Super League: Οι ομάδες και η... αναζήτηση 1,9 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο Κώστας Κοφινάς γράφει για τα χρήματα που αναμένουν από την Ευρώπη και δεν έρχονται, όσα δεν λαμβάνουν από το Στοίχημα και τα οικονομικά δεδομένα για τις ομάδες της Super League

Ο Κώστας Κοφινάς γράφει για τα χρήματα  που αναμένουν από την Ευρώπη και δεν έρχονται, όσα δεν λαμβάνουν από το Στοίχημα και τα οικονομικά δεδομένα για τις ομάδες της Super League.

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη. Φυσικά αυτό θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και καλό είναι να δούμε κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του συνεταιρισμού. Διότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Αλλωστε, όταν η κουβέντα …ακουμπά οικονομικά θέματα, όλοι εμφανίζονται αφοσιωμένοι! 

«Θέμα καταβολής ποσών ενίσχυσης εκ του προγράμματος UEFA Solidarity», λέει η ανακοίνωση. Περί τίνος, όμως, πρόκειται; Τι συμβαίνει και πόσα είναι να δοθούν στις ομάδες;  

Τι είναι το UEFA Solidarity

Όπως ρώτησε και έμαθε η Sportday.gr, το UEFA Solidarity είναι ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τις ομάδες της μεγάλης Λίγκας. Όχι όμως όλες. Χρήματα παίρνουν ή έχουν λαμβάνειν, όσες ήταν πέρυσι στη Σούπερ Λίγκα και δεν μετείχαν όμως σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δηλαδή, περιμένουν χρήματα 11 ΠΑΕ, με τη Λάρισα μέσα και όχι τον Ιωνικό. Εκτός είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Το ποσό έρχεται από έναν συγκεκριμένο κουμπαρά και μοιράζεται ισόποσα. Εν προκειμένω, φτάνει τις 400.000 ευρώ για κάθε ομάδα. Και κάπου εδώ είναι το ζουμί: υπό κανονικές συνθήκες, οι ΠΑΕ θα έπρεπε να είχαν πάρει τα χρήματα από τον περασμένο Οκτώβριο, το πολύ τον Νοέμβριο. Δηλαδή, δίνονται συνήθως το φθινόπωρο, σχεδόν στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν. Και πού έχουν κολλήσει;

Σύμφωνα με όσα συζητούν οι άνθρωποι της Λίγκας και γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που δεν έχει εισπράξει αυτό το ποσό. Προσοχή: μπορεί να υπάρχει κι άλλη ή άλλες, σίγουρα ελάχιστες, οπότε δεν μπορεί να είναι κάποιος κατηγορηματικός. Ψιθυρίζεται στα ενδότερα, όμως, πως ένεκα της κατάστασης που υπάρχει και της δυσφορίας από την ΟΥΕΦΑ για όσα (δεν) γίνονται στα μέρη μας, με όσα ζητήθηκαν και δεν εφαρμόζονται, ίσως υφίσταται αυτή η δυστοκία στην εκταμίευση του ποσού. 

Η ενίσχυση των ομάδων βάσει των ΚΥΑ

Εχουμε, ωστόσο, ένα δεύτερο ζήτημα: «Θέμα καταβολής ποσών ενίσχυσης βάσει των ΚΥΑ για την ενίσχυση του αθλητισμού εκ των προσόδων από τον παρακρατούμενο φόρο παικτών εκ τυχερών παιγνίων», είναι ένα άλλο που γνωστοποιήθηκε από τη Λίγκα εν όψει του διοικητικού συμβουλίου. 

Ας θυμίσουμε εδώ ότι τον Μάρτιο του ’21, είχε δοθεί 1,5 εκατ. ευρώ σε κάθε ομάδα. Αλλά υπήρχε η ένδειξη «προκαταβολή» και αυτή η λέξη μοιάζει με ένα κλειδί που δεν γνωρίζει κανείς πώς θα… κινηθεί! Δηλαδή, κλειδώνει ή ξεκλειδώνει;

Τονίζεται αρμοδίως πως αυτή τη στιγμή είναι όλα «παγωμένα», στο μπάσκετ ενημερώθηκαν οι ΚΑΕ πως χρήματα γιοκ, και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ενδείξεις που δεν κάνουν πολλούς να πετούν τη σκούφια τους από χαρά. Μιλάμε για συνολικό ποσό που αγγίζει τα 22,5 εκατ. ευρώ και κανονικά αναμένουν να το μοιραστούν οι ομάδες.

Αν σε αυτό το περίπου 1,5 εκατ. προστεθούν και οι 400.000 ευρώ από την UEFA, το σύνολο είναι 1,9 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, τα έσοδα που έχουν υπολογισμένα είναι κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ. Οι «μικροί» κυρίως. 

Αντιληπτό συνεπώς το πρόβλημα για τις ΠΑΕ. Θα λείψουν πολλά χρήματα. Ο προϋπολογισμός των ομάδων μπορεί να μειωθεί. Και οδεύουμε προς τα play-off με οικονομικά ζητήματα ανοιχτά για τους περισσότερους. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News