Αλβάρο Ρεκόμπα: Όταν ο Πανιώνιος έκανε διεθνή πάταγο αγοράζοντας τον… «Κινέζο»

Η έλευση του εξαιρετικού Ουρουγουανού διεθνή επιθετικού στην Ελλάδα το 2008 και τον «Ιστορικό» αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της χώρας και μια μεταγραφική βόμβα μεγατόνων

Έμοιαζε  ένα από τα πλέον ευφάνταστα μεταγραφικά σενάρια που κατά καιρούς  δίνουν και παίρνουν στη διάρκεια των  εκάστοτε ποδοσφαιρικών παζαριών. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός της υψηλής ποιότητας του αγοραζόμενου «προϊόντος»  με τον… αγοραστή. Ο λόγος για την απόλυτα…. Ιστορική μεταγραφή του Αλβάρο Ρεκόμπα στον Πανιώνιο πριν από κάτι λιγότερο από 15 χρόνια.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αξία  και θέση της ομάδας και του συλλόγου εν γένει της Νέας Σμύρνης  στον ελληνικό αθλητισμό αλλά αυτό που… κατόρθωσε τον Σεπτέμβριο του 2008 αποτελεί μια αναμφίβολα τεράστια, όχι απλά πανελλήνια, αλλά ευρωπαϊκή και διεθνή υπέρβαση που έχει να κάνει   με το ποδοσφαιρικό αντίκρισμα  εκείνης της, θα το επαναλάβω, απόλυτα απροσδόκητης σπουδαιότατηςμεταγραφικής συμφωνίας.

Από το Μιλάνο στην Πλατεία

Αλλωστε δίχως αμφιβολία η απόκτηση του Αλβάρο Αλεξάντερ Ρεκόμπα Ριβέρο πού σήμερα γιορτάζει τα  46α του γενέθλια, όπως είναι το πλήρες όνομα του Λατινοαμερικάνου μεσοεπιθετικού, αποτελεί τη σπουδαιότερη μεταγραφή στην ιστορία του νεοσμυρνιώτικου συλλόγου και μία από τις  κορυφαίες  για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε στο σπίτι του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Κώστα Τσακίρη και ανακοινώθηκε επισήμως  από τους Νεοσμυρνιώτες ήταν διετούς διάρκειας (1+1 έτη) και, σύμφωνα με τις τότε  πληροφορίες, ο Ρεκόμπα θα  είχε λαμβάνειν  για κάθε ένα εξ αυτών των χρόνων περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.  Ποσό που τον  τοποθετούσε στους  πλέον ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος και μακράν  τον πιο καλά αμοιβόμενο στον Πανιώνιο. Πριν,  τότε, αλλά και πολύ περισσότερο βέβαια μετά, στις τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές για την ομάδα του αθηναϊκού προαστίου.  Στοιχεία που δυσκολευόταν κανείς να … αποδεχθεί τω καιρώ εκείνω (ή ακόμα και σήμερα αρκετά χρόνια μετά όταν είναι ένα πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητο γεγονός). Μας πώς να το πιστέψει κανείς; Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που ναι μεν ήταν πλέον στα 32 του χρόνια αλλά όχι απλά προερχόταν από ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, το ιταλικό, αλλά είχε μια 11ετή εξαιρετική  παρουσία στα  γήπεδα του «κάλτσιο». Φορώντας  τη δοξασμένη φανέλα της Ίντερ στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στη γειτονική χώρα.

Με καταλύτη  τον μεγαλομέτοχο της που δημιούργησε το «θαύμα της πλατείας», όπως αποκαλούσαν εκείνη τη μεταγραφή,  οι Νεοσμυρνιώτες  έγιναν  επί αρκετό διάστημα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης το κέντρο του ελληνικού ποδοσφαιρικού κόσμου. Και η παρουσία του στην ομάδα τους αποτελούσε τους επόμενους μήνες  σχεδόν μόνιμο σημείο αναφοράς. Πολύ περισσότερο δε όταν γνωστοποιήθηκε το  τρανό κι απροσδόκητο μεταγραφικό γεγονός της χρονιάς.  Ο νέος πρόεδρος της νεοσμυρνιώτικης  ΠΑΕ  Φάνης Γαλλής τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μεταγραφή του Ρεκόμπα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δώρο του Τσακίρη σε εμένα και στην ΠΑΕ, και φυσικά στα δώρα δεν λέμε ποτέ «όχι».

