Ποδόσφαιρο: Θρησκεία με 3,5 δις πιστούς

Ποδόσφαιρο: Το ποδόσφαιρο, με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους και σχεδόν 250 εκατομμύρια παίκτες σε περισσότερες από 200 χώρες, παραμένει μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Το ποδόσφαιρο, με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους και σχεδόν 250 εκατομμύρια παίκτες σε περισσότερες από 200 χώρες, παραμένει μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Αυτό προκύπτει από την κατάταξη που παρουσίασε η Tifosy, μια εταιρεία αθλητικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, σημειώνοντας ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία επεκτείνεται πλέον σε όλο τον κόσμο.

«Το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Δανία, καθώς και μερικές από τις φτωχότερες χώρες της Γης, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Κονγκό και η Λιβερία.

Το κρίκετ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους. «Γεννημένο» στην Αγγλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη μορφή του, παίζεται -και κατά συνέπεια παρακολουθείται- κυρίως σε πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν, καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Το κρίκετ είναι πραγματικά δημοφιλές μόνο σε περίπου 15-20 χώρες, με αρκετό όμως πληθυσμό, ώστε να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το μπάσκετ, ένα άθλημα που παρακολουθούν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια φίλαθλοι.

Εξαιρώντας τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται, η μπασκετική κουλτούρα είναι δυνατή στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Στον υπόλοιπο κόσμο, παρακολουθείται κυρίως σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Για τη δημιουργία αυτής της κατάταξης χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κριτήρια:

1. Αριθμός υπαρχόντων επαγγελματικών πρωταθλημάτων
2. Αριθμός συμμετεχόντων σε ερασιτεχνικό επίπεδο
3. Το τηλεοπτικό κοινό
4. Η δημοτικότητα κάθε αθλήματος στα social media
5. Οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
6. Κερδοφορία χορηγικών συμφωνιών
7. Η σημασία κάθε επιμέρους αθλήματος για τον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα.

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο-Η κατάταξη του 2022:

  1. Ποδόσφαιρο 3,5 δισεκατομμύρια φίλαθλοι
  2. Κρίκετ 2,5
  3. Μπάσκετ 2,2
  4. Χόκεϊ επί χόρτου 2
  5. Τένις 1
  6. Βόλεϊ 900 εκατομμύρια φίλαθλοι
  7. Πινγκ Πονγκ 900
  8. Μπέιζμπολ 500
  9. Αμερικανικό ποδόσφαιρο 400
  10. Ράγκμπι 400

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News