ΠΕΔΡΙ: Η αποκάλυψη του Euro 2020

Μπορεί η εθνική ομάδα της Ισπανίας να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Euro 2020, ωστόσο ο Πέδρι πραγματοποιεί πέραν πάσης προσδοκίας μία «μαγική» σεζόν.

Ο Πέδρι έχει έρθει για να μείνει και το δείχνει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο από πολύ νωρίς. Μόλις στα 18 του αρπάζει όλες τις ευκαιρίες που του δίνονται και το απέδειξε αυτό και με το εθνικό συγκρότημά του. Ο Λουίς Ενρίκε τον «έριξε» από την αρχή στην αρένα, με τις συνθήκες να είναι κάτι παραπάνω από απαιτητικές, υπό το βάρος και των τελευταίων αποτυχιών των Ίβηρων (Μουντιάλ 2014 και 2018 και Euro 2016).

Η αγωνιστική συμπεριφορά του Πέδρι μας έδιωχνε από το μυαλό τη σκέψη ότι παρακολουθούμε ένα παιδί 18 ετών. Μας έδινε την εντύπωση έχει… φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι, παρά το ότι στο ματς με τη Σουηδία έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που έκανε ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας σε τελική φάση Euro (18 ετών και 201 ημερών).

Ακούραστος και σε φρενήρεις ρυθμούς, ο Πέδρι «έχασε» μόλις ένα λεπτό συμμετοχής σ’ αυτό το Euro, όταν αντικαταστάθηκε στο 119’, στην παράταση του προημιτελικού με την Ελβετία.

Θαυμασμός και συγκρίσεις με Ινιέστα

Για τον τρόπο παιχνίδιού του Πέδρι και για το πόσο κυρίαρχος είναι στο χώρο του κέντρου μπορούν να γραφτούν ολόκληρες σελίδες. Έχει προκαλέσει τον θαυμασμό όλων των φιλάθλων και φυσικά των συμπαικτών του αλλά και πρώην ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Ισπανίας.

Ξεχωρίζει πάντως αυτό που είπε ο Λουίς Ενρίκε: «Είδατε το Euro που έκανε ο Πέδρι; Αυτό δεν το έχουμε δει από κανέναν 18χρονο παίκτη σε καμία διοργάνωση, ούτε από τον Αντρές Ινιέστα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε, το πως κάλυπτε τους χώρους, αλλά και η προσωπικότητά του. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Είναι πέρα από κάθε λογική».

«Με αφήνει με το στόμα ανοιχτό, παίζει σαν 40άρης», είπε ο Άλβαρο Μοράτα. Μεταξύ αυτών που έχουν εξυμνήσει τον Πέδρι αυτές τις μέρες είναι και ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα: «Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την μπάλα. Η αυτοπεποίθησή του φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Από τη λίστα με τους διθυράμβους δεν έλειψε και ο Τιάγκο: «Ο Πέδρι είναι το παράδειγμα αυτού του παλιού ταλέντου, αυτού του παίκτη, στον οποίο όλα φαίνονται φυσιολογικά».

Εντύπωση έκαναν επίσης οι δηλώσεις του Σεσκ Φάμπρεγας στο BBC ξεκινώντας αστειευόμενος: «Είναι τόσο καλός που μέχρι και ο Μέσι του δίνει την μπάλα», για να συνεχίσει λέγοντας: «Δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες. Δείχνει ότι μπορεί να συνεργαστεί άψογα με τον Τζόρντι Άλμπα. Είναι μόλις 18 ετών και νομίζω ότι θα γίνει ένας σούπερ σταρ».

