Παρί Σεν Ζερμέν: Κατεβάζει ρολά...

Το Champions League επιστρέφει και η Παρί Σεν Ζερμέν ξέρει πως κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θα δοκιμαστεί η αμυντική συνοχή της. Στην Ligue 1, πάντως, εμφανίζεται βελτιωμένη.

Με το ματς κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League να περιμένει στη… γωνία, η Παρί Σεν Ζερμέν ξέρει πως η βελτιωμένη άμυνά της θα περάσει από μια μεγάλη δοκιμασία. Στο εσωτερικό της, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία.

Από την αρχή της σεζόν μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου, η Παρί Σεν Ζερμέν έδειχνε μια ομάδα ευάλωτη. Οι αντίπαλοί της δεν χρειάζονταν πολλές ευκαιρίες για να της βάλουν γκολ. «Κοβόταν» στα δύο και τότε δεν μπορούσε να σταματήσει το τρανζίσιον.

Οι καινούριοι, όπως ο Ασράφ Χακίμι, ο Νούνο Μέντες κι ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ, δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν και οι παλιοί, όπως ο Μαρκίνιος, ο Πρεσνέλ Κιμπεμπέ και ο Ιντρίσα Γκανά Γκέιγ, ένιωθαν πως έβλεπαν το…έργο των προηγουμένων χρόνων.

Με την είσοδο του νέου χρόνου, όμως, η Παρί Σεν Ζερμέν εμφανίζεται βελτιωμένη στα αμυντικά της καθήκοντα. Η εικόνα της και οι αριθμοί δείχνουν πως έχει αποκτήσει καλύτερη ισορροπία. Βέβαια, το τεστ θα είναι το πρώτο ματς των «16» του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (15/2).

Η Παρί Σεν Ζερμέν μετράει στα πέντε σερί ματς εντός έδρας χωρίς να δεχθεί γκολ – κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2016. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως οι παίκτες του Μαουρίσιο Ποτσετίνο στα πρώτα επτά παιχνίδια τους στη διάρκεια του 2022 έχουν δεχθεί μόνο δύο γκολ. Σε πέντε ματς κράτησαν το μηδέν. «Οι ομάδες που κατακτούν τα μεγάλα τρόπαια βασίζονται στην αμυντική τους σταθερότητα», ανέφερε ο Αργεντινός τεχνικός.

Τί έχει αλλάξει

Εδώ και 13 μήνες για πολλούς και διάφορους λόγους, ένα από τα προβλήματα της Παρί Σεν Ζερμέν που την έκανε ευάλωτη ήταν η αδράνειά της όταν έχανε την μπάλα. Δεν πίεζαν οι παίκτες της. Μέσα στον Ιανουάριο αυτή είναι μια από τις αλλαγές που παρατηρούνται. Η Παρί Σεν Ζερμέν πιέζει πιο αποτελεσματικά και πιο ψηλά σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. «Είναι αποτέλεσμα δουλειάς», λένε από τα αποδυτήρια. Μέσα στον Ιανουάριο, ο Ποτσετίνο δούλεψε συγκεκριμένες καταστάσεις. Η πρόκληση είναι να αποκτήσουν σταθερότητα.

Άλλες φάσεις του παιχνιδιού πως δείχνει πως ο «Πότσε» εκμεταλλεύτηκε τον Ιανουάριο για να κάνει ό,τι δεν είχε χρόνο (ή και τους παίκτες λόγω προγράμματος) το προηγούμενο διάστημα, είναι και οι καλύτερες αντιδράσεις στις σέντρες στο δεύτερο δοκάρια, αλλά και η αντιμετώπιση της «δεύτερης μπάλας».

Έπειτα, είναι και η ατομική βελτίωση. Ο Κιμπεμπέ έχει ανεβάσει το επίπεδο της απόδοσής του, το ότι ο Μάρκο Βεράτι είναι πλέον υγιής έχει βοηθήσει, ενώ και στα πλάγια με τον καιρό έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον ο Χακίμι κι ο Μέντες.

Οι αριθμοί

Από την αρχή της σεζόν ως το τέλος Δεκεμβρίου, η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε 27 ματς. Ανά παιχνίδι είχε: ένα γκολ κατά, 12,4 τελικές εναντίον, 4,2 τελικές στην εστία εναντίον, παραχωρούσε 1,6 μεγάλες ευκαιρίες και επέτρεπε 11,7 σέντρες. Οι ίδιες κατηγορίες έπειτα από επτά παιχνίδια μέσα στο 2022 διαμορφώνονται ως εξής: 0,3 γκολ κατά, εννιά τελικές εναντίον, 3,1 τελικές εντός εστίας εναντίον, παραχωρεί 0,4 μεγάλες ευκαιρίες και επιτρέπει επτά σέντρες.

Η Παρί Σεν Ζερμέν στα πρώτα ματς του χρόνου κατέβασε ρολά. Τώρα, όμως καλείται να δείξει πως μπορεί να συνεχίσει έτσι.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News