Άρης: Υπερδιπλασιασμός εσόδων και γεμάτο γήπεδο η λύση στο νέο οικονομικό πλαίσιο

Η νέα εποχή φέρνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το Financial Fair Play και ο Αγησίλαος Τουμαζάτος, γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης και υπεύθυνος αδειοδότησης εξηγεί τους τρεις βασικούς άξονες του νέου οικονομικού πλαισίου της UEFA.

Σε σχέση με το Financial Fair Play το ποδόσφαιρο αλλάζει. Και αλλάζει σημαντικά! Τα κλαμπ πλέον θα επιτηρούνται συνεχώς από την ομοσπονδία και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές. Και όπως αναλύει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης και υπεύθυνος αδειοδότησηςΑγησίλαος Τουμαζάτος, «οι νέοι κανόνες επιφέρουν μεγάλο βάρος και άρα πρέπει το ρίσκο να τύχει πολύ καλύτερης διαχείρισης. Το σκάουτινγκ και οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι πολύ καλά μετρημένες. Οι νέοι περιορισμοί έχουν απαιτήσεις. Και γι’ αυτό προσκαλούμε τους φιλάθλους – ώστε να μην πάει χαμένη η τεράστια προσπάθεια γίνεται στο κλαμπ να την στηρίξουν και να κυρίως να την ενισχύσουν, αρχικά μέσω των εισιτηρίων διαρκείας. Πρέπει ο κόσμος να λάβει υπόψη ότι με τους νέους περιορισμούς αν η ομάδα δεν πάρει σημαντικά έσοδα τη νέα σεζόν θα έχει να διαχειριστεί ακόμη ένα πρόβλημα, που μόνο ευχάριστο δεν θα είναι. Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθούν οι στόχοι της ομάδας υψηλοί, δηλαδή παρουσία στην Ευρώπη και στους ομίλους, διεκδίκηση Κυπέλλου και πρώτη 3άδα στο Πρωτάθλημα, τα έσοδα χρειάζεται να ενισχυθούν σημαντικά. Επί της ουσίας να υπέρ διπλασιαστούν!».

Γιατί αλλάζουν τα δεδομένα; Ο Αγησίλαος Τουμαζάτος σημειώνει: «Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια νέα εποχή, με νέους – πιο σκληρούς – κανόνες και ζητήματα που θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο οικονομικός πυλώνας προηγείται πλέον του αθλητικού. Μετά τον Covid τα θέματα του καθημερινού management έχουν στο επίκεντρο τη διαχείριση της βιωσιμότητας των κλαμπ επειδή ακριβώς θορυβήθηκαν στη FIFA και στην UEFA από την οικονομική δυσφορία που προκλήθηκε εν μέσω πανδημίας σε μικρά και μεγάλα κλαμπ».

Βέβαια δεν εξαρτώνται όλα από την οικονομική ενίσχυση που θα προσφέρουν οι φίλαθλοι μέσα από την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. 

«Εννοείται πως και η ΠΑΕ Άρης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα το brand name της ομάδας και να αυξήσει τα έσοδά της μέσα από την επίτευξη εμπορικών και χορηγικών συμφωνιών συμφωνιών. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις ενός γεμάτου γηπέδου δεδομένα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα προσελκύσουν περισσότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες».

Ο βασικός πυλώνας των νέων δεδομένων και κανόνων είναι ότι, σε σχέση με το Financial Fair Play τα κλαμπ πλέον θα επιτηρούνται συνεχώς από την ομοσπονδία και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.

Ο Αγησίλαος Τουμαζάτος αναλύει τους τρεις βασικούς άξονες του νέου οικονομικού πλαισίου της UEFA:

Φερεγγυότητα

Με το παλιό σύστημα (FFA) γινόταν έλεγχος από την Ομοσπονδία στα ευρωπαϊκά κλαμπ δύο φορές το χρόνο και μία φορά με την ετήσια άδεια. Με το νέο οικονομικό σύστημα θα γίνεται οικονομικός έλεγχος εσόδων-εξόδων τέσσερις φορές τον χρόνο και μία στην ετήσια άδεια.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον το εκάστοτε κλαμπ έχει κίνδυνο να εκτεθεί έξι φορές αντί για τρεις, άρα διπλασιάζονται και οι πιθανότητες να υποστεί ζημιά εάν δεν συνετιστεί με τους νέους κανόνες.

Η φερεγγυότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να πείθει κάθε 90 μέρες ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Ότι μπορεί δηλαδή να πετύχει τον προϋπολογισμό εσόδων.

Παραγωγή κερδών

Σε υποχρεώνει πλέον η Ομοσπονδία να παράγεις κέρδη ούτως ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου. Το κλαμπ θα είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει στους ετήσιους ισολογισμούς ότι έχει καθαρή θετική θέση. Με αστερίρκους βέβαια, αφού δύναται χρονικό όριο ώστε στο μεταβατικό διάστημα να παρουσιάζεται βελτίωση μίνιμουμ 10%. Στην ουσία πρέπει: ή να έχει θετική θέση, ή να τη βελτιώνει τουλάχιστον στο 10% μέσα από κέρδη που θα παράγει.

Squad budget

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν έως και το 70% των εσόδων τους στον λεγόμενο αγωνιστικό προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ο κ. Τουμαζάτος προειδοποιεί: «Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η UEFA θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αθλητικές και οικονομικές κυρώσεις για παραβάτες κανόνων, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, απειλής αποβολής και, για πρώτη φορά, επιλογή υποβιβασμού ομάδων μεταξύ των τριών διοργανώσεων που λειτουργεί επί του παρόντος. Μια ομάδα στο Champions League, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο Europa League για παραβίαση των οικονομικών κανόνων. Αν συμμετέχει δε στο Conference μπορεί να αποσυρθεί εντελώς από την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είτε από την αρχή της διοργάνωσης, είτε στη διάρκεια της. Ενα άλλο μέτρο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διοικητικά ban με απαγόρευση μεταγραφών, αλλά και χρηματικά πρόστιμα εάν βρεθούν παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχει το πάγωμα επιδοτήσεων, όπως και η συνεχή οικονομική επιτήρηση».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News