Η σπουδαία μεταγραφή  του «Ιστορικού» έγινε διεθνές θέμα

Σύσσωμος ο Τύπος αλλά και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί) καθώς και τα ψηφιακά,  που είχαν ήδη ξεκινήσει να κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας,  υποδέχθηκαν την είδηση με διθυράμβους και ενθουσιασμό. Φυσικά εκείνοι στους οποίους το εν λόγω συναίσθημα έφθασε στο  ζενίθ ήταν οι φίλοι της ομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο εμπόδιο για την άνευ προηγουμένου και επομένου μεταγραφή του  σπουδαίου αστέρα της μπάλας στον Πανιώνιο ξεπεράστηκε  λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση, καθώς ο αλβανικής καταγωγής μέσος των «Κυανέρυθρων» Άλμπι Κόντι ορκίστηκε Έλληνας πολίτης, αδειάζοντας μία θέση ξένου.  Την οποία βεβαίως επρόκειτο να καλύψει πλέον ένας παγκόσμιας εμβέλειας  μπαλαδόρος. Σε εκείνο το μεταγραφικό παζάρι οι «κυανέρυθροι» είχαν παραχωρήσει τον «τρομοκράτη» Ραφίκ Τζιμπούρ στην ΑΕΚ,για αυτό τον λόγο έψαχναν ένα παίκτη αξίας που θα κάλυπτε το κενό του στην επίθεση τους.

«Προξενευτής» ο Χούτος

Ο δρόμος για να αποκτηθεί ο Ουρουγουανός δεν ήταν καθόλου εύκολος,σε αυτό το σημείο όμως έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο καλός φίλος και πρώην συμπαίκτης του στην Ιντερ Λάμπρος Χούτος που μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας της Νέας Σμύρνης. «Ελα στον Πανιώνιο και θα σε έχουν θεό » διεμήνυσε στον  Νοτιαμερικανό μπαλαδόρο  με τον οποίο ήταν συμπαίκτης στην  ομάδα του Μιλάνου τις σεζόν 2004-05 και 2006-07.  Δεν θα αργούσε να πάρει ένα πρώτο δείγμα της υποσχόμενης λατρείας βράδυ κατά την άφιξή του στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2008. Το «Ελ. Βενιζέλος»,  που συνήθως  γέμιζε χρώμα κόκκινο, πράσινο ή κιτρινόμαυρο,  ανάλογα με τον τρανό αστέρα που υποδέχονται κατά καιρούς Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν καιρός να φορέσει τα κυανέρυθρα. Να σημειωθεί ότι  εκείνο το καλοκαίρι ο Ρεκόμπα αποφασίζει πως μετά από 11 χρόνια  διαδρομής καθ’ όλα επιτυχημένης ότι ο κύκλος του στην Ίντερ και πιθανότατα στη γειτονική μας χώρα είχε κλείσει. Από το τέλος Ιουνίου έμεινε ελεύθερος, καθώς δεν περιλαμβανόταν στα πλάνα του Ζοζέ Μουρίνιο και ξεκίνησε να ψάχνει για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του. Οι διαπραγματεύσεις με την Μπλάκμπερν δεν είχαν ευτυχή κατάληξη και η ποδοσφαιρική μοίρα τον οδήγησε στον Πανιώνιο με τον οποίο οι πρώτες επαφές είχαν γίνει αρχές  καλοκαιριού κατά την άφιξη του στη χώρα μας με πρόσκληση του φίλου του πρώην πλέον άσου των «νερατζούρι». Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι ακόμα και ο «κουμπάρος» της μεταγραφής δεν πολυπίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Όμως η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες μετά και οι «πάνθηρες» ήταν ευθύς εξ αρχής σ’ αναμμένα κάρβουνα για την υποδοχή.

