PREMIER LEAGUE: Καταστατικός χάρτης για μουσουλμάνους αθλητές!

Η ανακοίνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Nujum Sports» και οι ομάδες που είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τον «οδηγό καλών πρακτικών»

Στις 27 Απριλίου, η αναμέτρηση της Λέστερ με την Κρίσταλ Πάλας, στο King Power, είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Όχι λόγω της σπουδαιότητας του αγώνα ή για τη νίκη των «αλεπούδων» με 2-1, αλλά γιατί με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού έγινε mini break, προκειμένου ο Γουέλσι Φοφανά να πιει λίγο νερό και ισοτονικό.

Βλέπετε, ήταν η περίοδος του ραμαζανιού, και στη διάρκεια της ημέρας οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται από τη θρησκεία τους να φάνε και να πιουν. Ο ήλιος μόλις είχε δύσει και ο διαιτητής του αγώνα, Γκρέιαμ Σκοτ, είχε επιτρέψει τη μικρή διακοπή του, προκειμένου ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός να πιει λίγο νερό για να μπορέσει να συνεχίσει.

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο παιχνίδι απέναντι στη Γουέστ Μπρομ, ο Φοφανά είχε ξεκινήσει βασικός, αλλά με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, η οποία συνέπεσε με τη δύση του ηλίου, ο Μπρένταν Ρότζερς τον είχε αντικαταστήσει, προκειμένου να πάει στα αποδυτήρια για να φάει και να δυναμώσει ο οργανισμός του. Ήταν μια είδηση που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου και μια ενέργεια που είχε εισπράξει τα συγχαρητήρια της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αγγλία.

Η ανακοίνωση

Η Premier League, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, καθώς παρουσιάζεται έτοιμη να εγκρίνει έναν- τρόπον τινά- καταστατικό χάρτη για μουσουλμάνους αθλητές, οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 250 στις πρώτες ομάδες, αλλά και στις ακαδημίες των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών στο νησί. Περίπου 70 εξ αυτών αγωνίζονται στην Premier League και ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι Πογκμπά, Ρίντιγκερ, Καντέ, Σαλάχ και Μανέ, ως τα πιο διάσημα ονόματα της σχετικής λίστας.

Πρόσφατα, ο μη κερδοσκοπικός μουσουλμανικός οργανισμός, «Nujum Sports», εξέδωσε καταστατικό χάρτη, με οδηγίες καλών πρακτικών για μουσουλμάνους αθλητές, μια ιδέα του ιδρυτή του, Ebadur Rahman.

 *Press Release*

 Το αλκοόλ, η προσευχή και το χαλάλ

Τι περιλαμβάνει, όμως, αυτός ο «χάρτης»; Ουσιαστικά, ξεχωρίζει κάποια σημεία, καλώντας τους συλλόγους να τα υιοθετήσουν, στηρίζοντας έμπρακτα τους μουσουλμάνους αθλητές τους. Για παράδειγμα, η μη κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και στους πανηγυρισμούς, η παροχή κατάλληλου χώρου για προσευχή στις εγκαταστάσεις των συλλόγων, η νηστεία στη διάρκεια του ραμαζανιού, αλλά και η παροχή φαγητού χαλάλ. Δηλαδή, φαγητού που είναι εγκεκριμένο από τον ισλαμικό νόμο, καθώς δεν περιέχει ουσίες από χοιρινό κρέας ή αλκοόλ. Στην διάρκεια του ραμαζανιού που πέρασε, ο οργανισμός «Nujum Sports» έστειλε αντίστοιχα «πακέτα» δώρων και στους 92 επαγγελματικούς συλλόγους.

Λέγεται, ότι αυτή είναι μια κίνηση που στηρίζεται ήδη από πέντε ομάδες της Premier League, ανάμεσά τους και η νεοφώτιστη Μπρέντφορντ, η οποία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση επί του θέματος,αλλά και από 15 συλλόγους της EFL, ανάμεσά τους και η Γουότφορντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News