Το απίστευτο στατιστικό με την Ιταλία

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Πέδρι δικαιολόγησε στον απόλυτο βαθμό την τυφλή εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Λουίς Ενρίκε κατά τη διάρκεια του Euro 2020. O 18χρονος και στο ματς με την Ιταλία απέδειξε ότι αγωνίζεται με απίστευτη ωριμότητα και φυσικά είναι αυτός που κάνει τη διαφορά στο δημιουργικό κομμάτι, βγάζοντας πολλές φορές τους συμπαίκτες του σε θέσεις βολής, ασχέτως αν οι επιθετικοί της Εθνικής Ισπανίας πολλές φορές αφήνουν τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. 

Από τις 31 πάσες του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στην Squadra Azzurra (τις οποίες ολοκήρωσε με απόλυτη επιτυχία) οι 22 πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο του αντιπάλου. Τα ίδια έκανε όχι μόνο στο δεύτερο ημίχρονο αλλά και στην παράταση, με την πρώτη λάθος πάσα να έρχεται στο 119ο λεπτό με από το εκπληκτικό 55/55.

Ήταν αυτό ακριβώς το στοιχείο που προκάλεσε εγκωμιαστικά σχόλια, όπως αυτό του Γκάρι Λίνεκερ: «Ο Πέδρι είναι πάρα πολύ καλός. Είναι ένας σούπερ σταρ στα σκαριά. Ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής».

Για τον Πέδρι υπήρξαν και αναφορές γεμάτες από ενθουσιαμό από τους ειδικούς των New York Times: «Πόσες Χρυσές Μπάλες πιστεύουμε ότι θα κερδίσει ο Πέδρι αν μείνει μακριά από τραυματισμούς; Το ένστικτό μου λέει τρεις, αλλά μπορεί να είναι και περισσότερες ή ακόμα και όλες».

Τα πρώτα βήματα και η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα

Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου του 2002 στην πόλη Τεγέστε της Τενερίφης, ο Πέδρο Γκονθάλεθ Λόπεθ (όπως είναι το πλήρες όνομά του) μπήκε για πρώτη φορά στις ακαδημίες της Λας Πάλμας το 2018. Στις 15 Ιουλίου του 2019 (μόλις πριν από δύο χρόνια δηλαδή) υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας και πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα με εισήγηση του Πέπε Μελ.

Έκανε το ντεμπούτο του με την Ουέσκα στις 18 Αυγούστου του 2019 και πέτυχε το πρώτο επαγγελματικό του γκολ περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου στο εντός έδρας 1-0 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η Μπαρτσελόνα δεν περίμενε καν αυτό το πρώτο γκολ του Πέδρι, προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τη Λας Πάλμας για την απόκτησή του θαυματουργού πιτσιρικά. Το θέμα είχε κανονιστεί από τις 2 Σεπτεμβρίου, με την Μπαρτσελόνα να πληρώνει 5 εκατομμύρια τη Λας Πάλμας. Το συμβόλαιο του Πέδρι λήγει το 2022, ωστόσο οι Καταλανοί έχουν την επιλογή επέκτασης μέχρι το 2024 και ήδη κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν γενικότερα τους όρους συμβολαίου του ποδοσφαιριστή. 

Η πρώτη σεζόν με την φανέλα της Μπαρτσελόνα ήταν εξαιρετική και κατά κάποιον τρόπο μας προϊδέασε για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο Πέδρι έπαιξε σε 52 επίσημα μας με τους «μπλαουγκράνα», πέτυχε 4 γκολ, μοίρασε 6 ασίστ και μας χάρισε κάποιες στιγμές καθαρής ποδοσφαιρικής μαγείας, τις περισσότερες φορές σε μία άψογη συνεργασία με τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Πέδρι σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στο Τόκιο με την εθνική ολυμπιακή ομάδα της Ισπανίας και μετά από αυτήν τη σπουδαία υποχρέωση θα είναι πανέτοιμος να μας προσφέρει άλλη μία καταπληκτική σεζόν. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του, το θέμα είναι να δούμε που μπορεί να φτάσει σ’ αυτό το ποδοσφαιρικό ταξίδι και αν υπάρχει κάποιο όριο. Θα μας το δείξει ο ίδιος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News