Ο Ζαν Πολ Σαρτρ ήταν προπονητής και εφάρμοζε σύστημα που μόνο αυτός καταλάβαινε

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964 πέθανε σαν σήμερα -15 Απριλίου- το 1980.

Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί και είναι φυσικά ευρέως γνωστά για τον διάσημο φιλόσοφο. Υπαρξιστής, ο οποίος είχε απορρίψει τον μπολσεβικισμό, άθεος, υποστηρικτής της πολιτικής θεωρίας του Μαρξισμού, επέζησε σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και πολλά άλλα.

Για τον Ζαν Πολ Σαρτρ θα μπορούσε να γράφει κάποιος πολλές αράδες, σελίδες, βιβλία ολόκληρα. Κάποιες αράδες από αυτές πρέπει να γραφτούν και για τη σχέση με το ποδόσφαιρο. Όχι απλώς τις απόψεις του γι’ αυτό αλλά το γεγονός ότι υπήρξε προπονητής. Αν νομίζετε ότι επρόκειτο για κάποιον προπονητή… της πλάκας, απλά σημειώστε ότι το 1964 και το 1965 ψηφίστηκε προπονητής της χρονιάς στην Γαλλία.

Μιλάμε για τη χώρα στην οποία κάποτε υπήρχε μια ποδοσφαιρική ομάδα ονόματι Stade Saint-Germain. Ιδρύθηκε το 1904 και ήταν «εν ζωή» μέχρι το 1970 οπότε και συγχωνεύτηκε με την Paris FC κι έτσι μας προέκυψε η πασίγνωστη πλέον Paris Saint-Germain. Η έδρα της ομάδας ήταν στην πόλη Saint-Germain-en-Laye, στα δυτικά προάστια του Παρισιού, μόλις 19 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Περίπλοκα εξαιτίας της παρουσίας αντιπάλων

Εκεί έδρασε προπονητικά ο Ζαν Πολ Σαρτρ. Για κάποιο φεγγάρι έπαιξε αυτόν τον ρόλο στην αγαπημένη του Stade Saint-Germain. Ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την ατάκα: «Στο ποδόσφαιρο τα πάντα γίνονται περίπλοκα εξαιτίας της παρουσίας αντιπάλων», φέρεται να δοκίμασε και σε αυτό το πόστο την τύχη του.

Μάλιστα για τον προπονητή Σαρτρ έχει γραφτεί το άρθρο «The Problem With Other Players» του δημοσιογράφου Russel Berrisford για τη Vancouver Sun. Το βρίσκουμε στο fistedaway.wordpress.com και σε αυτό αναφέρθηκε στην καριέρα του Jean-Paul Sartre ως προπονητή ποδοσφαίρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για την παρισινή ομάδα Stade Saint-Germain.

Ο ανυπόφορος Σαρτρ

Ο Berrisford γράφει για τον τρόπο με τον οποίο ο «ανυπόφορος Σαρτρ άλλαξε, με πάρα πολλούς τρόπους, πώς αντιλαμβανόμαστε το όμορφο παιχνίδι σήμερα» και αναφέρθηκε σε μια ομιλία του Μπιλ Σάνκλι, ο οποίος είχε πει: «Συνήθιζα να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο ήταν πιο σημαντικό από τη ζωή και το θάνατο, αλλά ο Ζαν-Πολ Σαρτρ με έκανα να συνειδητοποιήσω ότι, όπως όλα τα άλλα πράγματα, δεν είχαν απολύτως κανένα νόημα».

Ο Σαρτρ είναι υπεύθυνος για το επαναστατικό ποδοσφαιρικό σύστημα 4-4-1-0 που βασιζόταν στην απουσία επιθετικού και σε μια ομάδα με 10 ποδοσφαιριστές. «Η απουσία ενός επιθετικού είναι από πολλές απόψεις εξίσου αποτελεσματική με την παρουσία του» είπε σε μια σπάνια συνέντευξή του. «Η μη εμφάνισή του θα στοιχειώσει τόσο τον αγωνιστικό χώρο όσο και τον αντίπαλο. Επιπλέον, δεν μπορεί ποτέ να υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ».

