ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο τελικός Κυπέλλου που άνοιξε και κόντεψε να… κλείσει το ΟΑΚΑ για τις ελληνικές ομάδες

Το sportday θυμάται το πρώτο ντέρμπι «Δικεφάλων» στο Ολυμπιακό Στάδιο, το 1983, που ήταν και η πρώτη αναμέτρηση ελληνικών ομάδων στο νεόδμητο – εκείνη την εποχή – ΟΑΚΑ. Λίγο έλειψε να είναι και το τελευταίο…

Το sportday θυμάται το πρώτο ντέρμπι «Δικεφάλων» στο Ολυμπιακό Στάδιο, το 1983, που ήταν και η πρώτη αναμέτρηση ελληνικών ομάδων στο νεόδμητο – εκείνη την εποχή – ΟΑΚΑ. Λίγο έλειψε να είναι και το τελευταίο… 

Tην  παρθενική αλλά και … μαύρη  αναμέτρηση εκεί των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ φέρνει στις μνήμες η σημερινή μόλις 6η στην ιστορία του  Κυπέλλου Ελλάδας μονομαχία των «δικεφάλων» στο ΟΑΚΑ. Σε ένα ματς που πριν καν ξεκινήσει αντί για γιορτή μετατράπηκε σε εμπόλεμη σύρραξη, πριν και κατά τη διάρκεια του τελικού.

Ήταν 29 Ιουνίου 1983 όταν οι δύο μεγάλες ομάδες με τις ρίζες από την Πόλη  για πρώτη από τις 29 μέχρι σήμερα  αναμετρήσεις τους στο θεσμό  του Κυπέλλου κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στο μεγαλύτερο  γήπεδο της χώρας. Το νεόδμητο «Σπύρος Λούης» που κάτι από λιγότερο από ένα χρόνο πριν  (καλοκαίρι του 1982) είχε ανοίξει για  παρθενική φορά τις πύλες του για να φιλοξενήσει  το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου (στο οποίο η Άννα Βερούλη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και η Σοφία Σακοράφα το χάλκινο). Παρά τις εξαγγελίες του  Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  Κίμωνα Κουλούρη, πως το στάδιο θα φιλοξενούσε αποκλειστικά παιχνίδια του  βασιλιά των ολυμπιακών αθλημάτων και όχι ποδοσφαιρικά ματς, το δημοφιλέστερο των σπορ κατάφερε να  …μπει εν τέλει στο νέο αθλητικό καμάρι της Ελλάδας όχι πολύ καιρό μετά.

Τα τρία πρώτα… ποδοσφαιρικά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας  Ολυμπιακός του Αλκέτα Παναγούλια υποδέχθηκε την Έστερ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και επικράτησε 2-0, με τα γκολ των Αναστόπουλου (10’) και Κοκολάκη (47’). Η ήττα των «ερυθρολεύκων» στη Σουηδία με 1-0  τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν στη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση  και λίγο καιρό  μετά (3 Νοεμβρίου  1982) υποδέχθηκαν παρουσία 75.263  θεατών το Αμβούργο. Όμως η ομάδα του Ερνστ Χάπελ που είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς στο γερμανικό λιμάνι  θριάμβευσε 4-0 στο δρόμο για την …επιστροφή της στο ίδιο γήπεδο  έξι μήνες μετά (25 Μαΐου  1983) για την κατάκτηση του  σημαντικότερου ευρωπαϊκού διασυλλογικού τροπαίου για πρώτη και μοναδική φορά στην Ιστορία του θεσμού . Σχεδόν ένα μήνα μετά τον Ολυμπιακό ήταν η σειρά της εθνικής ομάδας να φιλοξενηθεί εκεί. Ήταν 1η Δεκεμβρίου 1982 όταν γνώρισε σε φιλική αναμέτρηση με την Ελβετία την ήττα 1-3. Η αρχή είχε γίνει και έτσι οι πολιτικές και αθλητικές αρχές  άναψαν το «πράσινο φως» για  υποδεχθεί το  αθλητικό αυτό στολίδι της Αττικής  γης για πρώτη φορά ματς με αντιπάλους μόνον εκπροσώπους του ποδοσφαίρου της χώρας μας. Κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά το κορυφαίο  παιχνίδι της χρονιάς στην Ευρώπη ΑΕΚ και ΠΑΟΚ  είχαν την τιμή να γίνουν με  οι δύο πρώτοι μονομάχοι από την Ελλάδα που θα έλυναν τις διαφορές στο σπουδαίο αυτό γήπεδο με δέλεαρ το τρόπαιο για τον Κυπελλούχο της πατρίδας μας.

