Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Οι εταιρείες βιτρίνες για να εξασφαλίσει την ανωνυμία του

Δυο μόνον επαύλεις στο Άσπεν του Κολοράντο, συνολικής αξίας περίπου 70 εκατ. δολαρίων, από όλη την περιουσία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις ΗΠΑ είναι δηλωμένες στο όνομα του και έτσι είναι πιθανό να κατασχεθούν άμεσα εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος του όπως έπραξε η Βρετανία και έπειτα η ΕΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, η μερίδα του λέοντος των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου ολιγάρχη, συνολικού ύψους 13 δισ. δολαρίων, έχουν ενσωματωθεί σε ένα δίκτυο εταιρειών «βιτρινών» που είναι δηλωμένες σε φορολογικούς παραδείσους με σκοπό να του διασφαλίσουν την ανωνυμία του.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει εκτενές δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας πως ο Ρώσος ολιγάρχης εδώ και δυο δεκαετίες στηριζόταν σε αυτήν την τακτική για να επενδύει σε εταιρείες αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (hedge funds) της Wall Street, με αφετηρία μια «μικρή αυστριακή τράπεζα».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται, παραδείγματος χάριν, σε μια εταιρεία δηλωμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που έστειλε έμβασμα 20 εκατ. δολαρίων σε επενδυτικό όχημα που ελέγχονταν από μια εταιρεία hedgefundsτων ΗΠΑ. Με τις μεθόδους αυτές δεν ήταν απαιτούμενο να ήταν γνωστή η ταυτότητα του Αμπράμοβιτς, όπως και άλλων μεγαλοεπενδυτών που μπορούν να μετακινούν με ευκολία κεφάλαια σε έναν κλάδο που ρυθμίζεται από χαλαρούς κανόνες.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που έλαβε χώρα το 2019, άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) της τάξεως των 15 τρισ. δολαρίων, όσο ήταν τότε το συνδυασμένο ΑΕΠ της Κίνας και της Γερμανίας, θεωρούνται «φαντάσματα».
Δηλαδή δεν είναι άμεσες ξένες επενδύσεις με σκοπό τα κέρδη στην παραγωγικότητα ενός πολυεθνικού ομίλου αλλά είναι κεφάλαια που μεταφέρονται μεταξύ εικονικών εταιρειών που ασχολούνται με εσωτερική χρηματοδότηση, διαχείριση άυλων στοιχείων του ενεργητικού και γενικά όχι με μια συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, ειδικότερα από το 2009 μέχρι το 2017, αυτά τα κεφάλαια «φαντάσματα» έχουν αυξηθεί από το 30% στο 40% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων.
 
Πολλές από τις επενδύσεις του Αμπράμοβιτς στις ΗΠΑ υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της συμβουλευτικής εταιρείας Concord Investment. Όπως τονίζουν οι New York Times, μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, είχαν συστήσει στελέχη της Concordσε εταιρείες hedge funds.
 
Από τις καταστάσεις μιας εταιρείας της WallStreetφαίνεται πως η Concordείχε κανονίσει πάνω από 100 επενδύσεις σε hedgefundsκαιεταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, η πλειοψηφία των οποίων γίνονταν για τον Αμπράμοβιτς. Οπότε οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες, όσους δηλαδή δισεκατομμυριούχους φέρεται να έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν απέναντι τους ένα ηράκλειο εγχείρημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνδέσεις των Ρώσων ολιγαρχών με εταιρείες είναι πιο άμεσες αν και όχι πιο απλές. Η Societe Generale μπλόκαρε την πληρωμή κουπονιού 18,9 εκατ. δολαρίων σε ομόλογο 700 εκατ. δολαρίων της χαλυβουργίας Evraz, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο Αμπράμοβιτς διατηρεί μερίδιο 28,6%.

Αν και δεν έχουν επιβληθεί απευθείας κυρώσεις στην Evraz, η SocGen έλαβε αυτήν την απόφαση για λόγους «συμμόρφωσης». Αν και διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο, η Evraz διαθέτει μονάδες στη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και όταν η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς τόνισε πως η Evraz συμμετείχε στην κατασκευή τανκς στη Ρωσία, ενώ παρέχει αγαθά και υπηρεσίες στο Κρεμλίνο που μπορεί να συνεισφέρουν στην εισβολή της Ουκρανίας.

Πηγή: powergame.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News