Παναθηναϊκός: Οι δύο ακατανόητες εμπνεύσεις του Γιοβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς επιθετικό και με τον Αγιούμπ στο δεύτερο ημίχρονο στην Τούμπα, με το Sportday.gr να εξηγεί γιατί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έλαβε αυτές τις δύο αποφάσεις.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς επιθετικό και με τον Αγιούμπ στο δεύτερο ημίχρονο στην Τούμπα, με το Sportday.gr να εξηγεί γιατί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έλαβε αυτές τις δύο αποφάσεις.

H διαιτησία του Λετονού Τρεϊμάνις είναι εν μέρει υπαίτια για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ. Εξίσου συνυπεύθυνος είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τις επιλογές του και με την αδυναμία του να βοηθήσει την ομάδα τστου στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Σέρβος προπονητής προέβη σε κινήσεις που απέδωσαν, με δύο εξ’ αυτών να φαντάζουν ακατανόητες σε όλους. Πρόκειται για την… ανάσυρση του Γιασίν Αγιούμπ από τη… ναφθαλίνη και την απόφαση να αφήσει την ενδεκάδα του χωρίς επιθετικό. Το Sportday.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις

Η ξαφνική εμφάνιση του Αγιούμπ

Η χρησιμοποίηση του Γιασίν Αγιούμπ αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο από τις αποφάσεις που έλαβε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Διότι ο Μαροκινός χαφ δεν υπολογιζόταν καθόλου στο ροτέισον του Σέρβου και φέτος μετρούσε πριν την Τούμπα, μόλις 2 συμμετοχές στη Superleague 2 με 132 λεπτά. Κυρίως, όμως, η εικόνα του Αγιούμπ παραπέμπει σε… παλαίμαχο, παρά σε ενεργό παίκτη. Μία εντύπωση που δικαιώθηκε, αφού όταν πέρασε στο ματς, αν και ξεκούραστος, ούτε έτρεξε, ούτε πίεσε, ούτε μονομαχίες κέρδισε.

Τότε, γιατί ο Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε τον Αγιούμπ; Η εξήγηση είναι απλή, παρότι ακούγεται παράλογη… Ο Σέρβος αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο με τη λογική να παίζει ο κάθε παίκτης στη θέση του. Μετά τον τραυματισμό του Αλεξανδρόπουλου, ο Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε μέσο και ο μόνος διαθέσιμος ήταν ο Αγιούμπ. Οπότε, τον πέρασε ως αλλαγή και δεν προτίμησε να επιστρατεύσει έναν στόπερ, όπως θα έπρατταν οι περισσότεροι συνάδερφοι του.

Φυσικά, οι συνέπειες της απόφασης του Γιοβάνοβιτς έφεραν όλεθρο. Η ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού κατέρρευσε, αφού ο Αγιούμπ περιφερόταν άσκοπα και χωρίς να μαρκάρει, ο Ρούμπεν άδειασε από δυνάμεις και οι μέσοι του ΠΑΟΚ γέμισαν την περιοχή του Μπρινιόλι, με τους αμυντικούς να αδυνατούν να επιτηρούν τους πάντες…

Ο Παλάσιος δεν βγήκε ως «εννιάρι»

Από την έξοδο του Ιωαννίδη στο 68’, μέχρι την είσοδο του Ιωαννίδη στο 80’, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε επί της ουσίας χωρίς επιθετικό. Στη θεωρία, ο Παλάσιος είχε αυτό τον ρόλο, αλλά στην πράξη ο Αργεντινός ουδέποτε κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Λόγω κόπωσης από την ένταση που αγωνίστηκε στην προηγούμενη διάρκεια, καθώς και επειδή δεν γνωρίζει τόσο καλά τις απαιτήσεις της θέσης.

Ο Γιοβάνοβιτς σκέφτηκε ότι ο Παλάσιος είχε την ταχυδύναμη να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που θα άφηναν οι στόπερ του ΠΑΟΚ ανεβαίνοντας στο γήπεδο. Μία σκέψη που δεν ευοδώθηκε, αφού ο Τούκου ήταν κουρασμένος και δεν άντεξε να πιέσει και να κλέψει μπάλες, για να βγει ούτε στην κόντρα. Επιπλέον, δεν υπήρχαν μέσοι να τον τροφοδοτήσουν, ώστε ο 30χρονος επιθετικός να βρεθεί σε θέση βολής. Υπό άλλες προϋποθέσεις, ίσως ο Παλάσιος να βοηθήσει στην κορυφή της επίθεσης, αλλά στην Τούμπα δεν τα κατάφερε.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πέρασε στο παιχνίδι ο ξεκούραστος Καρλίτος, ο Παναθηναϊκός έκανε αισθητή την παρουσία του. Όχι με κάτι εξεζητημένο, αλλά και πάλι, οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ θυμήθηκαν ότι έχουν κάποιον να μαρκάρουν. Ο Ισπανός έπρεπε να ήταν η επιλογή του Γιοβάνοβιτς, όταν ο προπονητής έκρινε πως ο Ιωαννίδης πρέπει να βγει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News