Περίμενε από μένα να είμαι και να μην είμαι στο γήπεδο

Ο Σερζ Μαρσάν, ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε από τον Σαρτρ να αγωνιστεί σε αυτό το επαναστατικό σύστημα λίγο πίσω από τον «ανύπαρκτο επιθετικό». Είχε μιλήσει στον Berrisford: «Η αλήθεια είναι ότι είχα εκπλαγεί από το σύστημα, αλλά όταν ο Ζαν Πολ μου εξήγησε πως περίμενε από μένα να είμαι και να μην είμαι στο γήπεδο έβγαζε μια κάποια λογική. Η απουσία ενός σέντερ φορ τόνιζε την δική μου ελευθερία στο γήπεδο κατά κάποιο τρόπο», εξηγούσε προσπαθώντας να εξηγήσει το ακατανόητο σύστημα.   

Δυστυχώς, οι αγώνες στους οποίους χρησιμοποιήθηκε το σύστημα –χωρίς επιθετικό δηλαδή- συχνά κατέληγαν σε φάρσα όταν ο Σαρτρ προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον ανύπαρκτο παίκτη με έναν που ήταν «παρών» στο παιχνίδι, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από μπερδεμένους αντιπάλους προπονητές. Τα πράγματα έφτασαν τελικά σε σημείο κρίσης, όταν ο Σαρτρ προσπάθησε να φέρει έναν «απόντα επιθετικό» στα τελευταία λεπτά ενός αμφίρροπου προημιτελικού Κυπέλλου Γαλλίας στη θέση ενός παρόντα

«Ήμουν ο ποδοσφαιριστής που αντικαταστάθηκε με τον Σαρτρ να λέει στον διαιτητή πως θα μπει επιθετικός που όμως δεν ήταν ακόμα έτοιμος να μπει (άρα απλώς θα έβγαινε ένας παίκτης). Τελικά το ματς διεκόπη», θυμάται ο Μαρσάν.

Η Σταντ Σαιν-Ζερμαίν το έχασε στα χαρτιά με 3-0 από την Γαλλική Ομοσπονδία. Ο Σαρτρ τιμωρήθηκε με πέντε αγώνες μακριά από τα γήπεδα ενώ οι Γάλλοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν τι γινόταν. Άβυσσος το μυαλό του κόουτς Ζαν Πολ Σαρτρ.

Βόμβες στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

2013:  Δύο βόμβες εκρήγνυνται, κοντά στη γραμμή τερματισμού, κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, σχεδόν 3 ώρες αφότου πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο πρώτος από τους 27.000 δρομείς που συμμετείχαν στον αγώνα. Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί-ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο παιδί- ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές τουλάχιστον 200 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οκτώ παιδιά.

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο δυο ομάδες παίζουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός, που προκρίνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά κερδίζοντας στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Φιορεντίνα με 10-3 (1ος αγώνας 5-6), χάνει από τη Μλάντοστ και η Πάτρα, που πρoκρίνεται στον τελικό του “LEN Trophy” κερδίζοντας στον ημιτελικό την Ρεάλ Κανόε στην παράταση με 7-5 (1ος αγώνας 6-7), χάνει από την Ούιπεστ.

1993: Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

1991: Ο Magic Johnson φτάνει τις 10.000 ασίστ στην καριέρα του καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Oscar Robertson (9.887). Το ρεκόρ του Johnson θα καταρριφθεί αργότερα από τον John Stockton της Utah Jazz.

1989: 96 νεκροί και περισσότεροι από 250 τραυματίες στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ-Νότιγχαμ λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ. Ειρωνεία διότι 4 ημέρες πριν, η UEFA έχει αποφασίσει την επάνοδο των αγγλικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό λόγω Χέυζελ.

1974: Ο Υβ Τριαντάφυλλος σκοράρει 2 γκολ σε τέσσερα λεπτά και ο Ολυμπιακός κερδίζει στο Στάδιο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ με 4-0. Είναι η σεζόν, που οι ερυθρόλευκοι δημιουργούν ρεκόρ στο πρωτάθλημα με 102 γκολ στο ενεργητικό τους έναντι 14 (!), ενώ ο Υβ, που του έχει φιλοτεχνήσει το πορτραίτο ο Γιάννης Τσαρούχης το 1973, θα σκοράρει 22, αλλά στο τέλος της περιόδου θα επιστρέψει στην Γαλλία.

1965: Η “Αθηναϊκή Λέσχη” και ο “Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών” ιδρύουν την Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ.

1964: Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία George Best κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Β. Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Swansea.

1958: Η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.

1912: Βυθίζεται ο Τιτανικός μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό παρασύρωντας στον θάνατο 1503 από τους 2228 επιβαίνοντες. Δύο από τους επιβάτες που γλυτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, το 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News