Το εξαιρετικό προπολεμικό παράδειγμα που δυστυχώς…

Ήταν η 3η  ανάλογη μονομαχία μετά τους τελικούς του 1939 και του 1978. Αμφότερα τα παιχνίδια είχαν νικήτρια την Ένωση Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν και ο ΠΑΟΚ στην παρθενική του παρουσία σε τελικό  είχε προηγηθεί με τον Ιωαννίδη στο 31′ τα τέρματα  των Χατζησταυρίδη (43′) και Μανέττα (73′) έδωσαν τη νίκη  2-1 στους «Αθηναίους»  ενώ αξίζει εδώ η αναφορά στον Τύπο  της εποχής που είχε επισημάνει: «Όταν ο διαιτητής κ. Χατζόπουλος εσήμανε την λήξιν του παιχνιδιού, οι ηττημένοι έσπευσαν να συγχαρούν ειλικρινώς τους νικητάς, οι οποίοι συγκεκινημένοι τους… φιλούσαν». Και : «Θεαταί που είδαν τον ήρωα του αγώνος Σωτηριάδην να καταφιλή τον Ρίμπαν και τον Βατίκην να αγκαλιάζη τον Γάσπαρη, εδιπλασίασαν τα χειροκροτήματά των εμπρός εις την υπέροχη αυτήν εκδήλωσιν της αθλητικής αλληλεγγύης και αδελφωσύνης». Η 2η τελική πράξη παίχθηκε στις 4 Ιουνίου 1978 στο Στάδιο Καραϊσκάκη με την μεν ΑΕΚ  να είχε σημειώσει στο δρόμο προς το μεγάλο ραντεβού των «δικεφάλων» 19 γκολ σε  μόλις πέντε ματς  ενώ ο  αντίπαλος της μόλις δύο λιγότερο. Αμφότεροι οι φιναλίστ μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να αποκλείσουν στους ημιτελικούς διαχρονικούς ανταγωνιστές τους. Η  Ένωση σάρωσε 6-1 τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ 1-0 στην παράταση τον συμπολίτη Άρη. Ύστερα από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο το ματς  κρίθηκε στο 2ο με γκολ των Ντούσαν Μπάγεβιτς (50′) και του Θωμά Μαύρου (80′).

 


Η 3η όμως μονομαχία των δύο ομάδων σε τελικό ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς  καθώς αρκετές ώρες  πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του αείμνηστου διαιτητή  Αντώνη Βασσάρα άρχισαν τα παρατράγουδα  με πρωτοστατούντες οπαδούς του ΠΑΟΚ  κατά την πορεία τους προς το γήπεδο. Και συνεχίστηκαν με ταραχές ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο ομάδων.

«Από νωρίς συμπαγής μάζα οπαδών του ΠΑΟΚ έκανε θρύψαλα τζαμαρίες και παρμπρίζ αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία και Καλογρέζα. Μετά, όταν έφτασαν στο βοηθητικό στάδιο έκαναν μεγάλες ζημιές και συγχρόνως αισχρές χειρονομίες στις αθλήτριες που γυμνάζονταν εκεί. Μέσα στο στάδιο ξήλωσαν καθίσματα προ του αγώνα και έσπασαν τον ένα πάγκο των αναπληρωματικών» έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα  «Αθλητική Ηχώ». Ο διευθυντής σταδίου Β. Σαβράμης προσπάθησε να ματαιώσει τη διεξαγωγή του αγώνα  κάτι που δεν έγινε χάρη και στην παρέμβαση των  δύο αρχηγούς των  φιναλίστ.

Με τον «μεγαλέξανδρο Γιώργο Κούδα» και τον Βαγγέλη Βλάχο να απευθυνθούν  χρησιμοποιώντας  μικρόφωνα έκκληση  προς τους οπαδούς ζητώντας… ειρήνη. «Φίλαθλοι, σεβαστείτε την ελληνική φυλή και διαφυλάξτε το Στάδιο» είπε ο αγωνιστικός ηγέτης του «Δικεφάλου του Βορρά»  που πήρε πρώτος το μικρόφωνο  ενώ στη συνέχεια ο  αρχηγός της Ένωσης πρόσθεσε : « Αποδείξτε το φίλαθλο πνεύμα που σας διακρίνει και σεβαστείτε το Στάδιο που ανήκει σε όλους μας».

Τη σφραγίδα του Θωμά Μαύρου είχε ο θρίαμβος της Ένωσης

Το παιχνίδι με αυτά και μ’ εκείνα τελικά ξεκίνησε και ο ΠΑΟΚ του Γερμανού Χάινζ Χέερ  που στο δρόμο προς τον  τελικό απέκλεισε διαδοχικά τους  Αναγέννηση Καρδίτσας (7-0), Αλμωπό Αριδαίας (0-3 εκτός), Βύζαντα Μεγάρων (1-3 εκτός) Εθνικό Αλεξανδρούπολης (0-2, 4-0), Παναργειακό (0-1, 2-0) και Ρόδο (2-0, 0-1) είχε την υπεροχή όμως η ΆΕΚ  στον πάγκο της οποίας ήταν από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς (είχε διαδεχθεί τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι) με τη σειρά της κατάφερε να  ξεπεράσει τα εμπόδια των  Κιλκισιακού (2-1 εκτός) , Πανσερραϊκού (4-2 εντός),  Ηρόδοτου (3-1 εντός και 6-0 εκτός με τον Θωμά Μαύρο να πετυχαίνει πέντε γκολ) Ολυμπιακού (2-1 κα 1-0 με τον μεγάλο της σκόρερ να στέλνει σ’ όλες τις περιπτώσεις την μπάλα στα δίκτυα των Πειραιωτών) και Ηρακλή (ήττα 3-1 στο Καυτατζόγλειο και νίκη 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια)  έχοντας την υποστήριξη περισσότερων από 50.000 φίλων της άνοιξε το σκορ στο 27’. Με «δράστη» εκ νέου τον διεθνή Έλληνα επιθετικό της που αξιοποίησε την  κεφαλιά πάσα του Μανώλη  Κώττη για να   νικήσει τον Μλάντεν Φορτούλα. Οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να αντιδράσουν  με τα αίματα να ανάβουν εκ νέου στο 38’ όταν ο διεθνής ρέφερι καταλόγισε οφσάιντ σε βάρος του  Γιώργου Κωστίκου που μόλις είχε σκοράρει.

Οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκαν την αμφισβητούμενη εκείνη ετυμηγορία του άρχοντα του αγώνα ο οποίος είχε επόπτες τους  Κουναλάκη και Γερμανάκο,  με οργή και νέους βανδαλισμούς  ξεσπώστας αυτή τη φορά στα καθίσματα του γηπέδου.  

Στον αγωνιστικό χώρο το παιχνίδι συνεχίστηκε ενώ στα μάτριξ υπήρχαν συνεχώς μηνύματα -εκκλήσεις για ηρεμία. Ήρωας για την ΑΕΚ ήταν ο γκολκίπερ Χρήστος Αρβανίτης  που πραγματοποίησε σειρά από  σπουδαίες επεμβάσεις πριν στο 80’ σε αντεπίθεση ο  αρχηγός της ΑΕΚ  με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια  κάνει ακλόνητες τις βάσεις της νίκης και της κατάκτησης του πρώτου τροπαίου της μετά το νταμπλ του 1978.

 «Είναι μια μεγάλη στιγμή, δεν μπορώ να την περιγράψω. Εύχομαι  κι άλλοι νέοι ποδοσφαιριστές  να τύχουν μια τέτοια τιμή όπως έγινε σήμερα με εμένα. Πιστεύω ότι του χρόνου θα πάμε ακόμα καλύτερα, υπάρχουν πάρα πολύ καλοί παίκτες και πιστεύω ότι θα δώσουμε κι άλλες χαρές στους φιλάθλους μας» είπε αμέσως μετά το τέλος του ματς ο σκόρερ του 2ου τέρματος της νικήτριας πριν πάει στις εξέδρες για να παραλάβει το τρόπαιο γράφοντας ιστορία καθώς στα 21 του χρόνια έγινε ο νεότερος που γνώρισε ανάλογη εμπειρία.

«Ήταν το πιο άδικο αποτέλεσμα από τους 25 τελικούς που έχω παρακολουθήσει. Εμείς είχαμε τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μας κυρίευσε νευρικότητα. Συγχαίρω πάντως την ΑΕΚ. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Ήλπιζα ότι θα φύγω με έναν τίτλο από τον ΠΑΟΚ. Δεν το καταφέραμε όμως και είναι απογοητευμένος» δήλωσε απογοητευμένος  ο τεχνικός του ΠΑΟΚ  ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέηθηκε και ο Κούδας σύμφωνα με τον οποίο:«Παίξαμε πολύ καλά. Από την πλευρά μας νομίζω ότι προσπαθήσαμε και δώσαμε στον κόσμο το θέαμα που περίμενε. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε τις δύο από τις πολύ λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε και κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος. Λυπάμαι γιατί δεν μπόρεσα να πανηγυρίσω τώρα, στο τέλος της καριέρα μου έναν τίτλο».

Ποιός πλήρωσε τα σπασμένα

Η καταστροφή  εκατοντάδων καθισμάτων  τα οποία εκτοκεύτηκαν στον αγωνιστικό χώρο από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ, όπως και του ενός εκ των δύο πάγκων, είχε κάνει έξαλλο τον Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος ξεκίνησε τότε μια κόντρα με τον  πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Γιώργο Παντελάκη για το ύψος του κόστους των ζημιών ενώ απειλούσε ότι δε θα δινόταν ποτέ ξανά έγκριση για να αγωνιστούν ελληνικές ομάδες στο ΟΑΚΑ.

Τελικά, μετά από 13 τραυματισμούς, 40 συλλήψεις, ζημιές τουλάχιστον  3.000.000 δραχμές (τις οποίες κλήθηκαν να πληρώσουν οι δύο εμπλεκόμενες ΠΑΕ), μπλοκαρισμένα έσοδα από τις εισπράξεις του αγώνα για να πληρωθούν τα σπασμένα και άλλα πολλά, ιδιαιτέρως… ελληνικά ο τελικός  παρουσία 72.240 θεατών πέρασε στην Ιστορία.

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65′ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (65′ Pάντoνιτ), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φορτούλα , Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75′ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News