Η νύχτα στο «Ελ. Βενιζέλος» βάφτηκε… κυανέρυθρη για τον «Κινέζο»

Ακόμα και όταν η ΠΑΕ είχε κάνει λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία με τον σπουδαίο άσο. Περισσότεροι από 1.000  εξ αυτών αποτέλεσαν το άγημα υποδοχής στο αεροδρόμιο μέσα σε σκηνές απόλυτα … ιστορικές. Το πολυαναμενόμενο πρόσωπο από την πλευρά  του στις πρώτες δηλώσεις του στο επόμενο του ποδοσφαιρικό περιβάλλον έδειξε ότι έχει απόλυτη επίγνωση των στόχων της νέας του ομάδας. «Ερχομαι στην Ελλάδα για να βγούμε στην Ευρώπη και, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να κατακτήσουμε και το Κύπελλο» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο δε  «προξενητευτής» Χούτος επεσήμανε σε γνωστούς και φίλους του σχετικά με την απόφαση του φίλου του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα: « Είναι μεγάλος παίκτης και ήθελε να πάει κάπου για να παίξει ποδόσφαιρο, και ο Πανιώνιος είναι μια εξαιρετική επιλογή».


Χρόνια αργότερα ο… χορηγός του λαμπρού εκείνου ποδοσφαιρικού γάμου Κωνσταντίνος Τσακίρης αναφερόμενος στην απίθανη μεταγραφή  που προσέφερε στον Πανιώνιο παραδέχθηκε ότι αρχικά ο  λογικός «στόχος» στο παζάρι εκείνου του καλοκαιριού   για τους Νεοσμυρνιώτες ήταν ο Ντούσαν Τάντιτς. Όμως ο Σέρβος επιθετικός ο οποίος  τότε αγωνιζόταν στη Βοϊβοντίνα δεν επιθυμούσε να κατηγορήσει τα Βαλκάνια  ενώ τα λεφτά που ζητούσαν οι συμπατριώτες του για τη μεταγραφή ήταν πολλά. «Είναι αλήθεια πως ο Φαμέλης είχε δει τον Τάντιτς και άρεσε τόσο σε αυτόν όσο και στον Παυλόπουλο. Όμως οι Σέρβοι ζητούσαν 1.5 εκατ. ευρώ και ο παίκτης δεν ήθελε να έρθει Ελλάδα στον ΠΓΣΣ. Το θέμα λοιπόν δεν τέθηκε ποτέ προς απόφαση. Μάλιστα εγώ προσωπικά δεν ενημερώθηκα ποτέ, πόσω μάλλον δεν κλήθηκα σε δίλημμα να αποφασίσω Ρεκόμπα ή Τάντιτς» είχε πει χαρακτηριστικά.  Μ’ αυτό και με εκείνο σημασία έχει ότι η αθηναϊκή ΠΑΕ πραγματοποίησε τον κορυφαίο της μεταγραφικό… άθλο και το μεγάλο απόκτημα σύντομα τέθηκε στη διάθεση του Έβαλντ Λίνεν.

Ο Γερμανός τεχνικός πάντως δεν παρουσιάστηκε το ίδιο ενθουσιώδης αναφορικά με τα νέα  ενώ παράλληλα, όταν  ο νέος πρόεδρος Γαλλής, του εξέφρασε την πλήρη στήριξη του, αλλά και την επιθυμία του να επεκταθεί το συμβόλαιο μέχρι το 2011, ζήτησε να γίνει νέα συζήτηση μετά το τέλος της περιόδου. Έτσι ο «κινέζος» όπως ήταν το παρατσούκλι του  εξ αιτίας του σχήματος του προσώπου και των ματιών του κατέφθασε μετά Βαΐων και κλάδων στην Πλατεία και σύντομα είχε και έναν συμπατριώτη του συμπαίκτη. Τον επίσης διεθνή μεσοεπιθετικό Φαμπιάν Εστογιανόφ ( και αυτός αφίχθη ως ελεύθερος αλλά προερχόμενος από την Βαλένθια). Η μεταγραφή του Ρεκόμπα ήδη είχε κάνει  και το γύρο του κόσμου και η ιταλική εφημερίδα Gazzeta Dello Sport αδυνατούσε  να διανοηθεί πως  αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής επέλεξε τον Πανιώνιο για επόμενο σταθμό της καριέρας του ενώ και η διασημότερη εφημερίδα της πατρίδας του «Ελ Παΐς» υπογράμμιζε ότι «ο Κινέζος θα είναι Έλληνας».

Ο ύμνος του Βιέρι και η αιτία του διαζυγίου με την ομάδα της Νέας Σμύρνης

Όμως στο πέρασμα του από την πατρίδα μας δεν μπόρεσε να δείξει τόσα πολλά από εκείνα που είχαν οδηγήσει τον Κρίστιαν Βιέρι να  πει οτι «ο Ρεκόμπα θα μπορούσε να ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, απλά δεν το ήθελε»! Αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα τραυματισμών με αποτέλεσμα να χάσει αρκέτα παιχνίδια. Συνολικά με τα «κυανέρυθρα»  έδωσε το «παρών» σε  μόλις 21 αγώνες και κατάφερε να σκοράρει 5 γκόλ ενώ μοίρασε και  επτά ασιστ μεχρι τον Δεκέμβριο του 2009  όταν και έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για να αποτελέσει παρελθόν απο την ομάδα της Νέας Σμύρνης.

