Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο αρχιραβίνος, οι Σεφραδίτες Εβραίοι και τα νέα μπλεξίματα

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο αρχιραβίνος στην Πορτογαλία, οι Σεφραδίτες Εβραίοι και τα νέα μπλεξίματα

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, συνέλαβε τον ραβίνο της κοινότητας του Πόρτο, στο πλαίσιο έρευνας για την πολιτογράφηση απογόνων Εβραίων, από την οποία επωφελήθηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η έρευνα, αφορά γεγονότα που «πιθανόν να συνιστούν αδικήματα διαπραγμάτευσης επιρροής, ενεργητικής διαφθοράς, πλαστογραφίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ή ακόμη και φοροδιαφυγής», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Ο Ντάνιελ Λιτβάκ, αρχιραβίνος του Πόρτο, συνελήφθη την Πέμπτη στην πορτογαλική μητρόπολη, λίγο πριν επιστρέψει στο Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα (12/3), θα παρουσιασθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει για τα μέτρα δικαστικού ελέγχου που θα του επιβληθούν.

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, άρχισε την σχετική έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο, για την διαδικασία πολιτογράφησης του Ρομάν Αμπράμοβιτς, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της Τσέλσι, ο οποίος απέκτησε την πορτογαλική ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2021.

Οι Σεφραδίτες Εβραίοι

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, είχε ωφεληθεί από έναν νόμο που επέτρεπε σε όλους τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων, οι οποίοι διώχθηκαν και εκδιώχθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, να αποκτήσουν πορτογαλική υπηκοότητα.

Σεφαρδίτες, Σεφαραδίτες, Σεφάρδοι ή Σεφαρντίμ αποκαλούνται τα μέλη της εβραϊκής υποομάδας, η οποία προσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με τους Ασκεναζίτες (Ασκεναζείμ) ή τους Μιζραχίτες (Μιζραχείμ) Εβραίους.

Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη λέξη Σεφεράδ, που αποτελεί την παλιά βιβλική ονομασία της εβραϊκής γλώσσας για την Ισπανία. Μιλούσαν τη Λαντίνο, μια διάλεκτο Καστιλλιάνικων ισπανικών με πολλά εβραϊκά στοιχεία.

Γενικά, έτσι ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492) και από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του Βασιλιά Μανιουέλ το 1497.

Ύποπτοι ότι εξέδωσαν πλαστά πιστοποιητικά

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εβραϊκές κοινότητες του Πόρτο ή της Λισαβόνας πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό, που να πιστοποιεί την εβραϊκή καταγωγή του αιτούντος.

Αξιωματούχοι αυτών των κοινοτήτων, είναι ύποπτοι ότι εξέδωσαν πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με την εβραϊκή καταγωγή πολλών υποψηφίων, με την ισραηλιτική κοινότητα του Πόρτο, να διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο, υποστηρίζει ότι «είναι θύμα ανώνυμων καταγγελιών που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των διαδικασιών, για την πολιτογράφηση».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News