Δημήτρης Μελισσανίδης-Ντέμης Νικολαϊδης: Παράλληλες πορείες που τέμνονται στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε πρωτοφανές τέλμα. Υπήρξαν και άλλες χρονιές που το αγωνιστικό σκέλος δεν πήγαινε καλά, αλλά υπήρχαν συνθήκες που έδειχναν την αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ.

Τώρα, που στο τέλος της διαδρομής δεν υπάρχει απλά φως, αλλά ολόκληρος φάρος που συνιστά η είσοδος στην «OPAP Arena – Αγιά Σοφιά», φαίνεται πως το καράβι έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Ισως ακριβώς επειδή είναι τεράστιο το διακύβευμα της επιστροφής στο σπίτι, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποτυχίες των τελευταίων ετών, κάνουν το επόμενο βήμα εξαιρετικά δύσκολο.

Τις τελευταίες ημέρες εντός της «κιτρινόμαυρης» κοινωνίας κυριαρχούν σταθερά πλέον τρία ονόματα: του Δημήτρη Μελισσανίδη, που προφανώς είναι εκείνος που θα χαράξει την πορεία για το μέλλον της ΑΕΚ, του Φερνάντο Σάντος (ή κάποιου σαν τον Σάντος) που εμφανίζεται ως η επιλογή που θα λύσει τον προπονητικό γρίφο της Ενωσης και του Ντέμη Νικολαϊδη. Αν και ουδείς επιβεβαιώνει ή αναφέρεται στο παραμικρό, είναι δεδομένο πως ολοένα και περισσότεροι βλέπουν με θετικό τρόπο την προοπτική επιστροφής του Ντέμη στα κοινά της ΑΕΚ.

Θα μπορούσε, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι καταφατική. Οι σχέσεις του Μελισσανίδη με τον Νικολαϊδη είναι σε καλό επίπεδο και αποτελεί κοινό μυστικό, πως τα τελευταία χρόνια συζητούν συχνά πυκνά για θέματα που άπτονται της πορείας της ΑΕΚ. Αλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέψει, πως πρόκειται για δύο άνδρες που μπορεί να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά τέμνονται συχνά για τον ίδιο σκοπό, που είναι η ΑΕΚ.

Μεταξύ δύο πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων είναι αναμενόμενο, πως στο πέρασμα των ετών υπήρξαν διάφορες διακυμάνσεις στη σχέση τους. Ωστόσο, ακόμα και σε περιόδους που εμφανίστηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές για το μέλλον της ΑΕΚ, αυτό που παρέμενε ζωντανό ήταν ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα τους. Γιατί πέρα από όσα λένε οι γύρω, στο τέλος μετρά περισσότερο από κάθε τι άλλο πως μπορούν να συνεννοηθούν οι δύο τους. Μια σχέση ζωής, με φόντο την ΑΕΚ και με σημαντικούς σταθμούς.

Το τραπέζι στην Αλεξανδρούπολη

Η ιστορία της σχέσης του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Ντέμη Νικολαϊδη μόνο φρέσκια δεν είναι. Για την ακρίβεια, οι ρίζες της μας μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω. Τότε που ο Μελισσανίδης οδηγούσε την ΑΕΚ διοικητικά στη χρυσή εποχή της, με την κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων και μια ομάδα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Την ίδια εποχή, ένας έφηβος με την αφίσα του Μαύρου στο δωμάτιο του, είχε επιστρέψει στη γενέτειρα του, Αλεξανδρούπολη και άνοιγε τα ποδοσφαιρικά φτερά του.

Το όνομα του Ντέμη Νικολαϊδη είχε αρχίσει ήδη να ηχεί στους ποδοσφαιρικούς κύκλους. Πολλοί σκάουτερ ομάδων είχαν σπεύσει να δουν το παιδί θαύμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που έβαζε τα γκολ σαν…στραγάλια και έκανε θραύση. Απαντες κατανόησαν άμεσα, πως πέρα από φοβερό ταλέντο, ήταν και μια ειδική περίπτωση. Δεν είχε απλά όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, ζούσε με το όνειρο να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του ΑΕΚ.

Η πρώτη προσπάθεια συνέβη στο μακρινό 1992. Η παρουσία της ΑΕΚ στην Ξάνθη για παιχνίδι με την τοπική ομάδα, ξεσήκωνε παραδοσιακά την τεράστια δυναμική του κόσμου τους στις γύρω περιοχές. Σε βραδιά χορού του συνδέσμου της Αλεξανδρούπολης, ο Ντέμης βρέθηκε και συστήθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Το πρώτο βήμα είχε γίνει, αλλά ο Εθνικός δεν ήταν διατεθειμένος να πουλήσει φτηνά. Τα χρόνια πέρασαν, ο Ντέμης έκανε το όνειρο πραγματικότητα το 1996. Είχε μεσολαβήσει ο Απόλλων και στη διοίκηση της ΑΕΚ βρισκόταν ο Τροχανάς.

Η τεράστια στιγμή της ΑΕΚ

Η πρώτη κοινή παρουσία Μελισσανίδη-Νικολαϊδη στην ΑΕΚ συνέβη στη σεζόν 1998-99. Η Enic που είχε αποκτήσει στο μεταξύ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τον Τροχανά, στράφηκε στον νυν μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην προσπάθεια ανασύνταξης της ομάδας. Με τον Μελισσανίδη στο τιμόνι διοικητικά και τον Νικολαϊδη μπροστάρη αγωνιστικά, η ΑΕΚ κέρδισε την έξοδο στο Champions League και είχε σημαντικές στιγμές. Ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμα εκείνης της περιόδου, ήταν πως η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο.