 

«Από τον Πανιωνιο έφυγα, λόγω του προπονητή μου τότε.Πήγε και είπε στον πρόεδρο ότι δεν ήξερε πώς να με χειριστεί μέσα στην ομάδα.Αλλά, εγώ δεν ήμουν ποτέ βεντέτα, ούτε σταρ.Όταν ήρθα στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές με γνώριζαν ως ποδοσφαιρική φυσιογνωμία και μπορούν ακόμη και σήμερα να επιβεβαιώσουν τον χαρακτήρα μου. Τότε πήγα και είπα στον πρόεδρο ότι φεύγω χωρίς αποζημίωση, ήθελα μόνο τα χρήματα μέχρι την ημέρα που ήμουν εκεί, γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα στην ομάδα. Δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα σε κανένα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του σε ελληνικό Μέσο κάποια χρόνια πριν ο αρτίστας από τη μακρινή ήπειρο με το μαγικό αριστερό πόδι που είχε την ικανότητα να σκοράρει ακόμα και με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ. Επαναπατρίστηκε για χάρη της Ντανούμπιο και συνέχεια της αγαπημένης του Νασιονάλ, έπαιξε μπάλα μέχρι τα βαθιά ποδοσφαιρικά του γεράματα και αποσύρθηκε το 2015, σε ηλικία σχεδόν  40 ετών.

Τα «μεγάλα» χρόνια στην Ίντερ

 Είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την Ντανούμπιο τη σεζόν 1993/94 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Το 1996 πήρε μεταγραφή για την Κλουμπ Νασιονάλ πριν περάσει τον Ατλαντικό και έρθει στην Ευρώπη για χάρη της Ίντερ μετά από σύσταση  προς τη διοίκηση της από τον θρυλικό άσο της ομάδας Σάντρο Ματσόλα. Με τους «νερατζούρι» έκανε ντεμπούτο στις 31 Αυγούστου 1997 σε αγώνα εναντίον της Μπρέσια. Πιο ονειρεμένο ίσως να μην μπορούσε ούτε ο ίδιος να φανταστεί. Μπήκε ως αλλαγή και ενώ το σκορ ήταν 0-1, δύο δικά του γκολ  έδωσαν τη νίκη στους Μιλανέζους. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Βενέτσια ώς δανεικός αποδείχθηκε ότι μπορούσε να σταθεί σε μία μεγάλη ομάδα όπως η Ίντερ και έτσι επέστρεψε στο «Μεάτσα» για να μείνει εκεί ως το 2007 και να κατακτήσει ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, δύο Πρωταθλήματα Ιταλίας και  ισάριθμα Κύπελλα Ιταλίας. Έπειτα από ένα σταθμό ενός έτους με τη μορφή δανεισμού το 2007 στην Τορίνο όπου δεν μπόρεσε να  παράξει όλα εκείνα τα οποία τον έκαναν να ξεχωρίζει μετακόμισε στη χώρα μας σε μια από τις πλέον…αδιανόητες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το «αντίο» από την ελίτ της μπάλας

Μια επιπλέον επιβεβαίωση για τον ανωτέρω χαρακτηρισμό, πέραν των 69 συμμετοχές και 11 γκολ με την εθνική Ουρουγουάης  και  πριν βάλει … τελεία  στην γεμάτη διακρίσεις καριέρα του με απολογισμό 488 αγώνες  και 144 γκολ στον αποχαιρετιστήριο του αγώνα το «παρών»  έδωσαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Χαβιέ Ζανέτι,  Κριστιάν Βιέρι,  Καφού,  Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν και  Φερνάντο Ιέρο. Ο Μαρσέλο Γιαγιάρδο, προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ και πρώην της Νασιονάλ αλλά και ο Κάρλος Βαλντεράμα ενώ  στο γήπεδο  βρέθηκε ο  τότε νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά  φυσικά και ο  ομόλογος του στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουρουγουάης, Ουίλμαρ Βαλντές.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News