Παναθηναϊκός: Το πρώτο ενοίκιο για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!

Σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα, ο Παναθηναϊκός και ο Δήμος Αθηναίων σύναψαν την πρώτη συμφωνία για τη χρήση του οικοπέδου της Περιβόλας!

Η ιδιοκτησία του οικοπέδου του «Απόστολος Νικολαΐδης» απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο στον Παναθηναϊκό, πριν από τη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη στις 30 Μαρτίου, στην οποία υπερψηφίστηκαν οι συμβάσεις της Διπλής Ανάπλασης. Αν ποτέ ο ΑΟ αποφάσιζε να διεκδικήσει την κυριότητα, θα είχε ως αντίδικο τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος διεκδικεί την κατοχή και την έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο.

Η σχέση του Παναθηναϊκού με τον Δήμο Αθηναίων για την έκταση, χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα. Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης «αιώνας». Γιατί σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, ο Δήμος νοίκιασε επισήμως το χώρο στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για τις δραστηριότητες του.

Στις 13 Απριλίου του 1922, ο Δήμος και ο Παναθηναϊκός υπέγραψαν ενοικιαστήριο, με βάση το οποίο ο Σύλλογος θα πλήρωνε 5 δραχμές το μήνα ως ενοίκιο. Οι προσπάθειες του Τριφυλλιού για να εξασφαλίσει τη χρήση του οικοπέδου είχαν αρχίσει ένα χρόνο πριν και η συμφωνία της 13ης Απριλίου ήταν το επιστέγασμα πολύμηνων κόπων.

Στη Γενική Συνέλευση της 19ης Φεβρουαρίου του 1921, εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζόπουλο (πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης), με αποστολή να επιλύσει το γηπεδικό πρόβλημα. Δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Γιώργος Τσόχας, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε δυσαρεστηθεί για την απομάκρυνση του από τον προεδρικό θώκο.

Η δυσαρέσκεια του Τσόχα είχε εμποδίσει τις συζητήσεις, όμως η παρέμβαση του Πρίγκιπα Νικολάου, γιου του Βασιλιά Γεωργίου του Α’, μετέβαλλε την κατάσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 3294 του 1922 παραχώρησε την έκταση στον Παναθηναϊκό και το ενοικιαστήριο συνάφθηκε στις 13 Απριλίου του ίδιου έτους.

Πάντως, η οριστική διευθέτηση μεταξύ Παναθηναϊκού και Δήμου Αθηναίων θα συμβεί δύο χρόνια αργότερα. Το 1924 ο Δήμος παραχώρησε το οικόπεδο του «Απόστολος Νικολαΐδης» στο Τριφύλλι για όσο καιρό θα έχει αθλητική δραστηριότητα και με βάση το παραχωρητήριο, κανείς δεν μπορεί να τον εκδιώξει από εκεί, όσο θα λειτουργεί. Πλέον, οι δύο πλευρές με το βλέμμα στο μέλλον, συμφώνησαν στη Διπλή Ανάπλαση…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News