ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μύθοι και πραγματικότητες για το «Απόστολος Νικολαΐδης»

H Sportday.gr εξηγεί τι θα ισχύσει με το οικόπεδο του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» στη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Υπόθεση εργασίας, που όμως συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Τον Σεπτέμβριο, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τα μέλη αποφασίζουν κατά πλειοψηφία να απορρίψουν τη Διπλή Ανάπλαση. Κατά συνέπεια, ο Σύλλογος αναστέλλει τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ και η μετακόμιση στο Βοτανικό ακυρώνεται.

Εύλογα, το βασικό ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ένα: ποια είναι η επόμενη μέρα για το γηπεδικό του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ποια περιθώρια κινήσεων έχει ο ΠΑΟ, αφού θα απωλέσει την προοπτική που έχει σήμερα.

Αρκετοί φίλοι του «τριφυλλιού», για να επιχειρηματολογήσουν κατά της Διπλής Ανάπλασης, υποστηρίζουν πως ο Παναθηναϊκός ΑΟ κατέχει προς αξιοποίηση το οικόπεδο του «Απόστολος Νικολαΐδης», ένα πανάκριβο περιουσιακό στοιχείο στο κέντρο της Αθήνας. Άρα, η διοίκηση του Συλλόγου αρκεί να το διαχειριστεί σωστά και να βρει μία άλλη λύση για τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων.

Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Για την επόμενη μέρα του, εάν δεν υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα διαπραγματευτικό ατού. Τουλάχιστον, όχι άμεσα.

Τι ισχύει με το οικόπεδο

Πάμε να εξηγήσουμε τι εννοούμε και ας το πάρουμε από την αρχή. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει προς χρήση το «Απόστολος Νικολαΐδης», μία κατασκευή που κατά γενική ομολογία είναι παρωχημένη και δεν έχει τις σύγχρονες υποδοχές για να φιλοξενήσει εύρυθμα τα τμήματα και τους αθλητές του «τριφυλλιού».

Το οικόπεδο της Περιβόλας, στο οποίο εδράζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν ανήκει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Γιατί ο «πράσινος» Σύλλογος δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας. Έχει παραχωρητήριο από το Δήμο Αθηναίων από το μακρινό 1924, αλλά όχι συμβόλαιο που να τον παρουσιάζει ως ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, ακόμα και να υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας, το οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου με βάση τη νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης. Άρα, συντρέχει ένας δεύτερος σοβαρός λόγος που δεν επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση του οικοπέδου. Αυτή τη στιγμή, στο «Απόστολος Νικολαΐδης» απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε είδους εργασίας, εκτός από συντήρηση.

Οι δύο δύσβατες κατευθύνσεις

Άρα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός το «Απόστολος Νικολαΐδης», πρέπει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις: να εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας για το οικόπεδο και να το αποχαρακτηρίσει από χώρο πρασίνου.

Για το πρώτο, ο Σύλλογος πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και να διεκδικήσει την κυριότητα της έκτασης. Πρόκειται για μία χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, που θα δοθεί με αντίδικους το Δήμο Αθηναίων και το Δημόσιο και φυσικά θα περάσει από πρώτο, δεύτερο και ίσως τρίτο βαθμό μέχρι να τελεσιδικήσει.

Για το δεύτερο, ο Ερασιτέχνης θα χρειαστεί να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει. Να ψηφίσει έναν νόμο που θα αναιρέσει τη Διπλή Ανάπλαση, έστω σε μερικό βαθμό και να αλλάξει το καθεστώς του «Απόστολος Νικολαΐδης». Εξυπακούεται πως δεν είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί. Αλλά ακόμα και να δεχτεί, θεωρείται αναπόφευκτο πως η νέα νομοθετική ρύθμιση θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα υποβληθεί στον έλεγχο του. Κοινώς, άλλη μία πολυετής δικαστική διένεξη στο ΣτΕ.

Το άγνωστο που τρομάζει

Εν κατακλείδι, για να αποκτήσει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί εμπορικά το οικόπεδο του «Απόστολος Νικολαΐδης», ο μόνος τρόπος είναι να εμπλακεί σε δύο μακροχρόνιες δίκες, με αβέβαια αποτελέσματα. Μόνο αν κερδίσει και τις δύο, θα μπορέσει να διαχειριστεί την έκταση. Αλλά για μίνιμουμ μία πενταετία – στο αισιόδοξο σενάριο – ο Σύλλογος θα αναγκαστεί να νοικιάζει άλλες εγκαταστάσεις, να τις συντηρεί και να διασπά τα αγωνιστικά «κομμάτια» του σε διάφορες γειτονιές της Αττικής ώστε να στεγαστεί.

Όσο για την αρνητική κατάληξη, θα είναι η χειρότερη δυνατή. Γιατί είτε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν θα αναγνωριστεί ως κύριος του οικοπέδου, είτε η ισχύουσα νομοθεσία θα διατηρηθεί σε ισχύ και σε ένα χώρο πρασίνου δεν επιτρέπεται η παραμικρή οικοδομική δραστηριότητα. Ή και τα δύο. Και ταυτόχρονα, δεν θα υφίσταται η προοπτική της Διπλής Ανάπλασης, ούτε ο Σύλλογος θα έχει ένα διαπραγματευτικό ατού για να λύσει το γηπεδικό πρόβλημα του.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News