Με τον Μελισσανίδη εμπνευστή και τον Νικολαϊδη αρχηγό και πρώτο που φόρεσε τη μυθική φανέλα με το στόχο, η ΑΕΚ έκανε το ταξίδι ειρήνης στο εμπόλεμο Βελιγράδι, για μια φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν. Η ΑΕΚ πραγματοποίησε μια πρωτοβουλία που αποτελεί παράσημο τιμής για όσους συμμετείχαν και υπήρξε απόλυτη σύμπνοια σε αυτήν τη διαδικασία. «Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε την πρωτοβουλία της κίνησης αυτής το 1999. Το ταξίδι που κάναμε στο Βελιγράδι δεν ήταν ποδοσφαιρικό γεγονός. Ηταν μία πράξη συναδέλφωσης, αλληλεγγύης, ειρήνης και ενότητας, αρετές που η ΑΕΚ διαχρονικά έχει στο DNA της. Τις αξίες της ΑΕΚ, αλλά φαντάζομαι όλων των ομάδων, δεν τις καθορίζουν κακές συμπεριφορές και πράξεις λιγοστών ανθρώπων», έλεγε πολλά χρόνια μετά ο Ντέμης.

Οι εκλογές της Ερασιτεχνικής

Τα χρόνια πέρασαν. Η ΑΕΚ έφτασε σε θλιβερά επίπεδα έπειτα από τη λαίλαπα Ψωμιάδη, ο Νικολαϊδης βγήκε μπροστά και φόρεσε το προεδρικό κοστούμι, συγκεντρώνοντας γύρω του ομάδα επιχειρηματιών που ανέλαβαν τη διάσωση της ομάδας και συσπειρώνοντας σε απίστευτο βαθμό τον κόσμο. Οταν η ΑΕΚ στάθηκε στα πόδια της, όντας ήδη ξεσπιτωμένη με τη Νέα Φιλαδέλφεια γκρεμισμένη, άρχισαν οι σκέψεις για το νέο γήπεδο. Εκεί, όπου Νικολαϊδης και Μελισσανίδης είχαν διαφορετικές οπτικές.

Ο Μελισσανίδης πίστευε – και έκανε πράξη εντέλει – πως η ΑΕΚ έπρεπε να μείνει στην ιστορική της έδρα. Εκεί που την έμαθε ο κόσμος της, εκεί που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές Ενωσιτών. Ο Νικολαϊδης, με νωπές ακόμα τις αντιδράσεις από την απόρριψη του σχεδίου Γρανίτσα από το ΣτΕ, θεωρούσε πως δεν ήταν βιώσιμο να μείνει η ΑΕΚ στον περιορισμένο χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας και θα έπρεπε να χτίσει το σπίτι της σε άλλη περιοχή.

Με αυτήν τη συνθήκη, διεξήχθησαν οι εκλογές της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ τον Μάιο του 2005. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έθεσε υποψηφιότητα, έχοντας πρωτύτερα παρουσιάσει μακέτα για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ντέμης Νικολαϊδης, αντιτάχθηκε σε αυτήν τη διαδικασία και στήριξε την παράταξη που ηγούνταν ο Χρήστος Ζούπας. Ειπώθηκαν κάποιες σκληρές κουβέντες, ο Μελισσανίδης νίκησε, αλλά ήταν πύρρειος νίκη, καθώς δεν μπορούσε να σχηματίσει διοίκηση και εν τέλει αποχώρησε.

Η πρόταση συνεργασίας

Η υπόθεση του γηπέδου έμεινε ανοιχτή πληγή στη σχέση των δύο ανδρών. Η τελευταία φορά που υπήρξε ξεκάθαρη δημόσια επαφή μεταξύ Μελισσανίδη και Νικολαϊδη, ήταν και αυτή με αρκετή ένταση. Ηταν το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Μελισσανίδης με ομάδα πολύ ισχυρών εκείνη την εποχή επιχειρηματιών (Γεωργιόπουλος, Φειδάκης μεταξύ άλλων) επικοινώνησε με τον Ντέμη και του πρότεινε να βάλουν 70 εκατ. ευρώ για το 39%, αλλά παράλληλα να βάλουν 70 εκατ. ευρώ οι νυν μέτοχοι και να διατηρήσουν το μάνατζμεντ σε μια εταιρεία που θα είχε 140 εκατ. ευρώ στα ταμεία!

Ο Νικολαϊδης ζήτησε γραπτώς και επισήμως τη συγκεκριμένη πρόταση, ο Μελισσανίδης αρνήθηκε να μπει σε τέτοια διαδικασία και η ευκαιρία για την ΑΕΚ χάθηκε. Είχε αρχίσει παράλληλα και η φθορά στις σχέσεις του Νικολαϊδη με τους συμμετόχους του και πλέον η ΑΕΚ είχε μπει σε διαδικασία φθοράς. Στα τέλη του καλοκαιριού του ΄08 έγινε γνωστή η πρόθεση του Ντέμη να παραιτηθεί, ενώ στην πορεία αποχώρησε πριν τη λήξη της σεζόν.

Εκτοτε, οι εμφανίσεις του Νικολαϊδη γύρω από την ΑΕΚ είναι μετρημένες. Η ομάδα έφτασε στο έσχατο σημείο, ωσότου κινήσει τη διαδικασία για την αναγέννηση της ο Δημήτρης Μελισσανίδης το 2013. Στο πέρασμα των χρόνων, οι επαφές τους είναι συχνές. Ο Νικολαϊδης ήταν από τους πρώτους που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018, ενώ είναι ξεκάθαρο πως επικοινωνούν σε προσωπικό επίπεδο αρκετές φορές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News