κορυφαίους της νέας του ομάδας κόντρα στην παλιά στον τελικό του Champions League στη Ρώμη στη νίκη 2-0, φρόντισε το 2019 στην επιστροφή του στο Μάντσεστερ αυτή τη φορά ως αντίπαλος της Γιουνάιτεντ για την αναμέτρηση στο «Όλντ Τράφορντ» για ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά του Champions League (που πήραν πανηγυρικά οι Καταλανοί με δύο νίκες) να πλέξει το εγκώμιο της : «Γυρίζω πίσω στο δεύτερο μου σπίτι. Ήμουν εδώ από τα 17 έως τα 21, είχα τις πρώτες μου εμπειρίες ως επαγγελματίας, έπαιζα με τα μεγαλύτερα ονόματα και είχα κάποιες τρελές στιγμές. Άφησα την οικογένειά μου και έζησα μόνος. Έμαθα πολλά και γύρισα άλλος άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Ήταν πάντα η μεγαλύτερη ομάδα στην Αγγλία. Όλα τα μεγάλα κλαμπ περνάνε καλές και κακές στιγμές, αλλά και περιόδους μετάβασης. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Αγγλία και φάνηκε από τους τίτλους που κέρδισαν».
«Λίγο έλειψε να τα κάνω πάνω μου» λόγω της έκρηξης του Ρόι Κιν
Όσο για το επεισόδιο με τον Κιν τόνισε το 2020: «Ήταν από τα πρώτα μου παιχνίδια στο «Ολντ Τράφορντ», ήμουν 18 χρονών και ήμουν τρομερά νευρικός. Καθόμουν δίπλα σε παίκτες όπως ο Νίστελροϊ, ο Γκιγκς, ο Φέρντιναντ… Σκεφτόμουν «κάνε τη δουλειά σου και πέρνα απαρατήρητος». Και αυτό δυστυχώς για εκείνον δεν έγινε μια φορά! Πριν από έναν αγώνα, ήταν δίπλα στον Ιρλανδό κάπτεν αλλά είχε ξεχάσει να κλείσει το τηλέφωνο του. «Όπως καθόμασταν και περιμέναμε τον κόουτς να μας μιλήσει, επικρατούσε νεκρική σιγή στ’ αποδυτήρια. Αλλά ξαφνικά ένα τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει. Ο Ρόι κοιτούσε τριγύρω. Σκ@%@! Ήταν το δικό μου κινητό. Το είχα ξεχάσει στη δόνηση και το είχα αφήσει στην τσέπη του παντελονιού το οποίο είχα κρεμάσει στο σημείο ακριβώς πίσω από τον Ρόι Κιν» ομολόγησε σε συνέντευξη του πριν από δύο χρόνια. Και συνέχισε: «Απόλυτη ησυχία και ο Ρόι Κιν απότομα φούντωσε και ξέφυγε εντελώς! Το άκουσε και έψαχνε σαν τρελός να βρει σε ποιον ανήκει. Άρχισε να φωνάζει, ψάχνοντας τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου.Ο Ρόι δεν ήξερε από που ερχόταν ο ήχος. Κοιτούσε τριγύρω σαν μανιακός! Τα μάτια του είχαν πεταχθεί έξω! Όπως ήταν ο Τζακ Νίκολσον στην γνωστή σκηνή από την ταινία «Η Λάμψη» που τρυπάει την πόρτα! Φώναζε, «ποιανού είναι το κινητό;». Κανείς δεν απάντησε. Ρώτησε και δεύτερη φορά. Πάλι σιγή. Ρώτησε και τρίτη φορά. «Ποιανού είναι το γαμ%@%$@ κινητό;». Απάντησα δειλά με χαμηλή φωνή «δικό μου, συγγνώμη». Και τότε ακολούθησε ένα τρομακτικό ξέσπασμα από τον Ιρλανδό κάπτεν καθώς όπως δήλωσε το…θύμα της έκρηξης : «Ο Ρόι φλίπαρε! Τα ‘χασε! Έκανε σαν τρελός μπροστά σε όλους! Ήταν απίστευτη η αντίδρασή του! Παραλίγο να τα κάνω πάνω μου! Ήταν ένα πολύ καλό μάθημα…».
Η νέα τους συνάντηση στη Γλασκώβη
Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά αρκετά χρόνια μετά. Ο Κιν έκλεισε την καριέρα του στους Σέλτικ και είχε πάει να την παρακολουθήσει ως θεατής σε μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση με Μπαρτσελόνα στο «Πάρκχεντ»: «Τον είδα στο πλάι του γηπέδου, την ώρα που βγαίναμε στον αγωνιστικό χώρο. Χτύπησα με το χέρι μου το κεφάλι γιατί κατάλαβα ότι ακόμα με τρομάζει. Ήμουν 26 χρονών και τα έκανα πάνω μου», περιέγραψε την εμπειρία εκείνη ο μεγάλος Καταλανός αμυντικός που λίαν πρόσφατα έκανε μια ακόμα αποκάλυψη σχετική με την Γιουνάιτεντ. Καλεσμένος του Ισπανού streamer στο twitch, Ibai Llanos μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι πριν από μερικά χρόνια αναφορικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ότι πριν πάει τελικά στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009 «έφτασε πολύ κοντά στο να έρθει στην Μπαρτσελόνα».
Έγινε αυτό που ήθελε η Σακίρα κι έμεινε στη Βαρκελώνη για παραπάνω τίτλους
Και ως φινάλε τα δημοσιεύματα που ήθελαν την… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να θέλει ξανά τον Πικέ, σύμφωνα με αγγλικά Μέσα τα οποία υποστήριξαν ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» σκόπευαν να κάνουν πρόταση 25 εκατομμυρίων ευρώ στους Καταλανούς για τον Ισπανό αμυντικό τον Ιανουάριο του 2015. Καθώς ο τελευταίος με τον Λουίς φαν Χάαλ τότε στον πάγκο της καταλανικής ομάδας βρισκόταν σε αναζήτηση ενός αμυντικού και ο 28χρονος διεθνής στόπερ που με την έλευση του Ζερεμί Ματιέ δεν έχει όσο χρόνο συμμετοχής ανάλογο με τα προηγούμενα χρόνια στους «μπλαουγκράνα» το σκεφτόταν σοβαρά. Πάντως, η ανανέωση της σχέσης των δύο πλευρών δεν προχώρησε ποτέ καθώς σύντροφος και μητέρα των δύο τους παδιών Σακίρα δεν ήθελε να μετακομίσει στην αγγλική μεγαλούπολη. Και ο Πικέ παρέμεινε στην πρώτη μεγάλη του ποδοσφαιρική αγάπη, συνέχιζε μέχρι πρόσφατα να κατακτά τρόπαια με σχεδόν 600 συμμετοχές μέχρι τα 35 του χρόνια και σχεδόν 50 γκολ αλλά αυτή η σχέση ζωής με την Μπάρτσα ίσως φθάσει στο πέρας της το προσεχές καλοκαίρι αν και ο ίδιος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να ολοκληρώσει την καριέα του με φανέλα της. Τονίζοντας όμως ότι αυτό φιλοδοξεί και επιθυμεί να γίνει μόνον ως βασικός… Διαφορετικά ; Ο καιρός θα δείξει. Happy birthday Gerard που λένε και στο Μάντσεστερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται