Πάουλο Φονσέκα: «Οι υποστηρικτές του Πούτιν χρειάζονται ψυχολόγο»

Ο Πάουλο Φονσέκα βρισκόταν στο Κίεβο της Ουκρανίας όταν έγινε η ρωσική εισβολή που σήμανε την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες και μίλησε στη Gazzetta dello Sport για την περιπέτεια που βίωσε πριν επιστρέψει τελικά στην πατρίδα του. 

Ο άλλοτε προπονητής της Ρόμα και της Σαχτάρ Ντόνετσκ βρισκόταν με τους παίκτες και τον προπονητή της ρωσικής ομάδας, Ρομπέρτο ​​Ντε Τσέρμπι σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, κρυμμένος σε ένα καταφύγιο, πριν επιστρέψει στην Πορτογαλία με τις κόρες και τη σύζυγό του, Κατερίνα Οστρούσκο, η οποία είναι από την Ουκρανία.

«Ήταν ένας εφιάλτης. Ήταν 24 Φεβρουαρίου και έπρεπε να φύγουμε στις 10 το πρωί για την Πορτογαλία. Στις 4.30 ακούσαμε τις πρώτες εκρήξεις. Φοβηθήκαμε. Ο φίλος μου Ντάριο Σρνα με προσκάλεσε στο Hotel Opera όπου βρισκόταν η ομάδα της Σαχτάρ. Κρυφτήκαμε σε ένα καταφύγιο, εκεί ήταν και ο Ντε Τσέρμπι και κάποιοι Βραζιλιάνοι. Τα παιδιά κοιμόντουσαν σε υπνόσακους στο πάτωμα. Μετά η πρεσβεία μου οργάνωσε ένα μίνι βαν και τρεις οικογένειες φύγαμε για τη Μολδαβία. Ήταν ένα τρομερό ταξίδι, 30 ώρες χωρίς στάση, με ουρές 5 χιλιομέτρων και τα μαχητικά να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας, ενώ ο κόσμος γύρω δεν μπορούσε να βρει ούτε καύσιμα ούτε φαγητό. Χαλάρωσα λίγο όταν φτάσαμε στη Ρουμανία. Η γυναίκα μου ακόμα κλαίει γιατί έχουμε φίλους και συγγενείς στη χώρα. Τώρα, μέσω της πορτογαλικής ομοσπονδίας, προσπαθούμε να υποδεχτούμε μερικούς από τους πρόσφυγες πολέμου. Είναι πολύ λίγοι σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια άτομα που εγκαταλείπουν τη χώρα.  Δεν είμαι πολιτικός, αλλά είμαι θετικός για την απαγόρευση πτήσεων. Είναι αλήθεια, στη Ρωσία έχουν την ατομική βόμβα, αλλά αφήνουμε τον Πούτιν να γίνει πολύ δυνατός, πρέπει να νιώσει τον φόβο της διεθνούς κοινότητας. Αλλά πρέπει να σταματήσει τώρα, αλλιώς θα είναι πιο δύσκολο να το κάνει αργότερα. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι επίσης ένα θέμα, ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί με αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ο κύριος υπεύθυνος. Όποιος τον υποστηρίζει χρίζει ψυχολογικής βοήθειας».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, απάντησε: «Είναι εύκολο να το πεις από μακριά. Τι θα γινόταν αν η Ιταλία ή η Πορτογαλία εισέβαλαν; Δεν θα πολεμούσαμε; Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ελευθερία και τώρα πολλές χώρες φοβούνται. Η Γεωργία, η Μολδαβία, η Πολωνία. Εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο.  Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς οπαδούς της Ρόμα που μου έγραψαν εκείνες τις μέρες, καθώς και τους παίκτες και τους Φρίντκινς».

Όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει τη Ρόμα επί των ημερών του με αυτή του Μουρίνιο, ο Πορτογάλος προπονητής κούνησε το κεφάλι του και είπε: «Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις. Διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικές επενδύσεις. Ο Έιμπραχαμ, για παράδειγμα, είναι πολύ δυνατός και μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατός. Απλώς λέω ότι, παρά την πανδημία και την αλλαγή ιδιοκτησίας, είχαμε τη δική μας ταυτότητα και ήμασταν από τις ομάδες που έπαιζαν το καλύτερο ποδόσφαιρο».

Για την προπονητική του καριέρα: «Ελπίζω να δουλέψω ξανά σε ένα από τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα. Ήμουν κοντά στη Φιορεντίνα, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Ομολογώ ότι μου αρέσει η Ιταλία».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News