Άρης: Περιγραφή αγώνα για τυφλούς πρώτη φορά στην Ελλάδα - Πώς θα γίνει

Άρης: Περιγραφή αγώνα για τυφλούς πρώτη φορά στην Ελλάδα – Πώς θα γίνει η μετάδοση του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα για τα πλέι οφ της Super League

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνει σε αγώνα της Super League και συγκεκριμένα στο ματς του Άρη με τον ΠΑΣ Γιάννινα σχολιασμός ακουστικής περιγραφής για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τυφλούς και μερικώς βλέποντες!

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Άρη που θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να ζήσουν βιωματικά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, όπως οι υπόλοιποι βλέποντες. Την ακουστική περιγραφή θα κάνει ο διεθνής αμυντικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τυφλών, Στρατής Εγγλέζος.  

Η UEFA προωθεί την συγκεκριμένη πρακτική σε σημαντικά παιχνίδια στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο τελευταίο Euro 2020 και στις 11 φιλοξενούσες πόλεις παιχνιδιών υπήρξε ανάλογος σχεδιασμός. Παράλληλα, σε κάποιες χώρες δημιουργούνται αντίστοιχες δομές. Στην Πορτογαλία, πρόσφατα, στο match game του ντέρμπι PORTO-SPORTING έγινε ο πρώτος σχολιασμός ακουστικής περιγραφής.

Μοναδική τεχνολογία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μετά από δύο ευρωπαϊκά βραβεία ΕRASMUS, τον -σε εξέλιξη- παγκόσμιας καινοτομίας αντίστοιχο θεσμό VIWAS στην υδατοσφαίριση (μαζί με 4 χώρες με καθοδήγηση από την Ελλάδα) και την διαρκή συνεργασία έρευνας για προσβασιμότητα με το C.A.F.E. (Κέντρο για την προσβασιμότητα φιλάθλων ποδοσφαίρου στην Ευρώπη) έχουμε δημιουργήσει μοναδική τεχνολογία.

Όλα τα παραπάνω σε συνεργασία με τον οργανισμό Noriaki Kano Labs και το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Άθλησης / ΣΕΦΑΑ το Eθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μόνιμου θεσμού παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας στα παιχνίδια της Super League, της εθνικής ομάδας και των ομάδων μας σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Μαζί με την δημιουργία του θεσμού Υπεύθυνου ισότιμης αλυσίδας προσβασιμότητας-ACCESo για φιλάθλους με κάθε μορφή αναπηρίας.

Ένα διαρκές, δηλαδή, κοινωνικό αποτύπωμα γιατί το ποδόσφαιρο είναι για όλους!

Η δράση αυτή είναι αποτυπωμένη στην agenda 2030 και 17 στόχοι αειφορίας των Ηνωμένων Εθνών, ικανοποιώντας τον στόχο «10 λιγότερες ανισότητες».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News