BUNDESLIGA: Οι πέντε ποδοσφαιριστές της που "έλαμψαν" στο Euro.
Μπορεί η Εθνική Γερμανίας να μην έθελξε με την απόδοση της στο φετινό Euro, υπάρχουν όμως τουλάχιστον πέντε παίκτες που παίζουν στη Bundesliga, ξεχώρισαν και ανέβασαν κατακόρυφα τις μετοχές τους στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Η Bundesliga είναι ένα πρωτάθλημα που παραδοσιακά «βγάζει» καλούς ποδοσφαιριστές. Τους εξελίσσει και τους βοηθά να κάνουν καριέρα είτε στα γήπεδα της Γερμανίας, είτε σε κάποιο άλλη ευρωπαϊκή λίγκα. Τους ετοιμάζει επίσης ν’ αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από τα τελικά ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και να ξεχωρίσουν, έστω κι είναι για διαφορετικούς λόγους. Σ’ αυτή την κατηγορία συγκεντρώσαμε λοιπόν πέντε ποδοσφαιριστές της Bundesliga, οι οποίοι μας έκαναν να τους κοιτάξουμε με μια πιο προσεκτική ματιά.
Η… ανάσταση του Πάτρικ Σικ
Πρώτος και καλύτερος ο Πάτρικ Σικ. Ο 25χρονος Τσέχος επιθετικός πέτυχε το καλύτερο γκολ του τουρνουά στο παιχνίδι με την Σκωτία, σκοράροντας από τα 50 περίπου μέτρα, στο μακρινότερο γκολ σε Euro από το 1980 και έπειτα. Ήταν μάλιστα ο πρώτος Τσέχος που σημείωσε δύο γκολ σ’ έναν αγώνα στα τελικά της διοργάνωσης μετά τον Μίλαν Μπάρος το 2004, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση των πίνακα των σκόρερ με πέντε γκολ όσα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Με λίγα λόγια, απέδειξε τι αξίζει σε μια ομάδα «στημένη» πάνω του, συγκριτικά με την Λεβερκούζεν στην οποία μοιραζόταν τη θέση του βασικού σέντερ φορ με τον Λούκας Αλάριο κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Από… κλητήρας, δήμαρχος ο Στέβεν Τσούμπερ
Πως θα αντιδρούσατε αν ήσασταν ο Στέβεν Τσούμπερ και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών βρισκόσασταν μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» σε Χόφενχαϊμ και Αϊντράχτ Φρανκφούρτης αντίστοιχα; Προφανώς μέσω της Εθνικής Ελβετίας θα προσπαθούσατε ν’ αποδείξετε πως είσαστε υποτιμημένος και αξίζετε κάτι καλύτερο. Έτσι σκέφτηκε και ο ίδιος, αλλά αυτά που κατάφερε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μάλλον δεν τα πίστευε ούτε αυτός. Αναδεικνύεται πρώτος πασέρ του Euro με τέσσερις ασσίστ ισοφαρίζοντας σχετικό ρεκόρ στα τελικά της διοργάνωσης, «πιάνοντας» παράλληλα τους Λιουμπίνκο Ντρούλοβιτς (2000), Κάρελ Πομπόρσκι (2004), Εντέν Αζάρ (2016) και Άαρον Ράμσεϊ (2016). Τρεις από αυτές μάλιστα, ήρθαν στο ματς την Τουρκία, απόδοση που διατήρησε τον Τσούμπερ στο βασικό σχήμα της Ελβετίας μέχρι τον αποκλεισμό της.
Το step up του Εμίλ Φόρσμπεργκ
Παραμονές του Euro 2020 – που εν τέλει διεξάγεται το 2021 – έγινε γνωστό πως δεν θα ενισχύσει την προσπάθεια της Σουηδίας λόγω τραυματισμού, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Οι Σουηδοί έψαχναν τους παίκτες που θα συνθέσουν μια επιθετική γραμμή που θα κάλυπτε πάνω απ’ όλα ποιοτικά τη μεγάλη αυτή απουσία. Οι ελπίδες στηρίχθηκαν στον Αλεξάντερ Ισάκ της Σοσιεδάδ, αλλά ο παίκτης που τελικά ξεχώρισε για τους Σκανδιναβούς ήταν ο Εμίλ Φόρσμπεργκ. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός δεν είχε φέτος τόσο καλή απόδοση με τους «ταύρους» του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αλλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα… μεταμορφώθηκε σε πραγματικό «λιοντάρι». Ο τεχνικός των Σουηδών Γιάνε Άντερσον, τον τοποθέτησε στην αγαπημένη του θέση πίσω από τον επιθετικό και ο 29άχρονος ποδοσφαιριστής κατάφερε να πετύχει τέσσερα γκολ σε τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, «πιάνοντας» τον Χένρικ Λάρσον. Σκόραρε μάλιστα τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της Σουηδίας στο τουρνουά και ήταν από τους βασικούς λόγους που τερμάτισε στην πρώτη θέση του 5ου ομίλου, πάνω από Ισπανία, Σλοβακία και Πολωνία. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ (01.22) που έχει μπει ποτέ στη διοργάνωση, στο ματς απέναντι στην Πολωνία.
Η σταθερότητα του Ζόμερ
Είναι, όχι άδικα, ένας από τους πιο προβεβλημένους τερματοφύλακας του Euro. Ο Γιαν Ζόμερ πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στο τουρνουά και δικαίως λοιπόν, θα θεωρείται ο κορυφαίος γκολκίπερ της διοργάνωσης. Έκανε τις περισσότερες αποκρούσεις στο τουρνούα, 21 σε 5 παιχνίδια, ενώ αποτέλεσε τον… ήρωα της Ελβετίας στην ιστορική πρόκριση επί της Γαλλίας στα πέναλτι, αποκρούοντας το χτύπημα του Εμπαπέ. Λίγο έλειψε να γίνει ήρωας και στο επόμενο νοκ άουτ παιχνίδι με την Ισπανία (απέναντι στην οποία παλαιότερα είχε αποκρούσει δύο πέναλτι του Σέρχιο Ράμος), πιάνοντας το πέναλτι του Ρόδρι, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του – πρωταγωνιστή σ’ εκείνο το ματς – τερματοφύλακα της «φούρια ρόχα» Ουνάι Σιμόν: «Ειλικρινά, πολυτιμότερος του αγώνα ήταν ο Ζόμερ και το βραβείο πρέπει να πάει σ’ αυτόν».
Ακόμη ένα ρεκόρ για τον Μπέλιγχαμ
Η αλήθεια είναι πως ο Τζουντ Μπέλιγχαμ πήρε ελάχιστες ευκαιρίες από τον Γκάρεθ Σάουγκεϊτ στην πορεία της Αγγλίας προς τον τελικό. Αγωνίστηκε όμως στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Κροατία και αυτό έφθανε για να καταφέρει να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Euro σε ηλικία 17 ετών, 11 μηνών και 16 ημερών. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς κανείς πλέον δεν σκέφτεται πως έχει να κάνει μ’ έναν έφηβο. «Μπορεί να μοιάζει με ένα αγόρι, αλλά αγωνίζεται σίγουρα σαν άντρας» είχε πει ο Σάουθγκέιτ πριν την έναρξη της τελικής φάσης για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος φέτος «έγραψε» 46 συμμετοχές με την Ντόρτμουντ σε όλες τις διοργανώσεις και κράτησε – έστω και για λίγο γιατί ακολούθησε ο Μουκόκο – το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ των Βεστφαλών σε ηλικία 17 ετών, 2 μηνών και 16 ημερών.